IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия започват да се питат дали "Силата на Сибир 2" си заслужава рисковете

След като загуби Европа, "Газпром" спешно се нуждае от алтернатива, но е под заплахата да попадне под влиянието на единствения купувач

13:59 | 01.11.23 г. 4
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

След като изгуби европейските си пазари, "Газпром" спешно започна да търси техни алтернативи и една от тях е Китай. Компанията има подготвен план за разширяване на възможностите за доставки на "гладната за енергия" икономика - "Силата на Сибир 2". И макар че говори от години за този газопровод, Русия така и няма план колко ще струва и как ще бъде финансиран този проект.

Според анализи на руски експерти цената на "Силата на Сибир 2" ще е към 13,6 млрд. долара, пише Ройтерс. По план през тръбите ще могат да се транспортират около 50 млрд. куб. метра газ годишно. Основен получател е Китай, но въпреки активната работа на руската страна досега Пекин не дава положителен сигнал, че ще участва в строителството на газопровода.

"Има твърде много рискове, включително и политически. Много е опасно да зависиш от един купувач, който може да промени решението си да купува по всяко време", заявява източник на Ройтерс от индустриалните среди на Русия.

В момента Русия работи по увеличаване на капацитета на "Силата на Сибир 1" до 38 млрд. куб. метра годишно до 2025 година. Ако успее да реализира идеята за "Силата на Сибир 2", както я планира, и построи още една връзка с находищата на Сахалин, то експортният потенциал на "Газпром" към Китай към 2030 година ще бъде 100 млрд. куб. метра годишно.

Това е около половината от износа на газ през пиковата 2018 година за Европа и приблизително колкото беше капацитетът на проекта "Северен поток" по дъното на Балтийско море (четири тръби с общ капацитет от 110 млрд. куб. метра годишно).

За да привлече Китай като купувач, Русия планира да намали цената на газа през следващите няколко години и тя ще бъде значително по-ниска от тази за Европа.

Според правителствен документ средната цена за Европа и Турция през тази година е 501,60 долара за 1000 куб. метра и ще падне до 481,70 долара за 1000 куб. метра през 2024 година. За сравнение, цената за Китай през тази година е 297,30 долара за 1000 куб. метра, а през 2024 година ще бъде 271,60 долара за 1000 куб. метра.

Според изчисленията на Икономическия институт към Руската академия на науките разходите за транспортирането на газ по "Силата на Сибир 2" ще бъдат около 270 долара за 1000 куб. метра. Или с други думи перспективите за този проект изглеждат доста песимистични, освен ако китайската CNPC, която е партньор на "Газпром", не се включи в изграждането на инфраструктура за преноса на руски газ в Китай.

Но това не са единствените проблеми за Русия - за пазара в Китай тя трябва да се състезава с тръбния газ от Туркменистан, който в момента е основен доставчик на Пекин, както и с доставчиците на втечнен газ от САЩ, Катар и Австралия.

Властите в Москва все още се надяват, че строителството на "Силата на Сибир" все пак ще може да започне до средата на 2024 година. Въпросът е и доколко Пекин ще се нуждае от допълнителни количества газ в годините, след като проектът бъде реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
valentino29
преди 5 месеца
Хубава е ,LG.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
valentino29
преди 5 месеца
https://x.gd/npJjF : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 19
zelka007
преди 5 месеца
хихи ... продават на себестойност на чайниците ... и чайниците знаят това ... :))) ... хиляди километри тръби и турбини дето не могат да правят плюс нови сондажи и пречистватели ... зануленият от бункера , като ходи в Пекин , си прави кола маска на цяло тяло , обува ярко червените си дантели и взима две големи разфасовки лубрикант ... за там не праща двойници , лично отношение ... паметника го бишкаме друзя антиваксъре-газовици !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 18
Naemate1
преди 5 месеца
Трудно се взимат решения от фризера :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още