IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика изглежда е на предела си за разширение в условията на война

Страната не може да намери алтернативни доставчици на високотехнологични стоки

21:54 | 17.08.23 г. 22
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руската икономика изглежда стигна до предела си за разширение в условията на война, пише The Wall Street Journal в коментар, базиран на разговори с икономисти и експерти. Данните на руската статистика сочат ръст на икономиката, но сривът на рублата е показател, че той съвсем не е устойчив.

Ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) се базира основно на публичнте разходи, които се увеличават с 13,5% през първото тримесечие на годишна база. Това е най-рязкото увеличение от 1996 година насам, пише изданието.

Руската статистика показва бум в индустриите, свързани с войната - заводите работят на няколко смени, за да осигурят поръчките в производството на метални продукти, специални дрехи, оптика и т.н. Другите сектори обаче са притиснати от липсата на достъпа до технологии, свити инвестиции в поддръжката на оборудването и неефективността на производството. Производството на автомобили например се свива с 10% на годишна база. В резултат страната започва да разчита все повече на суровините си и приходите от продажбата на петрол и природен газ, както и на метали, са сред малкото, които пълнят хазната.

"Русия е една от малкото държави, които могат да устоят дълго време", отбелязва Ерик Мейерсон, ръководител на звеното за пазарни анализи на шведската банка SEB по повод на санкциите. Но в същото време политиката на заместване на вноса не е съвсем успешна, сочат данните на московското Висше училище по икономика. 65% от индустрията в Русия се нуждае от вноса на западно оборудване и засега замяната с местно производство има смесен успех, коментират още руските икономисти.

Именно тази зависимост от външните технологии е сериозен проблем за Кремъл и властите опитват да намерят алтернативи - вносът от Китай например се увеличава с 18% през тази година, а руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Северна Корея, за да се запознае с военнопромишления комплекс. Но Москва не може да намери нови доставчици за всичко - например санкциите намалиха вноса на високотехнологични продукти със 7 млрд. долара през 2022 година. Липсата на достъп до иновациите пък ще коства икономически растеж в следващите години.

Степента, до която руската икономика може да се разширява, без да предизвика ръст на инфлацията, сега е много по-ограничена  отколкото преди санкциите на Запада. Именно намалението на нивото на "потенциалния ръст" изправя руския президент Владимир Путин пред дилемата дали да увеличава военното производство или да се бори с инфлацията преди президентските избори в Русия, които трябва да се проведат през март 2024 година.

Преди анексирането на Крим (тоест налагането на първите санкции на Запада срещу Русия) Международният валутен фонд (МВФ) оцени потенциалния ръст на руската икономика на 3,5% годишно. Руското звено на Raiffeisenbank в момента го определя на 0,9 на сто.

Но перспективите пред икономиката на Русия не бяха особено благоприятни и преди войната в Украйна и основната причина за това е застаряващото население. Продуктивността е слаба заради липсата на инвестиции, а бизнесклиматът е влошен заради корупцията и бюрокрацията.

Тази тенденция само се влоши след 2022 година и страната е изправена пред най-тежкия недостиг на работна сила от 90-те години на миналия век, след като хиляди бяха мобилизирани или избягаха под заплахата да бъдат мобилизирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 17.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Винаги се сещам за теб сутрин, когато седна на тоаллетната. И днес така. Вчера яко се самоунижих и ми хареса, та днес по отрано да те уважа и да бягам. А дружината как прекара в гъъъза ми? Не сте били гладни - вчера 3 пъти ядох. Опа, нещо цопна в кеннеффа отзад - ти ли беше, или някой от дружината? Те май са по-умни - не се натискат да се пъхат в гъъъза ми като теб. Широщ, широк, ама е тъмно и мирише, та май само на теб ти харесва да се въртиш наоколо и до се завираш вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
bobopopov
преди 8 месеца
Защо гледате в чуждата чиния. Какво ме боли ***@,че в Чехия,няма море????Погледнете,че освен ,борчове,малко зърно и крадливи политици ,нищо друго не произвеждаме какво ровите в Русия,ако ми търсите ***@,в дънките ми е......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 Айде дружина... има място в *** му за всички!!! хахахахахам даже нямаше нужда да ти отговарям, започна сам да се самоунижаваш! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 4
penkiler1415
преди 8 месеца
Което в прав текст означава че Путин свърши заделените пари. До сега военната индустрия влачеше руската икономиката но това беше като да слагаш парите от здравия джоб в скъсания като преместването се отчиташе като растеж. Орязват се парите от всички останали отрасли за сметка на войната. До края на годината Русия ще изпадне в несъстоятелност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 10
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Хайде, приятна ви работа из гъъзза ми и наоколо. Аз изчезвам по задачи. Като се позапра някъде, може да ви нахраня пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 8
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Ти малка нямаш мааа, Мимо! Имаш малка и голяма уста. Сама се назначи за мома-врачка тук. И гадже си избра, в духха на европейските ценности, които браните тук денонощно с Търчилъжи и с четирите си усти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: penkiler1415: Аз разликата я виждам, но нали затова е киното - да те изненада. Ако един екшън-трилър няма интрига и обрати, за да те изненада и разтресе, кой ще отиде да го гледа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: khao еххх, цензурираное е... ***= малката глава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: zelka007 хахахаха, а дали е тъъъп, горкия :))) @тиква ... не е главата, а ***! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Да, като гледам - и твоята влезе от раз. Важното е на вас с Мима да ви е уютно - нали там работите. Другото е ала-бала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още