IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко безгранично е приятелството между Китай и Русия?

В отношенията между двете страни сякаш припламват известни разногласия, макар и да не е ясно колко дълбоки са те

13:50 | 08.08.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През миналия уикенд Саудитска Арабия беше домакин на форум за мирен план в Украйна, на който не беше поканена Русия. Въпреки липсата на явен успех Украйна успя да направи няколко пробива с голям потенциал. Най-важният от тях е присъствието на Китай.

В срещата в курорта Джеда на брега на Червено море Украйна успя да събере представители на 42 държави, сред които и на Глобалния юг. На предишен форум в Копенхаген в края на юни се отзоваха 17 държави.Там бяха и представителите на Бразилия, Южна Африка, Индия - съюзниците на Русия в БРИКС, представителите на Африка и Близкия изток, включително и Иран, както и съюзниците от ЕС и САЩ. Прави впечатление и че форумът се организира много бързо - едва в края на юли Саудитска Арабия заяви готовност да бъде домакин на срещата.

Според източници на Financial Times представителят на Китай - съветника за Евразия Ли Хуей, е участвал "конструктивно" и е дал да се разбере, че "Китай не е Русия".

От публикациите по темата може да се заключи, че самата Украйна е била умерена в разговорите. Източници на The Wall Street Journal отбелязват, че Киев ненатрапчиво е представил своята формула за мир, включваща 10 точки, свързани с гаранции за продоволствена, ядрена и екологична безопасност, без да изисква изявления за подкрепа на основната - че мирните преговори могат да започнат едва след като Русия изтегли своите войски от международно признатите граници на Украйна.

Всички участници, сред които не само западните съюзници, които подкрепят тази теза, потвърдиха суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Неизяснени обаче остават позициите на Глобалния юг по повод търсенето на отговорност за военни престъпления от Русия и репарациите, които ще дължи Москва, след края на войната.

В Киев възприемат разговорите като успешни. Срещата не приключи с общи изявления, но участниците се съгласиха на нови срещи в този формат, на който да обсъждат ситуацията, тоест отново без Русия.

Какво се случва между Китай и Русия

Китай не просто участва в разговорите в Джеда, но е представил и своето виждане за мир в 12 точки, твърдят участници във форума. Документът, който предвижда неприемливо за Украйна положение за моментално спиране на огъня, защото това би означавало замразяване на конфликта, беше показан първо на руския президент Владимир Путин по време на визитата на Си Дзинпин в Москва през март. Институтът за изучаване на войната (ISW) коментира, цитирайки руски източници, че планът не се е харесал в Кремъл и това предизвиква недоволство сред китайския политически елит.

Според наблюдатели Си си тръгна ден по-рано от Москва през пролетта и въпреки очакванията нямаше нищо конкретно за една от най-болните за Русия теми - къде да изнесе природния си газ след загубите на основния си пазар Европа. 

Външно всичко между двете държави изглежда е наред. В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров новият китайски външен министър Ван И е уверил, че Китай остава "неутрален" по отношение на войната в Украйна. Според съобщението на сайта на руското Министерство на външните работи двамата са потвърдили съвместните си инициативи в рамките на БРИКС, Г-20 и други световни иниституции.

Подробност, която се натрапва в руско-китайските отношения, е изчезването на предишния министър на външните работи - Цин Ганг. За последно той беше видян в Пекин до руския зам.-министър на външните работи Андрей Руденко на 25 юни. Малко по-късно стана ясно, че постът външен министър вече е поверен на Ван И - един от най-високопоставените дипломати и партийни функционери в Китай.

Според много анализатори позицията на Китай за Украйна и Русия няма да се промени и Пекин, макар да има известни разногласия, ще остане близък партньор на Москва, а Си и Путин ще продължават да бъдат "безгранични" приятели.

Въпросът е доколко политиката ще надделее над икономическите интереси. Митническата статистика за юли се оказа по-лоша от очакваното, пише Ройтерс. Износът на китайски стоки намалява с 14,5% на годишна база, тоест спрямо период, в който Китай все още беше под ограниченията на пандемията от коронавируса. Значително е намалението  на основните пазари САЩ - с 23,1% и ЕС - с 20 на сто. Срещу това Китай има източник на евтин петрол от Русия и вносът расте до рекордни нива през юни, но пък през юли намалява.

Вносът също се свива с 12,4% на годишна база.

Тези данни са още едно доказателство, че възстановяването на китайската икономика може би няма да е толкова бурно, колкото се очакваше, и Си може и да бъде изправен пред проблеми, които да го накарат да преосмисли позициите си. По-късно през седмицата ще бъдат разпространени и данни за движението на цените на дребно и прогнозите са за дефлация, което е добре за потребителите, но подсказва, че икономиката буксува и са нужни стимули.

Москва също "помага" за преразглеждане на ползите от това безгранично приятелство. Страната излезе "с гръм и трясък" от зърнената сделка и в последните седмици активно обстрелваше украинските пристанища и зърнени силози. Китай обаче е най-големият купувач на украинска царевица и не приема много добре това развитие на нещата.

Русия също така не позволи на група китайски граждани, сред които и известен блогър, да влязат на нейна територия от Казахстан. Това накара китайското посолство в Москва да разкритикува в свой пост в социалните мрежи  "бруталните" действия на руските митничари и "сериозното нарушаване на човешките права" на китайски граждани. Това е необичайно остър език между двете държави и предстои да се види колко дълбоко могат да бъдат засегнати отношенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 08.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 3
Damian12
преди 9 месеца
Китайците си гледат интересите, а пък руснаците поради липсва на други приятели и на това са доволни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 9 месеца
валута на БРИКС няма да има , за азиатската търговия ще са достатъчни йени и юани ... рублата ще е от значение само за гъспром , друг не го касае ... то и затова гъспром е комунална компания в калната 1/8 от света ... в Поднебесната кинкалерия предпочитат технологическите чудесии на ЕС и УСА , и търговията с тях , а не православните хетеросекcyални ценности на севернонигерийците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 9
andy
преди 9 месеца
До: xapoznaiНедей така! Ще скършиш хатъра ФАЩ и ФЕС. Те ПОНЕ от 2014 готвеха тази война. Под прикритието на споразумение, 8 години въоражаваха, обучаваха и строяха укрепления в укристан. И залагаха много надежди. Е, укрите се провалиха. Почти напълно. ООН отдавна е пионка на ФАЩ. Не случайно гласувах да не се правят разследвания за Северен поток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
andy
преди 9 месеца
Малко ме топли, че съседите са зле при условие, че нас ни убиват! Занулителите на България с шефа Мърдър от Мордор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
Ivan.r
преди 9 месеца
Средно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
xapoznai
преди 9 месеца
Нормално, глобализацията е напреднала и войната се отразява на всички... Едва ли по света има някой доволен от тази война като единствените "приятели" които не осъждат войната извличат преки ползи, но скоро и това ще свърши. Просто целия свят иска войната да свърши и така и ще стане, по един или друг начин... Можем само да се надяваме на реформа в ООН, която да доведе до край на всякакви войни с подобен мащаб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 9
penkiler1415
преди 9 месеца
Китай е в уникалната ситуация да произвежда толкова много че да няма кой да купува. Войната пречи на покупателната способност, както на руснаците така и на западняците. А и с атаките по зърнените силози-на руснаците-и по петролен танкер-на украинците-бизнеса все повече ще се забатачва. Руснаците ще закъсват от към приятели все повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 7
Алехандро
преди 9 месеца
Баси и "приятелството", дръпнатият да те е надупил, да си прави квото иска с теб, да ти взима на безценица суровините, че и да ти ги плаща в юани!? Дори успя да вземе и огромни части от Сибир на концесия от 35 год., които буквално се обезлесяват, сменят се имената на градовете с китайски, непреводни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 22
Tikva007
преди 9 месеца
Забавен опит да се търси под вола теле, или *надай се *урре на пияна жена!* Няма *вечно приятелство*, има вечни интереси. Западът навлезе в период на старческа патоневрология и интересът на всички, държащи на суверенитета си държави е, да си помагат и се подкрепят срещу издевателствата, за да не бъдат мачкани една по една, поотделно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още