IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 6000 души трябва да напуснат домовете си след разрушаването на „Каховка“

Не е ясно дали и кога хората от двете страни на Днепър ще могат да се върнат в наводнените села. Има съобщения за първите смъртни случаи 

06:43 | 08.06.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/GEORGE IVANCHENKO
Снимка: EPA/GEORGE IVANCHENKO

След частичното разрушаване на язовир „Каховка" близо 6000 души от двете страни на река Днепър са евакуирани на безопасно място, съобщават руските и украинските власти. 

„Нашите спасители, полицаи и доброволци вече са евакуирали 1894 граждани", заяви по телевизията украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко. Назначеният от Русия областен управител Володимир Салдо съобщи в Telegram, че „повече от 4000" души са били изведени на безопасно място в окупираната от Русия част на Херсонска област.

По думите на Клименко евакуацията откъм украинската страна на реката продължава.  Общо 30 населени места са наводнени, включително десет под руски контрол, каза той. Според хуманитарната организация CARE не всички жители на засегнатите региони са готови да напуснат домовете си. Селена Козакиевич, която работи за организацията в региона, пояснява, че неизвестен брой хора настояват да останат в домовете си въпреки наводненията. Според нея много от тях са възрастни хора и едва наскоро са успели да се върнат в региона след повече от година конфликт.

Според Салдо все още е твърде рано да се говори за завръщане в наводнените райони. Той съветва засегнатите да изчакат в центровете за бягащи от наводненията.

В контролирания от Украйна град Херсон репортери на информационна агенция AFP са видели как спасители извеждат жителите на безопасно място с малки лодки и амфибии. От руска страна особено засегнат е град Нова Каховка. Руските власти обявиха, че ще започнат да изпомпват водата там в четвъртък.

Държавният департамент на САЩ изчислява, че в резултат на разрушаването на язовир „Каховка" ще трябва да бъдат преселени около 20 000 души в региона. 

„16 000 жители са изложени на непосредствен риск от наводнения. По приблизителни оценки 20 000 души ще трябва да бъдат преместени", заяви на пресконференция говорителят на министерството Ведант Пател. 

По думите му освен човешкия живот е застрашена и безопасността на Запорожската атомна електроцентрала, както и снабдяването с питейна вода в Южна Украйна. Възможно е да бъдат засегнати и енергийните и хранителните доставки в цялата страна, добави Пател.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви извънредна среща с Украйна в четвъртък във връзка с „възмутителното разрушаване" на язовир "Каховка". Инцидентът е „довел до разселването на хиляди хора и до екологична катастрофа в Украйна", заяви Столтенберг в Twitter. Украинският външен министър Дмитрий Кулеба ще участва в заседанието на Комисията НАТО-Украйна чрез видеовръзка. НАТО не предостави повече подробности за срещата.

Кулеба написа в Twitter, че срещата се провежда по негова молба. Столтенберг е обещал, че „механизмите на НАТО ще бъдат използвани за предоставяне на хуманитарна помощ". Външният министър повтори, че „кризата" е причинена от „разрушаването на язовир „Каховка“ от страна на Русия".

След разрушаването на язовира се появяват и първите съобщения за смъртни случаи. Според кмета на село Олешки, който е в изгнание, трима души от селото са се удавили заради наводненията. Това са първите потвърдени смъртни случаи. Евгени Ришчук каза още, че окупаторите са отнели всички лодки на жителите. Той каза още, че е получил съобщения, че хората не могат да напуснат наводнените селища.

Повече от 20 културни обекта са повредени или унищожени от наводненията

Украинското министерство на културата публикува списък на културните обекти, за които се твърди, че са били повредени или напълно унищожени от наводненията. Според списъка само в Херсон са засегнати повече от 20 музея и културни обекти. Повечето от тях се намират на южната, окупирана от Русия страна на река Днепър. Украинската държавна агенция за развитие на туризма също публикува карта на забележителностите и зоните за отдих сред природата, които сега са застрашени в резултат на наводненията. Част от Херсон е наводнена. Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO Част от Херсон е наводнена. Снимка: EPA/MYKOLA TYMCHENKO

Според информацията на министерството сред застрашените обекти са крепостта Тяхин, основана през XIV в., или т.нар. селище Понятивское от желязната епоха (IV в. пр. Хр.). Не се знае нищо за щетите, нанесени на музеите в Херсон.

Херсонският музей на изкуствата вече беше разграбен от руски войници през миналата година. През ноември музеят съобщи на страницата си във Facebook за извозването на няколко камиона, пълни с предмети на изкуството, от бягащи руски окупатори.


Зеленски иска международно разследване на инцидента 

След предполагаемото взривяване на язовир „Каховка" в южната украинска област Херсон украинският президент иска международно разследване на инцидента. Когато Украйна си възвърне контрола върху останките от язовира, тя ще покани международни експерти да направят това, заяви той в интервю за Bild, Welt и американския информационен портал Politico.

По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган предложи съвместно разследване както на Зеленски, така и на руския лидер Владимир Путин. Турция и ООН биха могли да посредничат за оценка от украински и руски експерти, съобщава той.

Междувременно в Херсон се провеждат спасителни операции за десетки хиляди хора, засегнати от наводненията след разрушаването на язовира. В тях участват и германски хуманитарни организации. Освен това френският президент Еманюел Макрон предложи помощта на страната си на Украйна: „Франция осъжда този зверски акт", заяви той по повод предполагаемото взривяване на язовира. „През следващите няколко часа ще изпратим помощ за посрещане на неотложните нужди“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 единственото гарантирано е че скоро няма да изчезнат руските *** и предатели като теб, докато имате овча публика у нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 4
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Щом настояваш, ето ти един икономически коментар: *Да ти ема байката, бУкллукк лъжлив!!!* Току що видях огромен фотоволтаичен парк върху земеделска земя първа категория! То в около пловдив друга няма. От двете страни - ниви с пшеница, по средата - черната гаддост. Въпрос с повешена трудност: до година-две пшеницата ли ще изчезне, или черните панели?Локация: Пловдив, от двете страни, между Граф Игнатиево, и разклона за Хисар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 10 месеца
До: zelka007 Знаеш ли че според рашистката религия, загиналите във войната срещу Запада ги чакат 40 чисто нови перални в Рая ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 10 месеца
До: adimos ... ами спрете да ги четете и се концентрирайте в/у икономическите такива ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
adimos
преди 10 месеца
Отново натрапват политически новини в т.нар. сайт за бизнес и инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
SlonH
преди 10 месеца
Защо официално приет термин Paшизъм се цензурира от сайта?? Моля *** запознайте се за термина, който е еквивалент на Руский мир - едно и също е - върхушката да тъпче и използва населението си, да не признава решенията на ООН и да си прави каквото си иска без да осъзнават че имат проблем - типичен Дънинг-Крюгер в огромен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 8
SlonH
преди 10 месеца
*** слуги са нарегистрирали 10-15 празни профила да си дават лайкове на глупосите във форума и се правят на алтави - типичен уатабаутизъм, ама те австралийците избиват делфини, а в Германия имало гей-парад, а не се фокусират в това, че армията им я правят на пух и прах, че ще има гражданска война в РуZия и нова желязна завеса от целия свят - е само със Северна Корева ще поддържат приятелски отношения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: pinoccio .... жално изквича поради липсата на каквито и да е аргументи или мисъл :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 11
pinoccio
преди 10 месеца
До: Скъсана_УшанкаМного ги разбираш тия работи. Събирай 2 плюс 2 и като свършат чувалите, започни отначало. Такава е твоята физиологика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 19
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: pinoccio Не знам дали си толкова глупав или се правиш? Не се среща често толкова глупост. Язовирната стена на съоръжение от този мащаб е толкова дебела, че да може да удържи огромния напор на водата. Тоест, единствения начин да се събори, е птвътре и то с огромно количество взрив. Стената и целия язовир са под контрола на москалите. Сега разбра ли откъде цял свят знае кой е виновен за това престъпление? 2 + 2 дали ти е в капацитета да събереш или ще последва поредния глупав въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още