IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разрушаването на „Каховка“ наводни фронтовата линия и сви възможностите за контраатака

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за инцидента, а хиляди хора са изправени пред неизбежно наводнение

09:55 | 07.06.23 г. 35
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/IVAN ANTYPENKO
Снимка: EPA/IVAN ANTYPENKO

Разрушеният язовир "Каховка" и едноименната водноелектрическа централа в окупираната от Русия част на Украйна ограничават възможностите на Киев за планираната контраофанзива в южната част на страната, тъй като се отприщи поток от вода, който предизвика сериозни наводнения, пише в свой обзор The Wall Street Journal.

Украйна заяви, че Русия е отговорна за разрушенията, които наложиха евакуацията на хиляди хора от десетки градове и села по поречието на река Днепър и биха могли да създадат водна буферна зона за руските сили на югоизточния бряг. Русия обвини Киев, че е саботирал язовира. 

Западните разузнавателни служби, включително в САЩ, работят, за да установят кой е отговорен за скъсването на язовира, но клонят към обвиняване на Русия, заяви западен служител.

„Като се има предвид всичко, естествено трябва да се предположи, че това е агресия, извършена от руска страна, за да се спре настъплението на Украйна, насочено към освобождаване на собствената ѝ земя", заяви германският канцлер Олаф Шолц в телевизионно интервю, като добави, че отдавна се е опасявал, че язовирът ще бъде атакуван.

Разрушаването на язовира може да даде на Русия време да пренастрои отбраната си, като същевременно лиши Украйна от някои възможности за очакваното контранастъпление. Преминаването на огромната река Днепър в този участък на фронта вече ще бъде невъзможно, твърди Нико Ланге, бивш служител на германското министерство на отбраната.

Сега Русия може да пренасочи ресурси от югозападната част на фронта, за да укрепи други участъци, казва Ланге, който сега е сътрудник на Мюнхенската конференция по сигурността, световен форум за сигурност.

Киев държи в тайна къде ще се съсредоточи контранастъплението му, но военни експерти отдавна твърдят, че една от основните му цели може да бъде прекъсването на сухопътния мост, построен между Русия и Кримския полуостров, който Москва анексира през 2014 г. Наводненият регион би бил един от пътищата за постигането на тази цел.

Украйна заяви, че Русия е отговорна за разрушенията, които наложиха евакуацията на хиляди хора от десетки градове и села по поречието на река Днепър. Снимка: ЕРА Украйна заяви, че Русия е отговорна за разрушенията, които наложиха евакуацията на хиляди хора от десетки градове и села по поречието на река Днепър. Снимка: ЕРА

Въпреки това военните анализатори смятат, че украинска атака през реката е малко вероятна предвид трудността и вероятната цена на подобна операция, както и липсата на амфибиен капацитет на Украйна.

Наводнението обаче може да носи и ползи за Украйна - например може да отмие укрепленията и минните полета, поставени от руските сили в района.

Язовирът вече претърпя щети през октомври, когато части от него и някои шлюзове бяха разрушени, докато руските сили се опитваха да се оттеглят от Херсон на фона на успешна украинска офанзива за превземане на южния град. По това време Украйна и Русия се обвиняваха взаимно в планове за взривяване на язовира.

В Белия дом говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че САЩ не са стигнали до окончателно решение кой е разрушил язовира.

„Все още се опитваме да оценим какво се е случило тук, но руснаците незаконно са превзели този язовир и водохранилището преди много месеци и са го окупирали", каза Кърби.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО, заяви, че разрушаването на язовира е „възмутителен акт, който за пореден път демонстрира бруталността на руската война в Украйна".

Високопоставен служител на НАТО казва, че е твърде рано да се каже кой е отговорен за инцидента.

„Най-вероятно е мотивът да е руски", казва служителят. „Руснаците са тези, които могат да се възползват от това, че язовирът го няма“. 

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че е свикал своя Съвет за национална сигурност и отбрана, за да обсъди инцидента. „Правим всичко, за да спасим хората", заяви Зеленски в публикация в канала си в Telegram. По-рано той заяви, че разрушаването на язовира, за което обвини Русия, „само потвърждава за целия свят, че те трябва да бъдат изгонени от всяко кътче на украинската земя".

Русия обвини за разрушаването на язовира украинския обстрел през нощта срещу вторник.

„Определено можем да заявим, че става дума за умишлен саботаж от страна на украинската страна", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Саботажът е имал за цел да лиши Крим от вода и да отклони вниманието от неуспеха на украинската офанзива, каза Песков.

На кадри, публикувани в интернет в ранните часове на вторник, се вижда как огромни количества вода се движат надолу по течението от електроцентралата - която разделя украинските и руските части на Херсонска област - и текат през пространства, в които сградите, включващи и самата електроцентрала, са срутени или взривени.

Според украински официални лица язовирът съдържа около 18 млн. куб. м. вода, а наводнението застрашава над 80 населени места, включително голямата регионална столица Херсон.

Тетиана Морозова, регионален директор на пощенската служба на Украйна, която в момента се намира в Херсон, заяви, че досега центърът на града е бил пощаден от наводненията, тъй като се намира на по-високо място, но районите, разположени по-близо до река Днепър, и много околни села са потопени.

Влакове евакуират хора от града, предимно възрастни и немощни хора, а доброволци раздават хуманитарна помощ, казва тя. Някои жители вървят по улиците с вода до колене, носейки кучета или котки, които не искат да оставят. 

„Сутринта имаше паника, но сега тя вече е отминала. Хората виждат, че за тях се полагат грижи", каза тя.

Според експерти разрушенията могат да засегнат водоснабдяването на атомната електроцентрала в Запорожие, която разчита на резервоара за охлаждане на реакторите си. Говорител на украинската държавна компания за ядрена енергия заяви, че нивото на водата в язовир „Каховка“, който снабдява съоръжението с вода, бързо намалява, но в момента нивото в охлаждащия басейн на централата е достатъчно.

Всичките шест реактора на централата са в режим на студено спиране от месеци, а наводненията се случват надолу по течението на съоръжението. Реакторите в режим на спиране все още се нуждаят от малки количества вода за охлаждане, но централата разполага с достатъчно резерви като част от плановете си за извънредни ситуации, казва Марк У. Нелсън, управляващ директор на Radiant Energy Group, фирма за енергийни консултации. В случай, че водоснабдяването спре напълно, ръководството на централата може да достави охлаждаща вода с камиони или по друг начин, добавя той.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупираният от Русия град, който граничи с язовира, заяви, че обстрелът около 2 ч. във вторник е довел до разрушаването на съоръжението. Той не уточни от коя страна е бил обстрелът.

„В резултат на това водата от язовира е започнала да тече неконтролируемо надолу по течението", е цитиран да казва официалният представител на руската страна Владимир Леонтиев. Според него не е имало нужда от незабавна евакуация на жителите.

Губернаторът на украинската Херсонска област, която частично се контролира от Русия, заяви, че нивото на водата се очаква да достигне критична точка в рамките на часове и че властите са започнали да евакуират контролираните от Украйна селища, разположени най-близо до язовира.

Ръководителят на Държавната агенция за възстановяване и развитие на инфраструктурата на Украйна Мустафа Найем заяви, че разрушаването на електроцентралата може да има катастрофални последици за централата в Запорожие.

Електроцентралата „Каховка" снабдява с електроенергия повече от 3 млн. души в Украйна и е важна част от енергийната инфраструктура на страната, каза Найем. Тя също така снабдява с вода окупирания от Русия Кримски полуостров, който е част от суверенната територия на Украйна.

„Взривяването на Каховската водноелектрическа централа ще има опустошителни последици, включително десетгодишен недостиг на вода в Крим, непоправими щети за стотици хиляди хора и риск от удавяне за хиляди", заяви Найем в публикация в Twitter.

Наводнението ще засегне и голямата селскостопанска индустрия на Украйна, която е един от основните източници на приходи на Киев и ключов доставчик на зърнени храни за развиващия се свят. Видеоматериали в социалните мрежи показаха потопени складове за зърно, а местни фермери заявиха, че водата над язовира е била използвана за напояване на посевите им. Земеделските стопани в окупирания Крим също ще бъдат засегнати, тъй като тази вода е от ключово значение за техните собствени реколти.

Според украински официални лица язовирът съдържа около 18 млн. куб. м. вода, а наводнението застрашава над 80 населени места, включително голямата регионална столица Херсон. Снимка: ЕРА	Според украински официални лица язовирът съдържа около 18 млн. куб. м. вода, а наводнението застрашава над 80 населени места, включително голямата регионална столица Херсон. Снимка: ЕРА

Фючърсите върху зърното поскъпнаха заради разрушенията. Фючърсите върху пшеницата в Чикаго поскъпнаха с 1,9%, а върху царевицата - с 0,8% в ранната европейска търговия.

Язовирът е бил разрушаван и преди в дългата си история. Съветският съюз го разрушава през 1941 г., за да спре настъплението на войските на нацистка Германия през Втората световна война. След това нацистите го ремонтират, за да го взривят отново при отстъплението си през 1943 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 07.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 месеца
Всичко е отново "хайли лайкли", нали. Браво на вас, разбирачите на бати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... би ли обяснил , как ще остане една част машинното , в средата ще липсва , а от другата страна ще си стои ?! мхм ?! след като са взривени шлюзове на поне 50-70м от тях ... с HIMARS установка . украинците могат да вкарат ракета през прозорец на сграда на 50-70км разстояние . отклонение от целта 1м имат боеприпасите ... и защо сградите са се спихнали ?! все едно подпорните колони са унищожени отвътре , а не са сплескани отстрани , ако водата ги руши ?! а ваше техническо величие ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 10 месеца
До: Tikva007 ... нефелно политкомисарче , що се пънеш с гладката ти съчма в главата по технически неща веее ?! фани си една снимка ненагледен ддееббиилл смооттан , в който стената е здрава , можеш да намериш и такава в която шлюзовете са отворени и изтича вода ... значи , ако гледаш в лице стената , сградата в дясно е машинната зала с хидрогенераторите ... там ШЛЮЗОВЕ за изпускане на вода НЯМА вее ... всичкото от ляво са въпросните шлюзове ... !! ... ултра си зле ... !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 12
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахахахаха, е вече прекаляваш с глууупостите и лъжите! Често си мисля че се правиш само зада ни дразниш, но в последно време все повече доказваш колко увреден у главата човек си! ... пожелавам ти да завършиш и ти в едно такова "фейк" видео, друго не заслужаваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Иддиоот! Не ми измисляй реплики! Сградата се вижда да стърчи, Водата тече около нея. Няма ги шлюзовете и част от стената вляво от тях - от там изтича 99% от язовира. Гледай снимката на още здравата централа и ще видиш каквото трябва, ако искаш. Ако не искаш, еми си байката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Ти и в Буча не видя очевадни видео факти, но това не променя истината, че първите украински спец-части не намериха никакви трупове по улиците, а след това се напълни, даже едни трупове мърдаха с ръце, за да не ги настъпи джипа с кинаджиите. А тези, които си бяха мърртви, бяха с бели превръзки на ръкавите. Предполагам, не те интересува какво значат. Дръж се в мейнстрийма - там е по-сигурно. Така дръж! Важното е да мачкаш ллаййната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 хахахах, сградата била унищожена от минаващата вода ... златен бисер, но тия дни всякви измислици чух от теб! ! :):) не съм твърдял че взрва е контролиран, очевидно с сипвали на око и освен сградата сте думнали и част от стената... иначе вече видях и фейка с който уж показвате как е бил ударен от ракета :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Ето ти я още цяла централата - и кьоррав ще види, че точно шлюзовете и част от стената ги няма, а сградите са разнебитени от водата, но са още там. Това, което прелива пред тях е нищо в сравнение с водата, която изтича през липсващите шлюзове и част от стената. * https://google.com/amp/s/nv.ua/amp/rossiya-slivaet-vodu-iz-kahovskoy-ges-sputnikovye-snimki-maxar-novosti-ukrainy-50303664.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: Tikva007 гледам... а ти гледаш ли ???? Клипчето което си споделил започва точно от разрушената сграда, а в края се вижда по голямата част от стената която е от другата страна!Дали си тъъъп или ДА, ще постава на колегите да решът, аз си знам!... но да постваш видео което оборва лъжите ти е нещо ново! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 10 месеца
До: kuhao: Гледай бре, толлуп! Гледай, че стената по средата я няма, а сградите още стърчат! Гледай откъде изтича голямата вода! Гледай, после отиди пред огледалато, за да видиш един инжинер-прримматт, живо доказателство за привържениците на Енгелс, че хората са произлезли от майймуната. Украинска телевизия: * https://m.youtube.com/watch?v=kCMvrPJDZRE&pp=ygU60LTQsNC80LHQsCDQutCw0YXQvtCy0YHQutC-0LPQviDQstC-0LTQvtGF0YDQsNC90LjQu9C40YnQsA%3D%3D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още