IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Не е открит": Бившият външен министър на Китай е в неизвестност, но още липсва обяснение

Краткото обяснение на Министерството на външните работи отпреди няколко седмици e, че това се дължи на здравословни причини

10:52 | 03.08.23 г. 4
Андрей Йорданов
Снимка: Thomas Peter-Pool/Getty Images
Снимка: Thomas Peter-Pool/Getty Images

Часове след като миналата седмица външният министър Цин Ган бе отстранен от длъжност, от сайта на бившето му министерство започнаха да изчезват снимки и споменавания на 57-годишния министър, пише Ройтерс.

Макар че част от тази информация се появи отново дни по-късно, Цин не фигурира в списъка на сайта с "бивши министри", а в продължение на няколко дни при търсене на името му се появяваше: "Съжаляваме, Цин Ган не е намерен".

Всъщност той не е бил забелязван на публично място вече повече от месец.

Краткото обяснение на Министерството на външните работи отпреди няколко седмици e, че това се дължи на здравословни причини - уточнение, което не беше включено в официалните стенограми. Това предизвика спекулации не само за съдбата му, но и за това как цялата сага се отразява на президента Си Дзинпин, който подкрепи стремителния му възход.

Китай назначи ветерана дипломат Ван И за заместник на Цин, но не даде повече информация за причината на промяната.

Миналия четвъртък говорителката на външното министерство Мао Нин заяви, че Пекин ще предостави своевременно информация за Цин и се противопоставя на "злонамерената шумотевица".

Така тя отговори на един от повече от 25-те въпроса, в които се споменаваше Цин по време на пресконференции през последните дни и които министерството избегна.

Спекулации

Министерството на външните работи на Китай и Информационното бюро на Държавния съвет, което от името на партията и правителството се занимава с медийни запитвания, не са отговорили веднага на молбите за коментар във връзка със статията.

Необичайно дългото и необяснимо отсъствие на Цин, внезапно съкратеният му мандат, както и други странни събития, като например сайта на министерството, означават, че спекулациите ще продължат да се въртят.

"Истината в крайна сметка ще излезе наяве - обикновено така се случва в Китай, въпреки че понякога отнема месеци или години - но начинът, по който беше уволнен, прави малко вероятно това да е по здравословни причини", казва Иън Джонсън, старши сътрудник по изследвания на Китай в Council on Foreign Relations.

Пекинският политически анализатор У Цян казва, че "почти категорично може да се изключи здравето като истинска причина". Ако случаят е бил такъв, държавата е можела да назначи заместващ, вместо да го отстрани официално, добавя той.

След като през декември 2022 г. стана един от най-младите външни министри на страната - пост с петгодишен мандат, Цин издържа едва половин година на тази длъжност.

В Китай има прецеденти, при които длъжностни лица са изчезвали и изтривани от колективната памет.

Миналата година министърът на промишлеността Сяо Яцин изчезна за близо месец, преди да стане ясно, че е разследван за корупция.

Министерството на външните работи премахна всички онлайн следи от бившия си главен секретар по протокола Джан Куншън, който през 2016 г. беше признат за виновен в корупция и използване на служебното си положение за получаване на сексуални услуги.

Подобни случаи датират от десетилетия в Китай.

Поръчаната от държавата картина, изобразяваща историческия момент, когато Мао Дзъдун застава на върха на портата Тянанмън, за да обяви основаването на народната република, е променяна три пъти между 1955 и 1972 г., за да бъдат заличени длъжностните лица, които впоследствие са изпаднали в противоречие с Мао.

Еднолична политика

Други наблюдатели обаче твърдят, че в случая с Цин нещата далеч не са толкова ясни.

Постоянният комитет на Политбюро на ЦК на ККП, който се събра миналия вторник, не е премахнал другата титла на Цин - държавен съветник, член на кабинета, който е с по-висок ранг от министър - въпреки че имат правомощията да го сторят, казват експерти.

И независимо от пропуските в сайта на външното министерство, по думите на свидетел на Ройтерс, портретът на бившия пратеник в САЩ е останал да виси на видно място на стената на китайското посолство във Вашингтон в четвъртък.

Анализаторите посочват също, че Цин би трябвало да е преминал през строг процес на проверка, за да заеме тази роля само преди няколко месеца.

Според разпоредбите на Комунистическата партия лидерите се проверяват въз основа на техните идеологии, резултати в работата и спазване на партийната дисциплина, като освен това трябва да декларират подробности за семейството си, включително дали са живели в чужбина и какви активи притежават.

Откакто дойде на власт през 2012 г., Си Дзинпин въведе множество разпоредби за борба с корупцията и прилагане на партийната дисциплина в опит да се справи с корупцията по начин, което според анализатори е затвърдило лоялността на членовете към него.

Но това също така повишава залозите за Си, ако отстраняването на Цин е свързано с нещо повече от здравословно състояние, особено като се има предвид, че стремителното му издигане в редиците се дължи отчасти на близостта му с президента.

След това той прави троен скок от директор на протокола до посланик в САЩ, а след това до външен министър и държавен съветник за пет години - скорост на влак-стрела по стандартите на Китай.

Окончателният състав на ръководството за безпрецедентния трети мандат на Си, разкрит по-рано тази година, се състои предимно от служители, с които той е работил преди и на които се доверява, казват анализатори.

Си се отказа от традиционния процес, при който настоящи и оттеглили се висши ръководители гласуват за потенциални кандидати, преди да се финализира списъка, който по-широка група партийни делегати да одобрят официално.

Вместо това имената бяха определени под "прякото ръководство" на Си Дзинпин, след като той лично се срещна с потенциалните кандидати и се консултира с други, посочва държавната медия Синхуа.

"Тази сага с Цин Ган разкрива уязвимостта на едноличната политика на Си", казва Алфред Ву, доцент в Lee Kwan Yew School of Public Policy в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 03.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 9 месеца
До: evlogi друго си е демократично да застрелят президента си пред цял свят. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 9 месеца
До: мрънмрън ... мммне ... затварят ги за известно време за превъзпитание , половин година до година ... предполагам им дават килии в коридора , който води до площадката за изпълнение на смъртните наказания . няколко месеца престой там + четене на тезисите на другаря сидзинпиндрън и излизат други хора ... ако не , поемат по коридора ... добри са чайниците ... !! ... до 2007 са екзекутирали по 12хил на година , след 2007 по около 8000 на година ... след някаква редукция на наказанията в НК ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
мрънмрън
преди 9 месеца
Тоя вече само с ДНК и зъбен картон могат да го намерят, отдавна е разложен сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
evlogi
преди 9 месеца
Изключително характерно комунистическо поведение. Комунистите са си едни и същи във всички исторически периоди и по всички земни кълбета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още