IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия рязко вдигна тавана за купуване на валута през септември

Финансовото министерство обяви, че заделя 276,2 млрд. рубли за отложени покупки на валута

15:26 | 05.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Руското финансово министерство обяви, че заделя 276,2 млрд. рубли (2,8 млрд. долара) за отложени покупки на валута през септември спрямо едва 40,5 млрд. рубли през август, предаде Ройтерс.

Покупките ще бъдат отложени в унисон с руските бюджетни правила, тъй като миналия месец руската централна банка обяви, че спира да купува чужда валута до края на годината, за да намали натиска върху рублата. Според съобщението операциите ще са в периода 7 септември - 5 октомври, като дневните покупки няма да нахвърлят еквивалента на 13,5 млрд. рубли.

Банката освен това посочи, че въз основа на пазарните условия ще реши кога да започне да купува чужда валута, като отложените покупки от 2023 г. може да бъдат прехвърлени за 2024 г.

Решението на финансовото министерство да вдигне почти седемкратно средствата за закупуване на чужда валута е основано на очаквания за по-високи приходи от газ и петрол през септември.

Според предварителни изчисления те трябва да възлязат на 279,1 млрд. рубли (2,9 млрд. долара).

Средната цена на петрола сорт "Уралс" през август достигна 74 долара за барел. На световните пазари норвежкият сорт петрол се търгува за 86 долара за барел, сочат още данните на ведомството.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още