IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западът се опитва да подмени истината за Втората световна война

На вял парад за Деня на победата бяха представени нови бронирани автомобили и линейки

11:28 | 09.05.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV
Зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Западът се опитва да подмени истината за Втората световна война, защото тя пречи на колониалната политика, заяви руският президент Владимир Путин в своята реч на Червения площад по повод 79-та годишнина от края на Втората световна война. "Реваншизмът, подигравките с историята, желанието да се оправдаят последователите на неонацизма са част от общата политика на западните елити за разпалване на все повече регионални конфликти, междуетническа и междурелигиозна вражда, ограничаване на суверени", заяви Путин.

Той беше категоричен, че светът очевидно не е научил уроците от световната война и отбеляза, че битките за Москва, Курск, Харков, край Минск, Смоленск и Киев, както и обсадата на Сталинград, са решили хода на войната. "Ние никога не сме принизявали значението на втория фронт и приноса на съюзниците", допълни Путин.

Стратегически ракетен комплекс "Ярс". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Стратегически ракетен комплекс "Ярс". Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Той отбеляза още, че Москва почита всички войници от антихитлеристката коалиция, но в същото време тази година Русия не спомена Украйна и участниците от Украйна във Втората световна война в списъка със страните, които са допринесли за победата. Украйна е втората след Русия по брой участници в бойните действия и жертви от Втората световна война в състава на СССР.

За първи път в парада на Червения площад участват и войници от войната в Украйна. Те бяха обявени от Путин като герои на цяла Русия.

В своята реч Владимир Путин заяви още, че Русия няма да допусне глобален конфликт, но и няма да позволи заплахи срещу нея. Преди дни държавният глава нареди ядрени учения като официално властите в страната уточниха, че целта е "охлаждане на страстите" на Запада.

С минута мълчание бяха почетени жертвите от Втората световна война и Путин добави към тях и загиналите при "варварски обстрел и терористични атаки на неонацистите".

Президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало, руският президент Владимир Путин, таджикистанският президент Емомали Рахмон и узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев по време на парада. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV Президентът на Гвинея-Бисау Умаро Сисоко Ембало, руският президент Владимир Путин, таджикистанският президент Емомали Рахмон и узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев по време на парада. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

И тази година в парада участваше един-единствен танк - музейният експонат Т-34, който по традиция открива парада на военната техника. За първи път обаче бяха представени бронирани автомобили за превозване на личен състав на бойното поле и санитарните машини за евакуация "Линза".

Фокусът беше на ракетните комплекси, като беше представена стратегическата ракета "Ярс". Участваха и комплекси "Искандер М" и С-400, които Русия активно използва за удари по Харков, Одеса и други градове в Украйна. Те са трудна цел за украинските системи за ПВО.

Въпреки снеговалежа в руската столица в парада участва и бойна авиация - общо 15 самолета от различни видове - МиГ 29, както и Су-25, Су-27 и Су-30.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 1 седмица
Интересно , Путин така и не уточни - нападението над Финландия , окупацията на Литва, Латвия и Естония , парада в Брест на 22.09.1939 г в чест на взаимното превземане на Полша , те тия събития част ли са от ВСВ или не ? То ясно че за удобство на руската пропаганда ВСВ започва на 22,06,1941 но истината е доста по различна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
хаха ... тошко резбата , преписал напътствията на митрофанова за дращене по форумите и решил , че ще блесне ... ми тоше , пропуснАл си едно десетина века от историята ... украинците , много преди да се роди недоразумението ленин и сатрапът сталин са имали университети и училища на украински език , имали са дори депутати в различни парламенти по Европа , да защитават техните интереси ... по-занимателен е въпрос , защо от както зануленият е на власт , рускоговорящите украинци намаляват ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 1 седмица
Не споменала била Украина. Мчи те сега нали не го празнуват това, защо да ги споменават? Там сега са на мода Степан Бандера и прочие борци с Русия, зигуващи наляво-надясно. Те самите не могат да се определят дали са помогнали за победата или са на страната на загубилите. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 33
khao
преди 1 седмица
До: Tikva007 същото може да го кажеш и за нас... с това име сме от както станахме република, преди беше народна, преди това царство и тнт... айде, честита ви нова Държава според политкомисар тиквунийй! :D:D:D ... и не сме участвали в нито една световна война, ново има... чиста работа, като новото цска :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 17
zelka007
преди 1 седмица
хубаво е да се припомни и пакта Рибентроп-Сталин-*** : Правителствата на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа ... :))) ... лицемерна бункерна гнъс !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 21
Tikva007
преди 1 седмица
*Западът се опитва да подмени истината за Втората световна война* - Не само западът - и изтокът се опитва да го прави. Ето напр. г-ца Деляна Петкова, в същността си на източно-европейка, работеща и битуваща в Източна Европа, току що в качеството си на *създател* създаде държава *украйна* по времето на ВСВ, като даже я издигна до *участник*. Нека припомним, че първото появяване на държава с име *украйна* в международния юридически и политически смисъл на това понятие се случва на 25.12.1991 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 19
andy
преди 1 седмица
Плачете ли фасиштонацита?! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още