IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин пристигна в Китай за задълбочаване на стратегическите връзки

Това е първото посещение в чужбина на руския президент след встъпването му в нов шестгодишен мандат

08:35 | 16.05.24 г. 12
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин пристигна в Пекин рано в четвъртък за разговори със своя колега Си Дзинпин, които Кремъл се надява да задълбочат стратегическото партньорство между двата най-влиятелни геополитически конкурента на САЩ, предава Ройтерс.

Си обеща да работи с Путин за "обновяването" на страните им и заяви, че Китай "винаги ще бъде добър партньор" на Русия, съобщава китайската осведомителна агенция Синхуа. 

"Отношенията между Китай и Русия днес са постигнати трудно и двете страни трябва да ги ценят и пазят", заяви китайският президент пред Путин на срещата им в Голямата зала на народа в Пекин. "Китай иска да...постигне съвместно развиването и обновяването на нашите съответни страни и да работим заедно, за да поддържаве честността и справедливостта в света", допълни той.

Китай и Русия обявиха „безгранично“ партньорство през февруари 2022 г., когато Путин посети Пекин само дни преди да изпрати десетки хиляди войски в Украйна, започвайки най-кървавата сухопътна война в Европа от Втората световна война насам.

Избирайки Китай за първото си пътуване в чужбина, след като положи клетка за нов шестгодишен мандат, който ще го задържи на власт поне до 2030 г., Путин изпраща послание на света за приоритетите си и силата на личните си връзки със Си.

На срещата им в Пекин Путин заяви пред Си, че сътрудничеството им е стабилизиращ фактор. "От изключително значение е отношенията между Русия и Китай да не бъдат опортюнистични и да не бъдат насочени срещу никого", каза той, цитиран от руската осведомителна агенция РИА "Новости".

По-късно руският президен определи първоначалните им разговори като "топли и другарски" и очерта секторите, в които двете страни засилват връзките си - от ядреното и енергийното сътрудничество до доставките на храни и китайското автомобилно производство в Русия. 

Ръководителите официално заявиха, че ще задълбочат стратегическите си отношения, а Си съобщи, че двете страни са се съгласили, че политическо уреждане на кризата в Украйна е "правилната посока". 

Путин изрази благодарност към Китай за опитите му за разрешаване на кризата и добави, че ще осведоми Си за положението в Украйна, където руските сили напредват на няколко фронта. 

По-рано в интервю за агенция Синхуа Путин похвали Си, че е помогнал за изграждането на „стратегическо партньорство“ с Русия, основано на национални интереси и задълбочаване на взаимното доверие.

„Безпрецедентно високото ниво на стратегическото партньорство между нашите две страни определи избора ми на Китай за първата държава, която да посетя, след като встъпих в длъжност като президент“, заяви Путин.

„Ще се опитаме да установим по-близко сътрудничество в областта на промишлеността и високите технологии, Космоса и мирната ядрена енергия, изкуствения интелект, възобновяемите енергийни източници и други иновативни сектори“, допълни той.

Очаква се неофициалните разговори между ръководителите и високопоставените представители на двете страни, които ще бъдат проведени на чаша чай и вечеря в четвъртък, да бъдат от ключово значение за двудневната визита.

Съветникът на Кремъл по въпросите на външната политика Юрий Ушаков заяви, че разговорите ще обхващат Украйна, Азия, енергетиката и търговията.

Новоназначеният министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов, както и външният министър Сергей Лавров, секретарят на Съвета за сигурност Сергей Шойгу и Ушаков също ще присъстват заедно с най-влиятелните бизнес лидери в страната.

Не е ясно дали ръководителят на "Газпром" Алексей Милер ще отиде в Китай, тъй като беше на работно посещение в Иран в сряда.

71-годишният Путин и 70-годишният Си ще присъстват на гала вечеря по повод 75-годишнината, откакто СССР призна Народна република Китай, която Мао Дзедун обяви през 1949 г.

Синхуа потвърди пристигането на Путин за държавно посещение и очакваните разговори със Си, докато десетки големи руски и китайски знамена се развяваха около площад Тянънмън на фона на полицейски патрули.

Събитието е най-обсъжданата тема в китайската социална платформа Weibo с 1,4 млн. търсения.

САЩ смятат Китай за най-големия си конкурент, а Русия – за най-голямата заплаха. Американският президент Джо Байдън казва, че този век ще бъде определен от екзистенциалното съревнование между демокрациите и автокрациите.

Путин и Си споделят широк възглед за света, според който Западът е в упадък в момент, когато Китай оспорва върховенството на САЩ във всичко – от квантовите изчисления до синтетичната биология, шпионажа и твърдата военна сила.

Путин ще посети и североизточния град Харбин, който има исторически връзки с Русия. Мол, посветен на руски стоки от около 80 производителя, отвори врати в четвъртък, съобщи China Daily.

Китай засили търговските и военни връзки с Русия през последните години, докато САЩ и съюзниците им наложиха санкции на двете страни, най-вече на Москва, заради нахлуването в Украйна.

Западните правителства твърдят, че Китай играе ключова роля, като помага на Русия да устоява на санкциите и доставя ключови технологии, които Русия използва на бойното поле в Украйна.

Но Китай, който преди време беше по-малкият партньор на Москва в глобалната комунистическа йерархия, е най-влиятелният приятел на Русия в света.

Посещението на Путин следва визита в Пекин миналия месец на американския държавен секретар Антъни Блинкен, която отчасти целеше да предупреди китайския му колега Ван И да не задълбочава военната подкрепа за Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 16.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 седмици
До: кухх, ама верно ли? Ти най-много ги разбираш работите!!! Бързо при Путин да му обясниш къв е тъъпп. После от козяка може и да те наградят, ако се върнеш де! "хихихихи"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 2 седмици
До: 0pk няма нужда да гледа, американските агенти в масква ще му кажат всичките инструкции на Си към новия си васал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 седмици
До: doba добата лично се е хвалил когато е слагал минуси и плюсове по коментарите ми, добата лъже много и на често... :D:D и за масовото напускане тоже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 4
doba
преди 2 седмици
До долните колеги: doba никога не си оценява собствени постове и никога не пише минусчета на съфорумници :) принципи :) а укрите напускат масово Харков, има клипчета в мрежата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 2 седмици
До: zelka007 хахаха, това ли си повтаряш всяка сутрин? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 2 седмици
До: 0pk ... дишай ... ще скъсаш некоя жила от напъване ... пази се за обяда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 2 седмици
До: doba ... тва е тошко разпореният (mavi , тиквеник007 , сКъсана_ушанKа , mule2 и пр.) ... копирал ми е акаунта и копира постове ... :))) ... толко си може нефелът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
До: doba сам си пише поста и сам си се лайква. пропадняшка работа :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 2 седмици
До: zеlkа007 атака зелкич, виждам че си ме послушал и си почнал да добавяш по няколко нули отгоре! Така е по-праводоподобно и си личи, че скоро руснаците ще свършат. А ти може да намалиш поне сутрешния алкохол, че ти треперят ръчичките докато щракаш по клавиатурата заучените си фразички. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
doba
преди 2 седмици
До: zеlkа007, Зелков, ти цял разгром за русите си описал, па укрите... бегат?... https://liveuamap.com/bg#google_vignette
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още