IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин си осигури трети мандат начело на Китай

Китайският президент се заобиколи от верни хора в управляващите органи на Комунистическата партия и страната

10:35 | 23.10.22 г.
Си Дзинпин затвърди статута си на най-влиятелния китайски лидер след Мао Дзедун. Снимка: EPA/БГНЕС
Си Дзинпин затвърди статута си на най-влиятелния китайски лидер след Мао Дзедун. Снимка: EPA/БГНЕС

Китайският президент Си Дзинпин си осигури безпрецедентния трети мандат начело на страната в неделя и представи нов управляващ орган, в който влизат негови доверени лица. Така той затвърди мястото си като най-влиятелния лидер в страната след Мао Дзедун.

Лидерът на Комунистическата партия в Шанхай Ли Цян последва Си на сцената в Голямата народна зала при представянето на новия Постоянен комитет на Политбюро, което го поставя в позиция да наследи Ли Къцян като премиер след оттеглянето му през март.

Останалите членове на Постоянния комитет, в който влизат седем мъже, са Чжао Лъцзи и Ван Хунин, който се завръща от предишния комитет, а новите членове са Цай Ци, Дин Сюесян и Ли Си. Ли Куан също е нов в Постоянния комитет. Членовете на Постоянния комитет към Политбюро на Китайската комунистическа партия. Снимка: EPA/БГНЕС Членовете на Постоянния комитет към Политбюро на Китайската комунистическа партия. Снимка: EPA/БГНЕС

Всички са смятани от анализаторите за приближени на 69-годишния Си, син на революционер от Комунистическата партия, който насочи властта в Китай в по-авторитарна посока, след като беше избран за президент през 2012 г.

„Това е ръководство, което ще бъде съсредоточено върху постигането на политическите цели на Си вместо да преследва собствен дневен ред от неща, които смята, че са най-добри за страната“, коментира Дрю Томпсън, изследовател в Националния университет на Сингапур. „Има само един правилен начин за управление и това е начинът на Си“, допълва тя.

Обявяването на членовете на Постоянния комитет и на по-голямото Политбюро с 24 членове става ден след края на 20-я конгрес на управляващата Комунистическа партия, на който бяха добавени поправки в устава на партията, циментиращи статута на Си и управляващата роля на политическата му мисъл в партията.

Съставът на Постоянния комитет е още едно потвърждение, че хватката на Си върху властта няма да бъде отслабена от събития в трудна година, включително рязко забавяне на икономиката, притеснения заради политиката му на нулев COVID и нарастващо отдалечаване на Китай от Запада, задълбочено от подкрепата му за руския президент Владимир Путин.

„От гледна точка на политика това означава, че едва ли ще има съществена разлика спрямо собствените възгледи на Си за управлението на страната и на икономиката занапред“, коментира Алвин Тан, ръководител на форекс стратегията за Азия в RBC Capital Markets в Сингапур.

„Предполагам, че политиката на нулев COVID вероятно ще се утвърди още повече и ще се положат още усилия по теми като просперитета“, допълва той.

Новите мъже на Си

Както се очакваше новият състав не включва явен наследник на Си. В същото време издигането на Ли Цян до номер две в йерархията говори за важността на връзките със Си. Китайският президент Си Дзинпин представя на пресконференция новите членове на Постоянния комитет към Политбюро. Снимка: EPA/БГНЕС Китайският президент Си Дзинпин представя на пресконференция новите членове на Постоянния комитет към Политбюро. Снимка: EPA/БГНЕС

Като партиен лидер в Шанхай Ли беше причина за част от общественото недоволство, заради което в града бяха изпратени цензори за прилагането на строгата двумесечна блокада в града заради COVID по-рано тази година. Но Ли и Си имат дълга история, включително мандата на Ли като началник на канцеларията на Си от времето му на партиен ръководител в провинция Джъдзян.

Друг нов член на Постоянния комитет е частният секретар Дин Сюесян, който на 60 години е най-младият в новия орган. Дин ръководи влиятелното Генерално бюро на Централния комитет на партията, отговарящо за административните дела на основните ръководители.

66-годишният Цай Ци влиза в Постоянния комитет от поста си като ръководител на партията в Пекин и е смятан за един от най-близките политически съюзници на Си, който е работил с него 20 години в крайбрежните провинции Фудзян и Джъдзян.

Четвъртият нов член, 66-годишният Ли Си, ръководител на партията в икономическия двигател провинция Гуандун, е смятан от експерти за идеологически близък до Си, въпреки че двамата не са работили заедно преди.

Набиващи се на очи отсъствия

Съставът на комитета беше обявен един ден след като Ли Къцян и Ван Ян, смятани от анализатори за относително умерени и достатъчно млади, за да са част от управляващи органи за по-дълго време, бяха изключени от по-широкия Централен комитет. И двамата имат връзки с Комунистическата младежка лига, влиятелна преди време група, която според експерти е изгубила мощта си по времето на Си.

Друго очевидно отсъствие при обявяването на новите ръководители в неделя беше това на вицепремиера Ху Чунхуа, който беше смятан от някои партийни наблюдатели за кандидат-премиер и също е свързан с Младежката лига. 59-годишният Ху не беше избран за завръщане в Политбюро, което сега има 24 членове, с един по-малко от обикновено.

Отсъстващи от Политбюро са и жените. Единствената жена в предишния състав Сун Чунлан се оттегли.

Си, който в неделя беше преназначен и за председател на Централната военна комисия, си подготви почвата да управлява повече от десетилетие, след като премахна ограничението от два мандата за президентския пост през 2018 г. Мандатът му като президент вероятно ще бъде подновен на ежегодната сесия на парламента през март, на която трябва официално да бъде обявен и следващият премиер.

„Пълният контрол на Си означава, че екипът му ще бъде напълно отговорен за всякакви политически грешки“, коментира Ян Джан, доцент в School of International Service към Американския университет във Вашингтон.

„Неговата автокрация може да предизвика по-силна международна съпротива от ръководени от САЩ западни страни. Всички тези сценарии ще направят третия и вероятно четвъртия му мандат не толкова лесни, колкото се очакваше, допълва той.

Устойчива икономика

В изказване след края на конгреса на Комунистическата партия Си заяви, че китайската икономика е "устойчива" и обеща да задълбочи икономическите връзки с другите страни, предава Bloomberg. 

"Китай не може да се развива в изолация с останалия свят. Развитието на света също се нуждае от Китай", каза Си пред аудитория от китайски и чуждестранни журналисти след закриването на конгреса на партията. 

Провежданият на всеки пет години конгрес се случи в момент на силни притеснения за втората по големина икономика в света, чийто растеж пострада от строгия контрол заради COVID-19 и дълбокия спад на имотния пазар. 

Си се опита да смекчи тези притеснения, като изтъкна перспективите за растеж на страната в дългосрочен план. "В момента китайската икономика е устойчива. Икономическият потенциал е широк. Има широко поле за маневри. Дългосрочните стабилни основи на икономиката няма да се променят", добави китайският президент. 

Той обеща също промени в икономическата политика с цел подобряване на растежа, без да влиза в конкретика. "Ние твърдо ще задълбочим напълно реформите и ще се отворим, ще стимулираме твърдо висококачественото развитие", изтъкна Си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 23.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още