IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на руска водка не издържат на западните санкции

Компаниите настояват за повишаване на цените и очакват първоначален шок, но след това пазарът ще се регулира

13:40 | 12.10.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производители в Русия настояват за по-високи минимални цени на водката заради ефекта от санкциите на Запада, пише руското издание "Комерсант".

От 2024 година се повишава акцизът върху алкохолните напитки - с 5% до 128,60 рубли за половин литър, а в допълнение компаниите в сектора купуват по-скъпи капачки, контейнери и необходимите съставки за производството на руската водка заради санкциите срещу Русия.

По тази причина производителите настояват минималната цена на водката да се повиши със 7% за бутилка от половин литър, сочи изданието, което има достъп до искането на сектора. Така бутилка водка от половин литър на пазара ще поскъпне от 281 рубли до 301 рубли (5,70 лева). На едро цената трябва да се увеличи до 253 рубли.

От Министерството на финансите коментират официално, че искането на производителите се разглежда, но източници на "Комерсант" потвърждават, че то ще бъде одобрено. От изданието допълват, че около 35% от водката на руския пазар се продава на минимална цена.

Искането от 7% дори не покрива ръста на потребителските цени, което се очаква да бъде 7,5% през тази година, а допълнително ще има ръст на акцизите. Само от девалвацията на руската рубла водката повишава цената си с около 5%.

 Производителите вече трудно успяват да оптимизират разходите си и затова настояват за увеличаване на цените, което ще подкрепи производителите, посочва още "Комерсант". В своето искане производителите предупреждават, че работата им е поставена под въпрос и има риск за разширение на сивия сектор.

Повишаването на цените със 7% няма да се отрази на търсенето, смятат още производителите. Те посочват, че през 2023 година производството намалява, но остава над нивото от 2021 година и предвид свития износ се вижда съществено увеличаване на дела на вътрешния пазар. Първоначално преминаването на психологическата граница от 300 рубли може да предизвика реакция сред част от потребителите, но след това пазарът ще се адаптира, твърдят производителите.

В периода януари - септември 2023 година в Русия са произведени 549 млн. литра водка, спрямо 582 млн. литра за 2022 г. За същия период на 2021 година обаче бяха произведени 534 млн. литра.

По данни на статистиката средната цена на водката (във всички ценови сегменти на пазара) през август е почти 699 рубли за литър, което е ръст от над 2% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:04 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още