IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски:  Въпрос на време е руският терор да излезе извън границите на Украйна

Полша обмисля активиране на чл. 4 от Договора за НАТО, предвиждащ консултации

23:33 | 15.11.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпрос на време е руският терор да излезе извън границите на Украйна, коментира в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. По-рано днес (15 ноември) Москва направи най-мащабния си ракетен обстрел над Украйна от началото на пълномащабната война досега, а две ракети паднаха на територията на Полша, в близост до границата с Украйна.

На този етап няма изявление на полските власти, че става въпрос за руски ракети, макар че медийни публикации потвърждават, че инцидентът е станал по време на масовия обстрел над територията на Украйна този следобед.

Русия се противопоставя на света, губи на бойното поле и тероризира всеки, до когото стигне, коментира инцидентът украинският държавен глава. "Удар на територията на НАТО с ракети... Това е руска ракетна атака срещу колективната сигурност! Това наистина е съществена ескалация и са необходими действия", каза той и предупреди, че подобна заплаха има и срещу Прибалтийските страни.

"Колкото по-дълго Русия се чувства безнаказана, толкова повече заплахи ще има за всеки, който може да бъде достигнат от руските ракети", категоричен е Зеленски. Но анализатори в Украйна се съмняват, че реално реакция на НАТО в този случай ще има. Малко вероятно е да става дума за умишлен обстрел към Полша - вероятно целта е или Лвов, или Яворовския военен полигон, който се намира в близост. 

Руското Министерство на отбраната нарича съобщенията за падналите ракети в полските медии и институции "провокация" с цел ескалация на обстановката. От ведомството заявяват, позовавайки се на снимките в полските медии, че няма никакви следи от отломки от руски ракети. 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че е важно да бъдат събрани всички факти и обстоятелства по случая. Той разговаря с полския президент Анджей Дуда за инцидента, а след това написа в Twitter, че НАТО следи ситуацията и текат консултации между съюзниците. Очаква се разговор между Дуда и Джо Байдън.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер също заяви, че в момента се обсъжда активирането на чл. 4 от Договора за НАТО, който предвижда провеждането на консултации. Говорител на Съвета за сигурност на САЩ съобщи в Twitter, че Вашингтон работи с Варшава за изясняване на случая и към момента не може да бъде потвърдена информацията за ракетен удар.

 

В своето обърщение Володимир Зеленски коментира още, че днес Москва е изстреляла 90 ракети и дронове срещу територията на Украйна. От тях повече от 70 са свалени от противовъздушната отбрана. Институциите вече са започнали работата по възстановяване на щетите. "Ще преминем и през това, ще възстановим всичко", каза украинският държавен глава в своето обръщение към украинците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
corner
преди 1 година
Колко далеч се стигна . Европа не трябваша изобщо да се меси в конфликта , а сега отделни елементи имат смелостта да искат война . Явяват се провокатори от примитивен тип , които са вредни за всички страни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: Tikva007 абе дебиллл, вие взривихте няколко болници и един родилен дом...избохте сума цивилни, да ти го тура в тракора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
Да, но засега само украинският успя да излезе. Нямам предвид само украинските ПВО ракети, които бастисаха трактор и двама човека, а опитът този инцидент да се използва за поредната манипулация с цел експанзия на конфликта извън границите на Украйна, въвличайки НАТО в сблъсък с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още