IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атака с дронове е повредила сгради в Москва 

Това е най-интензивното нападение над Русия, откакто тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

08:33 | 30.05.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Жена минава покрай рекламиращ мобилизацията билборд в Москва. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Жена минава покрай рекламиращ мобилизацията билборд в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Кметът на Москва съобщи, че няколко жилищни сгради са били повредени в резултат на атаки на дронове срещу столицата на Русия във вторник сутринта, което е последният знак, че войната в Украйна може да се разпространи извън границите на страната.

„В ранните часове на тази сутрин атака на безпилотен летателен апарат нанесе незначителни щети на няколко сгради", заяви кметът Сергей Собянин, цитиран от РИА Новости, използвайки общоприетия акроним за безпилотни летателни апарати. Той добави, че няма пострадали.

Видеоклипове, споделени в руските социални медии, показват как противовъздушната отбрана стреля по безпилотни самолети в различни части на Москва и Московска област. Две жилищни къщи в различни части на Москва са били ударени от дронове, съобщи РИА по-рано във вторник, като се позова на неидентифициран служител на службата за спешна помощ. 

„Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии - това беше работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Няколко безпилотни самолета бяха свалени, докато се приближаваха към Москва", заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов в своя канал в Telegram.

По-късно стана ясно, че 13 безпилотни самолета са били свалени над града ив покрайнините - в Нова Москва, Рубльовка и квартал Истра. Три дрона обаче са се разбили във високи сгради на Ленински проспект, улица "Профсоюзная" и улица "Атласова". В московската полиция е обявен план "Тайфун" - събират се служители, участващи в операции за спешно реагиране.

Собянин подчертава, че никой не е пострадал сериозно при инцидента и че службите за спешна помощ разследват „обстоятелствата на инцидента“.

Жителите на няколко входа са били евакуирани. Те ще могат да се върнат в апартаментите си, след като аварийните служби приключат работата си. „От съображения за сигурност жителите на няколко входа в двете сгради, засегнати от безпилотни летателни апарати, бяха евакуирани за времето на работата на аварийните служби. Жителите ще могат да се върнат в апартаментите си веднага след приключване на работата на специалните служби", пише Собянин.

Въпреки че руските региони бяха подложени на засилени атаки през този месец, нападението с дронове във вторник сутринта може би е най-интензивното срещу Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Два дрона се взривиха над Кремъл на 3 май - нападение, за което Москва обвини Украйна, която отрече да е замесена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 9 месеца
До: Импeраторът "За рашистите - възможност да се всява паника и да се оправдае мобилизация." ... точно това правят, да очакваме пълна мобилизация идните дни! ... Време е да бегам, бате!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 5
RoyBatty
преди 9 месеца
До: Импeраторът"Стивън Сегал" умишлено ли е избран? Защото е руски гражданин? ... Така или иначе нещата вървят в лоша посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 3
Импeраторът
преди 9 месеца
До: penkiler1415 малко, но качествени като Стивън Сегал :-) за разлика от руските инженери, които бягат със семействата си от рашистите :-) нямам търпение за новата мобилизация на рашистите и новия поток от бягащи към, разбираш ли, лошият запад :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 5
penkiler1415
преди 9 месеца
За 2022г. 10000 руснаци са получили американско гражданство. Колко ли американци са получили руско?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa за първи път виждам някой да се радва че е глууупав, но може ли нормален човек да разбере морала на москалската твар и родоотстъпник? .. не може! Аз не се радвам че нашата земя е родила такива безмозъчни и без морални уроооди, но съдба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 10
sssaaa
преди 9 месеца
До: khao, Радвам се че изглеждам rлупав през призмата на твоите очи и мироглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 9 месеца
До: 0pk ... не, и тоя път ще си замълчите в знак на добра воля! .. все едно нищо не е станало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 7
khao
преди 9 месеца
До: sssaaa на къде да излезе, бе глууупак?... и как ще излезе? Не виждаш ли че сте толкова накадърни, че един град като Бахмут не може да правземете цяла година... та как ще излезе, с кво и с кой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 7
Импeраторът
преди 9 месеца
До: 0pk още по-лошо - вместо за три дни, ще превземат Киев за два ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 13
0pk
преди 9 месеца
Предния път нападнаха моста и в отговор им съсипаха енергетиката, сега им нападнаха Рубльовка, да очакваме ли премахване имунитета на Зеленски при ракетно бомбените удари? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още