IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американските микрочипове захранват руските военни въпреки санкциите?

Ограниченията, които Западът наложи, не са достатъчни, за да спрат потока на компоненти към Русия

18:24 | 07.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Западните микрочипове, използвани в смартфони и лаптопи, продължават да влизат в Русия и да захранван военния ѝ арсенал, разкрива нов анализ.

Търговски данни и манифести, анализирани от CNBC, показват, че Москва се снабдява с голям брой полупроводници и други развити западни технологии чрез страни посредници като Китай.

През 2022 г. Русия е внесла полупроводникови технологии на стойност 2,5 млрд. долара спрямо 1,8 млрд. долара през 2021 г.

Полупроводниците и микрочиповете играят решаваща роля в съвременната война, захранвайки различно оборудване, включително дронове, радиостанции, ракети и бронирани превозни средства.

KSE Institute –център за анализи към Киевското училище по икономика – наскоро анализира 58 единици ключово руско военно оборудване, извадено от бойното поле в Украйна, и откри повече от 1000 чуждестранни компонента, предимно западни полупроводникови технологии.

Много от тези компоненти подлежат на експортен контрол. Според анализаторите, с които CNBC разговаря, сложните търговски пътища през Китай, Турция, Обединените арабски емирства и другаде обаче означават, че те все още влизат в Русия, допълвайки предвоенните запаси на страната.

„Русия все още е в състояние да внася всички необходими западни ключови компоненти за своята армия“, коментира Елина Рибакова, старши сътрудник в Института Питърсън за международна икономика и един от авторите на доклада на KSE Institute.

„Укриването и избягването на санкции е изненадващо безсрамно в момента“, допълва тя.

Неясни вериги на доставките

Не всички развити технологии са обект на западните санкции срещу Русия.

Много от тях са наречени артикули с двойна употреба, което означава, че имат както цивилни, така и военни приложения. Следователно попадат извън обхвата на целевия контрол върху износа. Микрочипът може да има приложение както в пералня, така и в дрон, например.

Все пак много от тези продукти произхождат от западни страни, които наложиха широкообхватни търговски забрани срещу Москва, и по-специално срещу нейните военни. Всички стоки с произход от САЩ, с изключение на храни и лекарства, е забранено да достигат до руската армия.

В проучването на KSE повече от две трети от чуждестранните компоненти, открити в руско военно оборудване, в крайна сметка произхождат от компании със седалище в САЩ, а други идват от украински съюзници, включително Япония и Германия.

CNBC не е успяла да провери дали замесените компании са били наясно с крайната дестинация на техните стоки. Швейцарските власти твърдят, че работят с фирми, за да ги научат за какво трябва да внимават, докато правителствени говорители на другите цитирани държави не са отговорили веднага на запитването за коментар.

Последна актуализация: 18:24 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 9 месеца
На едните чипове, на другите танкове важното е да се печели. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Vayk__
преди 9 месеца
"Други казват, че отговорността в крайна сметка се носи от компаниите," :))))) и тук разбираме защо на руснака няма да му свършат ракетите, разширява производствените мощнисти на "ZALA", и строи мощности за производство на местна земя на "Геран/Шахед" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още