IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът на Китайската комунистическа партия циментира властта на Си Дзинпин

Новият Централен комитет на партията не включва премиера Ли Къцян

09:59 | 22.10.22 г. 3
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg L.P.
Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската комунистическа партия приключи в Пекин в събота своя конгрес, като одобри изменения в устава си, насочени към циментиране на основния статут на президента Си Дзинпин, и представи нов Централен комитет, в който липсват двама ключови служители без близки връзки със Си, съобщи Ройтерс.

Новият Централен комитет на партията не включва премиера Ли Къцян и Уан Ян - знак, който според анализаторите предполага, че следващият Постоянен комитет на Политбюро на ЦК на ККП, който ще бъде представен около обяд в неделя, вероятно ще бъде съставен от хора, близки до Си.

Ли, който трябва да напусне премиерския си пост през март, и Уан, който оглавява Китайския народен политически консултативен съвет, са на по 67 години и следователно отговарят на възрастовите изисквания в Китай да са служили пет години във властния седемчленен Постоянен комитет. 

Нито един от двамата няма дългогодишни връзки със Си, който вероятно ще доведе четири нови лица в Постоянния комитет, смятат анализатори и медийни анализи. Настоящите членове Уан Хунин (67 г.) и Джао Лъдзи (65 г.), които се смятат за приближени на Си, бяха преизбрани в 205-членния Централен комитет и се очаква да бъдат преназначени в Постоянния комитет на Политбюро.

Други двама членове на Комитета са в пенсионна възраст. Ли и Уан, който беше смятан от някои партийни наблюдатели за кандидат да наследи Ли като премиер, имат връзки с Комунистическата младежка лига, някога влиятелна група, която според експерти е загубила власт при Си. 

„Си Дзинпин се опитва да консолидира премиерския пост, а не само този на генералния секретар“, коментира Шрикант Кондапали, професор по китаистика в университета Джавахарлал Неру в Ню Делхи.

Гласуване на делегатите на заключителната сесия на 20-ия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: Bloomberg Гласуване на делегатите на заключителната сесия на 20-ия Национален конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: Bloomberg

Поправки в конституцията

Също в събота партията одобри поправки в конституцията на страната, насочени към циментиране на основния статут на Си и ръководната роля на политическата му мисъл в партията, след като приключи своя конгрес, който се провежда два пъти на десетилетие. 

Новият Централен комитет в неделя ще избере елитния Постоянен комитет на Политбюро, като се очаква 69-годишният Си да си осигури трети ръководен мандат. 

Третият петгодишен мандат ще затвърди мястото на Си като най-могъщия владетел на Китай след Мао Дзедун, основател на Народната република.

Измененията в конституцията на партията определят Си като „основен“ лидер на партията и затвърждават идеите му като ръководни принципи на бъдещото развитие на Китай. Гарантира се „основният“ статут на Си в партията и централизираната власт на партията над Китай. 

Гласуването е извършено с вдигане на ръка в огромната зала на Народното събрание, където голяма част от партийния конгрес протече при закрити врати. Конгресът завърши с военен оркестър, който изпълни „Интернационалът“.

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

На първия си пленум в неделя новият Централен комитет на партията ще избере следващото Политбюро, което обикновено се състои от 25 души, и новия му Постоянен комитет. Новото ръководство ще бъде разкрито, когато Си, който се очаква да бъде преизбран на най-високия пост в Китай като генерален секретар на партията, влезе при журналисти в Голямата зала, последван от останалите членове на Постоянния комитет в низходящ ранг.

По време на церемонията по закриването непосредственият предшественик на Си Ху Дзинтао, който седеше до него, беше ескортиран от сцената. 79-годишният Ху изглеждаше леко нестабилен миналата неделя, когато му помогнаха да излезе на сцената за церемонията по откриването.

Бившият президент Ху Дзинтао (в средата) говори със Си Дзинпин (вдясно), преди да напусне заключителната сесия на конгреса. Снимка: Bloomberg Бившият президент Ху Дзинтао (в средата) говори със Си Дзинпин (вдясно), преди да напусне заключителната сесия на конгреса. Снимка: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Имаш ненапаснати бурмички и гайки в лейката и дрънчат на счупено . *** при личният да ти ги намести с некои силни хапове , че ситуацията излиза от контрол ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Изритаха премиера "комсомолец", чиито сподвижници имат пръст в организирането и провеждането на Аферата "китайски вирус". Не може да е китайски, а по-скоро е украински, щото там е бил произведен. Поне така сочат документите, които са попаднали в руски ръце още в началото на СВО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
Дотук беше с реформите на Дън Сяопин..Китай имаше шанс да стане първа икономика в света, вместо това се уреди с нов Велик Лидер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още