IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин призова Олаф Шолц за сътрудничество в "хаотичния" свят

Двамата лидери проведоха в петък в Пекин първите си лични разговори, откакто германският канцлер встъпи в длъжност

11:03 | 04.11.22 г.
Си Дзинпин. Снимка: БГНЕС/EPA/MARK R. CRISTINO
Си Дзинпин. Снимка: БГНЕС/EPA/MARK R. CRISTINO

Китайският президент Си Дзинпин е заявил на германския канцлер Олаф Шолц, че техните две държави трябва да се обединят за мир в един „хаотичен“ свят - призив за по-тесни отношения, който е отправен на фона на напрежението между Брюксел и Пекин, пише Bloomberg. 

Двамата лидери проведоха в петък в Пекин първите си лични разговори, откакто Шолц встъпи в длъжност, като германската делегация включваше също топ мениджъри от BASF SE, Volkswagen AG, Deutsche Bank AG и BioNTech SE. 

Шолц е първият голям европейски лидер, който посещава Китай от над две години, докато Си Дзинпин се завръща към личната дипломация, след като дългият му период на самоналожена изолация заради Covid възпрепятстваше подобни срещи.

„Като влиятелни големи сили, Китай и Германия трябва да работят заедно в тази хаотична и променяща се ситуация, за да имат повече принос за световния мир и развитие“, заяви Си Дзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия China Central Television. Той добави, че техните разговори ще улеснят „следващия етап“ на китайско-германските отношения. 

Германският лидер отбеляза, че посещението му е било осъществено във „време на голямо напрежение“, тъй като войната на Русия в Украйна поставя под въпрос основания на правила ред и подчерта важността на диалога лице в лице. „Вече можем да говорим конкретно и директно помежду си, за да отговорим на предизвикателствата, пред които е изправен светът, и на двустранните отношения между Европа и Китай“, каза Шолц. 

Той добави, че двамата ще обсъдят и задълбочаването на двустранните икономически връзки. Очаква се Шолц да се срещне също с китайския премиер Ли Къцян, преди да отпътува от Пекин тази вечер.

Си Дзинпин се впусна в бурна дипломация тази седмица, приемайки висши чуждестранни лидери от Виетнам, Пакистан и Танзания, докато започва трети мандат на поста, фокусиран върху увеличаването на глобалното влияние на Китай. 

Китайският лидер не напусна страната си в продължение на две години след появата на Covid. В този период връзките на Пекин със Запада се влошиха заради репресиите на Си Дзинпин срещу Хонконг, отношението към мюсюлманите в Синдзян и отказа да осъди нахлуването на руския президент Владимир Путин в Украйна. 

По-късно този месец се очаква китайският президент да разшири тази кампания на големи срещи на върха в Тайланд и Индонезия, където той може да разговаря с американския си колега Джо Байдън за първи път, откакто той пое властта в САЩ. Тази среща може да облекчи враждебността между двете най-големи икономики в света, които достигнаха ново дъно по време на пандемията.

И все пак въпреки че изглежда, че Си Дзинпин е облекчил собствените си анти-Covid ограничения, срещайки се лично с високопоставени лица и появявайки се без маска публично, Китай остава в хватката на своята политика за нулево разпространение на коронавируса, която тежи върху икономиката. Членовете на германската делегация трябваше да си направят по два PCR теста преди пристигането си в Пекин и по още един при пристигането. Работници в предпазни костюми постлаха червения килим за делегацията на Шолц. 

Усилията на Си Дзинпин да подобри връзките с Германия тази седмица са част от по-широк натиск за предотвратяване на по-нататъшното влошаване на отношенията с Европейския съюз. Миналата година ЕС спря инвестиционно споразумение с Китай, след като двете страни размениха санкции заради Синдзян, а САЩ обвиниха Пекин в геноцид. Китай отрича подобни обвинения.

От своя страна Берлин работи за усъвършенстване на нова национална стратегия за Китай, която има за цел да отслаби зависимостта, да разнообрази веригите за доставки и да подобри сигурността, като същевременно засили бизнес връзките. Това оставя Шолц да върви по тънко въже, балансирайки между търговските връзки с Пекин и същевременно изразяването на загриженост относно твърденията за нарушения на човешките права от страна на Китай. 

„Китай остава важен икономически и търговски партньор за Германия и Европа, дори при променени обстоятелства“, написа Шолц в коментар за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung в сряда, че Берлин търси сътрудничество с Китай. „Не искаме разделяне.“

Китай ще се стреми да увери чуждестранните бизнес лидери, че е отворен за инвестиции и търговия въпреки политиката си за нулев Covid, която на практика затвори границите на страната за почти три години. 

Йенс Хилдебранд, изпълнителен директор на Германската търговска камара в Северен Китай, заяви пред Bloomberg TV, че яснотата относно политиката на Си Дзинпин за нулев Covid е „най-голямата грижа“ на бизнеса на европейската нация. „Имаме нужда от предвидимост и стабилност“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още