IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждестранните акционери са прекратили участието си в проекта Arctic LNG 2

Компаниите са обявили форсмажорни обстоятелства заради санкциите срещу Русия

19:33 | 25.12.23 г.
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Чуждестранните акционери са прекратили участието си в проекта Arctic LNG 2 заради санкциите срещу руската икономика. Те са се отказали от отговорностите си за финансиране и договори за доставка с новия руски завод за втечнен природен газ (LNG), съобщава „Ройтерс“, като се позовава на публикация в руската медия „Комерсант“.

Проектът, разглеждан като ключов за стремежа на Русия да увеличи световния си пазарен дял на LNG пазара до 20% до 2030 г. от 8%, е изправен пред трудности заради войната в Украйна.

Китайските държавни петролни компании CNOOC Ltd и China National Petroleum Corp (CNPC) имат по 10% дял в проекта, който се контролира от Novatek, най-големият производител на LNG в Русия и собственик на 60% дял в проекта.

Според „Комерсант“, който цитира неназовани източници от руското правителство, и двете китайски компании, заедно с френската TotalEnergies и консорциум от японските Mitsui and Co и JOGMEC, които притежават по 10%, са декларирали непреодолими препятствия за участието им в проекта.

Novatek, CNOOC, JOGMEC и Total не са отговорили веднага на искания за коментар. CNPC и Mitsui са отказали коментар.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също е отказал да коментира развитието на проекта Arctic LNG 2 и е препратил въпросите към Novatek.

Вестникът казва, че спирането може да доведе до загуба на дългосрочните договори за доставки на LNG от проекта, като Novatek ще трябва да го финансира сама и да продава втечнения газ на спот пазара.

Първоначалните инвестиции в проекта Arctic LNG 2 възлизат на 21 млрд. долара.

Заради санкциите Novatek също обяви форсмажорни обстоятелства по отношение на доставките на втечнен природен газ от проекта.

Европейският съюз (ЕС) също може да наложи ограничения върху доставките на LNG от Русия. Служител от индустрията, базиран в Пекин, който е пряко запознат с въпроса, коментира пред Ройтерс миналата седмица, че CNPC и CNOOC са поискали от правителството на САЩ освобождаване от санкции за Arctic LNG 2.

Вторият етап от проекта трябва да влезе в експлоатация през следващата година, а третият се очаква да започне производство през 2026 г. Очаква се първите танкери с LNG да отплават през първото тримесечие на следващата година, според Novatek.

Източници от индустрията казват, че търговските доставки на LNG от проекта сега се очакват не по-рано от второто тримесечие на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още