IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската икономика може да се възстанови от удара на санкциите още догодина

Икономиката на страната е нараснала с 4,6% през второто тримесечие на годината и с 1,5% през първата половина, заяви премиерът Михаил Мишустин

14:43 | 11.08.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Руската икономика може да се завърне към предпандемичните си нива още следващата година, адаптирайки се към ефектите от международните санкции, въпреки че желанието на Кремъл за засилване на военния фронт може да попречи на целта.

Икономиката на страната е нараснала с 4,6% през второто тримесечие на годината и с 1,5% през първата половина, заяви премиерът Михаил Мишустин по време на среща с държавни представители в петък, цитиран от Bloomberg. Очаква се по-късно в петък федералната статистическа служба да представи официалните данни за брутния вътрешен продукт (БВП).

Задълбочаването на недостига на работна ръка допълнително затруднява ситуацията в Русия, тъй като властите се опитват да набират повече доброволци за инвазията в Украйна, която продължава вече 18 месеца. Това, на свой ред, може да доведе до промени в начина на привличане на хора, чието отсъствие да не се усеща така силно в работната сила.

Промяна в БВП на Русия на тримесечна база. Графика: Bloomberg Промяна в БВП на Русия на тримесечна база. Графика: Bloomberg

Миналата седмица Путин подписа закон, който увеличава наборната възраст на 30 години от 27 и забранява на мъже да напускат страната, щом веднъж са получили дигитално известие за наборна служба. Мерките може да позволят „таргетирана мобилизация“, която ще стимулира краткосрочния растеж чрез намаляване на въздействието на недостига на работна ръка и ще позволи на икономиката да достигне предвоенния си размер през втората половина на 2024 г., скоро след насрочените президентски избори, коментира икономистът на Bloomberg Economics за Русия Александър Исаков.

И все пак наборната мобилизация не е много вероятно да обърне спада при дългосрочния растеж, коментира той.

Данните за БВП означават, че руската икономика се е разширявала четири поредни тримесечия, след като отчете спад от над 4% преди година, опровергавайки очакванията за продължителен спад в отговор на санкциите заради инвазията в Украйна през февруари 2022 г. Увеличаването на военните разходи са подкрепили индустриалното производство, а потребителското търсене е набрало инерция.

Въпреки това цената на рублата приближава 100 рубли за долар, отслабвайки с почти 25% от началото на годината – спад, за който управителят на централната банка Елвира Набиулина обвини основно влошаването на условията за международна търговия.

Макар вносът да остава стабилен, ограниченията върху руските енергийни продажби, включително налагането на тавана на петролните цени от Г-7, доведе до стабилен спад на приходите от износ, което доведе до най-ниския излишък по текущата сметка на страната от две години.

Икономиката може да достигне предвоенните си размери до средата на следващата година, прогнозира Наталия Лаврова, главен икономист на BCS Financial Group, която очаква 2% растеж през 2023 г.

Наскоро руската централна банка актуализира прогнозата си растеж за годината до диапазона от 1,5% до 2,5%, посочвайки, че производството в повечето сектори, фокусирани върху местното търсене, е достигнало или дори е надминало предвоенните нива. Ръстът през следващата година се очаква да е от 0,5% до 2,5%, а за 2025 г. оценката е за 1-2%.

Властите в страната предупредиха, че капацитетът за разширяване на производството в руската икономика е все по-ограничен от условията на пазара на труда, което помага за засилване на инфлационните рискове наред със санкциите и растящите разходи на правителството, свързани с войната.

„Ако говорим за числата за цялата година, през 2024 г. Русия вече ще е отвъд нивото от 2021 г.“, посочва икономистът на „Росбанк“ Евгени Кошелев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:43 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
Алехандро
преди 8 месеца
До: penkiler1415Ами за липсата на произведени граждански самолети, нито един в последната година!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
penkiler1415
преди 8 месеца
Как кореспондира това с увеличаването на данъците от Путин? А с прехвърлянето на най-голямата корабостроителницата на банката?? С 100 рубли за долар??? Да не говорим за автомобилната индустрия, липсата на работна ръка, високите застраховки за корабоплаването, заплатите които са с 50%по-ниски от най -бедната държава в ЕС. Русия е на командно дишане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
Алехандро
преди 8 месеца
До: АлехандроИ почва всичко отначало 10 000 снаряда, 50 ракети, 20 танка, камиони, горива и масла, обувки и облекла, и опят от същото. Естествено, като приход има една гоуема 0, няма дори копейка приход. ***, те руснацити си знаят, "всичко е наред", 33% от бюджета вече е военен, и това според цензурката на путин. А днес, една рускиня даде този коментар: https://postimg.cc/F7mJ9yFf СРЗ на учителите в русия е 2 пъти по-ниска от МЗ на учителите в бедна България, част от "лошия" ЕС! Колхозници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 8
Алехандро
преди 8 месеца
Всички гс статданни, които стигат до нас, са минали през узаконена цензура с указ на путин от https://***/int-politics/v-rusiya-slozhiha-tsedka-na-statistikata.html. А капитаите напускат русия с многомилиардна скорост, има огромно търсене на валута от населението, не юани, естествено, заплатите вече стават смешни, половината икономика работги за фронта, произвеждат 10 000 снаряда, 50 ракети, 20 танка, камиони, горива и масла, обувки и облекла, и, до една седмица от тях нищо не е останало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 12
OHЯ
преди 8 месеца
Браво на недоразвитите и на Късия им вожд . Скоро ще настигнат Камбоджа по стандарт на живот !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 16
0pk
преди 8 месеца
Е малко ли им бяха 5млн украинци за пазара на труда? Егти глада за кадри, егти чудото. Даже тука писаха че 700к деца са откраднали от украина (copoсoидите вече пресметнаха загубите за пазара на органи в цевелезованиа свет). Путин да пише един указ в Мордор, че се позволява детския труд и да запълват липсващите позиции! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 2
cymru
преди 8 месеца
lol ; lol ; LoL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още