IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският елит връща у дома активи за 50 млрд. долара

Сумата е от февруари 2022 г., когато започна инвазията в Украйна, и е формирана под натиска на международните санкции и Кремъл

13:30 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руските милиардери, приковани от международните санкции и изправени пред натиск от президента Владимир Путин да върнат богатствата си в страната, са изтеглили активи за десетки милиарди от Европа от началото на инвазията в Украйна.

Миналия месец акционерите на United Medical Group CY Plc и MD Medical Group Investments Plc, контролирани от магнатите Игор Шилов и Марк Курцер, одобриха преместването на компаниите от Кипър в Русия. Трансферът помага да се увеличи общата оценка на активи, върнати в Русия от богатите руснаци от февруари 2022 г. насам, до поне 50 млрд. долара, показват изчисления на Bloomberg.

Това променя десетилетната практика руските милиардери да държат активите си в Европа, възползвайки се от приятелски настроени към инвеститорите законодателни системи, шанса за дивиденти в чуждестранна валута и по-ниски данъци. Но сега най-богатите руснаци са оставени с все по-малък брой места за съхранение на богатството си, тъй като мнозина са в санкционни списъци на САЩ, Великобритания или ЕС.

„В момента Русия изглежда като по-малкото зло, отколкото чужбина“, коментира Наталия Кузнецова, партньор в Business Solutions and Technologies, която преди това работи в Русия под бранда на Deloitte. 

Трансферът на активи, регистрирани преди това на места като Кипър, остров Джърси и Швейцария, към Русия и страни, които Кремъл счита за приятелски като Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Казахстан, започна скоро след инвазията. Едни от първите преместили се бяха семейните холдинги на милиардера в бизнеса с торове Андрей Гуриев и металургичния магнат Виктор Рашников съответно от Швейцария и Кипър. Други, като милиардера Игор Алтушкин, ги последваха по-късно.

Под напрежение

Кремъл оказва натиск върху най-богатите руснаци за връщането на активите им от страни, които определя като „неприятелски“. Двустранни данъчни договори са прекратени, което прави непрактично оставането на места като Европа. Русия също така усложнява процеса за компании, които искат да изплащат дивиденти или продават активи на структури, регистрирани в такива юрисдикции.

„Руско-кипърската връзка не работи особено добре сега, що се отнася до трансфери на пари“, коментира Алексей Кузнецов, партньор в B1, която преди това оперира в Русия под бранда Ernst & Young. „Това се решава с преместване в приятелска юрисдикция или Русия“, допълва той.

Този август Путин инструктира правителството да създаде механизъм, който да позволи на Русия да си върне контрола върху руски компании, където той иначе се упражнява от чуждестранни структури и е бил загубен заради санкции.

За да примами милиардерите обратно у дома, Кремъл използва облекчения като въведените през 2018 г. местни вътрешни „офшорни“ зони с по-ниски данъци, които постоянно прецизира. Русия също така увеличи разходите за съхранение на активи в традиционни убежища като Кипър и Малта, а холдинги с международни активи, които са пререгистрирани в Русия, могат да се възползват от данъчни облекчения.

Не само милиардерите местят притежанията си – други руснаци също връщат състоянията си у дома. До 115 компании са се преместили в „офшорните“ зони тази година, с което общият им брой достига 254, заяви заместник-министърът на икономиката Иля Торосов по време на Източния икономически форум в понеделник.

Въпреки това редица от най-големите руски суровинни и технологични компании все още са регистрирани в Европа. Производителят на торове „ЕвроХим“, основан от милиардера Андрей Мелниченко, е базиран в Цуг, Швейцария. Земеделската компания „Русагро“ пък работи по преместването си от Кипър, съобщи тя миналия месец, но без да дава повече подробности.

Приятелски страни

Милиардерите, които не са обект на санкции, също търсят нов дом за активите си и предпочитат юрисдикции, които Кремъл смята за приятелски. Металургичният магнат Владимир Лисин и транспортният холдинг Globaltrans Investment се преместиха в Абу Даби от Кипър, а вторият по големина миньор на злато в Русия „Полиметалл“ се пререгистрира в Казахстан миналия месец. Компанията не е обект на санкции в Европа, но руското ѝ подразделение бе поставено в американски сакционен списък по-рано тази година.

За Globaltrans мярката може да означава възстановяване на плащанията на дивидент, докато „Полиметалл“ ще може да раздели руските и казахстанските си активи, което би било трудно, ако беше останала с регистрацията си на о. Джърси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още