IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: НАТО ще помага на Украйна, "колкото е необходимо"

Генералният секретар на НАТО ще поиска от страните членки да увеличат несмъртоносната подкрепа за източноевропейската страна

14:48 | 25.11.22 г. 4
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Stephanie Leqoq
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Снимка: Stephanie Leqoq

НАТО ще помага на Украйна да се защитава от Русия, "колкото е необходимо", както и ще съдейства за трансформирането на украинските въоръжени сили в модерна армия според западните стандарти. Това коментира в петък генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред репортери, предава АП.

Столтенберг призова страните, които искат, индивидуално или групово да продължат да предоставят системи за противовъздушна отбрана и други оръжия на Украйна. НАТО като организация не доставя оръжие.

„НАТО ще продължи да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Няма да отстъпим“, посочи Столтенберг. „Съюзниците предоставят безпрецедентна военна подкрепа и очаквам външните министри също да се съгласят да увеличат несмъртоносната подкрепа“, допълни той.

Според Йенс Столтенберг страните членки на организацията са доставяли гориво, генератори, медицински консумативи, зимно оборудване и устройства за заглушаване на дронове. Той подчерта, че ще са необходими още доставки с напредването на зимния сезон, тъй като Русия атакува енергийната инфраструктура на Украйна.

Генералният секретар на НАТО коментира пред медиите, че ще призови за повече помощ на срещата на външните министри на страните от Алианса, който ще се състои другата седмица в Букурещ, Румъния.

„В по-дългосрочен план ще помогнем на Украйна да премине от оборудване от съветската ера към модерни стандарти, доктрина и обучение на НАТО“, допълни той.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба ще се присъедини към министрите на срещата, за да се обсъдят най-неотложните нужди на страната му, както и възможностите за дългосрочна подкрепа.

Висшият цивилен служител на НАТО каза, че подкрепата ще помогне на Украйна да напредне към евентуално присъединяване към организацията един ден.

На срещата ще присъстват и външните министри на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова – страни-партньори, които според НАТО са подложени на нарастващ руски натиск. Столтенберг коментира, че на срещата НАТО ще „предприеме допълнителни стъпки, за да им помогне да защитят своята независимост и да укрепят способността си да се защитават“.

Откакто президентът на Русия Владимир Путин нареди атаката срещу Украйна в края на февруари, НАТО подсили отбраната на съюзниците, съседни на Украйна и Русия, но внимателно се опита да избегне въвличането в по-широка война с Русия, която е и ядрена държава. Той обаче не оказва натиск върху Украйна за мирни преговори. Според европейски дипломати и Путин не желае да сяда на масата за преговори.

„Повечето войни завършват с преговори“, коментира Столтенберг. „Това, което се случва на масата за преговори, зависи от това, което се случва на бойното поле. Затова най-добрият начин да увеличим шансовете да се стигне до мир е да подкрепим Украйна“, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 25.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... но по вероятно ще е до последния путинист! :DИначе браво, точно за това сме членове на този алианс, так където са белите, честни и развити държави и където никога няма война!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Tikva007
преди 1 година
*Столтенберг: НАТО ще помага на Украйна, "колкото е необходимо*. Ако трябва, до последния украинец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: 0pk... пепел по сметищата и скрап по полята ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
Нали Столтенберга каза, че като не искал Путин Нато, трябвало да му се даде повече Нато. Е на ви сега, повече Раша и не се оплаквайте. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още