IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атака с дронове е повредила сгради в Москва 

Това е най-интензивното нападение над Русия, откакто тя нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

08:33 | 30.05.23 г. 15
Автор - снимка
Създател
Жена минава покрай рекламиращ мобилизацията билборд в Москва. Снимка:  EPA/YURI KOCHETKOV
Жена минава покрай рекламиращ мобилизацията билборд в Москва. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Кметът на Москва съобщи, че няколко жилищни сгради са били повредени в резултат на атаки на дронове срещу столицата на Русия във вторник сутринта, което е последният знак, че войната в Украйна може да се разпространи извън границите на страната.

„В ранните часове на тази сутрин атака на безпилотен летателен апарат нанесе незначителни щети на няколко сгради", заяви кметът Сергей Собянин, цитиран от РИА Новости, използвайки общоприетия акроним за безпилотни летателни апарати. Той добави, че няма пострадали.

Видеоклипове, споделени в руските социални медии, показват как противовъздушната отбрана стреля по безпилотни самолети в различни части на Москва и Московска област. Две жилищни къщи в различни части на Москва са били ударени от дронове, съобщи РИА по-рано във вторник, като се позова на неидентифициран служител на службата за спешна помощ. 

„Тази сутрин жителите на някои райони на Московска област чуха звуци от експлозии - това беше работата на нашата система за противовъздушна отбрана. Няколко безпилотни самолета бяха свалени, докато се приближаваха към Москва", заяви губернаторът на Московска област Андрей Воробьов в своя канал в Telegram.

По-късно стана ясно, че 13 безпилотни самолета са били свалени над града ив покрайнините - в Нова Москва, Рубльовка и квартал Истра. Три дрона обаче са се разбили във високи сгради на Ленински проспект, улица "Профсоюзная" и улица "Атласова". В московската полиция е обявен план "Тайфун" - събират се служители, участващи в операции за спешно реагиране.

Собянин подчертава, че никой не е пострадал сериозно при инцидента и че службите за спешна помощ разследват „обстоятелствата на инцидента“.

Жителите на няколко входа са били евакуирани. Те ще могат да се върнат в апартаментите си, след като аварийните служби приключат работата си. „От съображения за сигурност жителите на няколко входа в двете сгради, засегнати от безпилотни летателни апарати, бяха евакуирани за времето на работата на аварийните служби. Жителите ще могат да се върнат в апартаментите си веднага след приключване на работата на специалните служби", пише Собянин.

Въпреки че руските региони бяха подложени на засилени атаки през този месец, нападението с дронове във вторник сутринта може би е най-интензивното срещу Москва, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. Два дрона се взривиха над Кремъл на 3 май - нападение, за което Москва обвини Украйна, която отрече да е замесена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 30.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 9
OHЯ
преди 10 месеца
А ДанчоШемета къде е ? Да не е получил инсулт като е прочел , че бомби падат в блатата масковски !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 11
Tikva007
преди 10 месеца
Малко им е! Соловьов вчера питаше едного от събеседниците си: *Възможно ли е, поне в тази война да победим, без преди това да стигаме до Москва? Ей така, би ми се искало - този път, за разнообразие?!* Отговорът явно е *Не!*. Имат хубава поговорка: *Пока гром не грянет, мужик не перекрестится* Дори дроновете върху Кремъл не събудиха мужика от летаргията, та някакви панелки за *гром* няма тепърва да ги броят. Пригожин посочи, кога ще се размърдат - едва, когато заплющят бомбите по Рубльовка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 13
Импeраторът
преди 10 месеца
Кой печели? За украинците единствено като полза е фокусиране на ПВО около Москва и евентуално преместване извън Украйна. Подобно на операциите с атаки на пограничните райони. За рашистите - възможност да се всява паника и да се оправдае мобилизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 17
amf1
преди 10 месеца
Супер, дано повече военни действия се пренесат на територията на Русия :).Билборда отзад е егати пародията: "Нашата професия е да защитаваме родината" хахаххахах при положение, че за последните 70 години Русия е нападната точно 0 пъти, а е нападнала и е била агресор над 10 пъти. Те ако искаха да я защитават трябва да влязат с автоматите в Думата, не извън границите си. Палячовци.. :')
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 23
sssaaa
преди 10 месеца
Стига сте лаели. Това са Демократични дронове. Те могат да летят навсякъде! А и всъщност с това темпо и ескалация на конфликта вероятно на Есен ще се обяви Война. Дано само не излезе извън пределите на физически воюващите страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още