IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Украинското контранастъпление вече започна 

Украинските загуби са „около три към едно" в полза на Русия, твърди президентът 

21:00 | 09.06.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK
Снимка: EPA/RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK

Руският президент Владимир Путин потвърди в петък, че голямото контранастъпление, което Украйна подготвя от месеци, е започнало на фронта, но добави, че силите в Киев не са успели да постигнат целите си, предаде AFP, цитирана от БТА.

„Можем уверено да кажем, че тази офанзива е започнала, както се вижда от използването на украинските стратегически резерви", каза Путин във видео, разпространено в Telegram от репортер на руската обществена телевизия.

По думите на руския президент боевете продължават от пет дни, но "украинските войски не са постигнали целта си в нито едно от направленията на боевете".

„Всички опити за контранастъпление, направени досега, се провалиха, но режимът в Киев все още има офанзивен потенциал“, добави Путин, уверявайки, че руският ответен удар „ще се основава на тази констатация".

Руската армия съобщи за интензивни боеве в Южна Украйна през последните дни, твърдейки, че е отблъснала няколко украински атаки, които биха могли да бъдат началото на мащабното контранастъпление, подготвяно от месеци от украинския генерален щаб. 

Украйна, чиято армия сега е снабдена с модерно западно военно оборудване, изглежда не бърза да обявява контранастъплението си, като същевременно продължава да поддържа стратегията си неясна.

„Всички опити за контранастъпление, направени досега, се провалиха, но режимът в Киев все още има офанзивен потенциал.
Владимир Путин
президент на Русия

Според украинския заместник-министър на отбраната киевските сили извършват "активни бойни операции" близо до опустошения град Бахмут на изток и водят "позиционни боеве" на юг, където руските войски са в отбрана.

Руската армия направи във вторник необичайно признание - за смъртта на 71 свои войници в операциите, целящи да отблъснат украинските атаки по целия фронт, посочва AFP.

Путин увери днес, че украинските загуби са „около три към едно" в полза на Русия.

По-рано през деня руският президент обяви, че Русия ще започне да разполага тактически ядрени оръжия в Беларус, след като специални съоръжения за съхранение са готови на 7-8 юли. Това е първото разполагане на подобни бомби от Москва извън Русия от падането на Съветския съюз.

Над 15 месеца след началото на най-голямата война по земя в Европа от Втората световна война Путин каза още, че САЩ и западните им съюзници внасят оръжия в Украйна като част от разширяване на прокси война, целяща да постави Русия на колене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
Ушанков, кога ще се връщаш в Родината си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: adimos Празноглав тpoл, дай линк да видим "десетките горящи" танкове? Че имате всичко на всичко 1 снимка, на която се вижда ударени 2 Леопард 1 (старата версия, която беше пред претопяване) и два бронетранспортьора. Виждал ли си Леопард 2 как изглежда? Ще има на-си-ра-нье като го видите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 12
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 ще има и други - въпросът е, че украинците правят глупости. Още не са изчистили докрай съветското от армията си, но това е положението. Скоро има нова среща в Рамщайн. Стискаме палци за едни ракети с голям обсег от хамериканците - след прилагане на еко тероризъм от рашистите е нормално да падне и тази забрана:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: adimos ... хех ... посepко ... един сте запалили и се окакахте до ушите клепнали ... а преди няма и месец 160 пред Угледар ... ?! ... дишай ще се задавиш ... нови 250 идат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 16
aldy
преди 1 година
Ако Путин не беше казал как щяхме да разберем? По горящите Леопарди или по горящите ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 22
adimos
преди 1 година
Страхотни клипове излезнаха днес - десетки натовски бойни машини и танкове Леопард горят. Всеки може да ги види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още