IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как американските микрочипове захранват руските военни въпреки санкциите?

Ограниченията, които Западът наложи, не са достатъчни, за да спрат потока на компоненти към Русия

18:24 | 07.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

„Много от тези страни наистина не могат да прекъснат определени видове търговия с Русия, особено онези държави, които или граничат с Русия, като Грузия, например..., както и страните в Централна Азия, които поддържат значителен търговски баланс с Руската федерация“, коментира Бендет.

Правителствата на Грузия, Армения и Киргизстан не са отговорили на запитването на CNBC за коментар относно засилването на търговията.

Проблемите със санкциите

Нарастващите търговски потоци доведоха до призиви от страна на западните съюзници - или да привлекат повече държави, които да наложат ограничения, или да наложат вторични санкции на определени субекти, действащи в тези страни - така че да задушат военната сила на Русия.

През юни 2023 г. Европейският съюз прие нов пакет от санкции, който включва инструмент против заобикаляне на мерките за ограничаване на „продажбата, доставката, трансфера или износа“ на определени санкционирани стоки и технологии за определени трети страни, действащи като посредници за Русия.

Пакетът също така добави 87 нови компании в страни, включително Китай, Обединените арабски емирства и Армения, към списъка на онези, които пряко подкрепят руската армия. Освен това ограничи износа на 15 технологични продукта, открити в руско военно оборудване в Украйна.

„Ние не санкционираме самите страни. Това, което правим, е да попречим на вече санкциониран продукт, който не трябва да достига до Русия, да достигне Русия през трета страна“, казва говорителят на ЕС Даниел Фери.

Някои обаче са скептични дали мерките стигат достатъчно далеч, особено когато става въпрос за големи световни търговски партньори.

″[Санкциите] може да работят срещу, да кажем, Армения или Грузия, които не са големи търговски партньори на Европейския съюз или на Съединените щати. Когато става дума например за Китай или Турция, това е много малко вероятен сценарий“, казва Юрченко от Съвета за икономическа сигурност на Украйна.

Други казват, че отговорността в крайна сметка се носи от компаниите, които трябва да направят повече, за да следят веригите си за доставки и да избегнат попадането на стоките си в неподходящи ръце.

„Самите компании трябва да имат инфраструктурата, за да могат да го проследяват и да спазват експортния контрол“, казва Рибакова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 07.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 10 месеца
На едните чипове, на другите танкове важното е да се печели. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Vayk__
преди 10 месеца
"Други казват, че отговорността в крайна сметка се носи от компаниите," :))))) и тук разбираме защо на руснака няма да му свършат ракетите, разширява производствените мощнисти на "ZALA", и строи мощности за производство на местна земя на "Геран/Шахед" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още