IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се втвърди ли политиката на Путин след изборите

За руския президент е голям риск едно по-значително западно присъствие в Украйна, посочи Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията

17:17 | 18.03.24 г. 3

Вотът на президентските избори в Русия бе контролиран в много по-голяма степен в сравнение с предишния път. Това, което видяхме на изборите, е, че апаратът на Путин работи ефективно. Изборите бяха под абсолютен контрол и протестните действия от вчера не могат да направят дори пукнатини на режима. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Според него т. нар. „колективен Путин“, за който се коментира от пандемията насам, има своя контрол върху страната. „Русия все още не е пълна диктатура, както беше по време на управлението на Съветския модел, но е много близко до контролиращите режими на руските царе“, смята Безлов.

Той посочи, че Путин имаше за конкуренция трима официални кандидати, за които се смяташе, че нямат никакъв шанс, и „така се и случи“.

По думите на Тихомир Безлов най-важният въпрос след тези избори е каква ще е политиката на Путин по отношение на войната в Украйна. „Има прогнози, че може би Путин ще рискува с още една вълна на мобилизация, но като цяло преобладава мнението, че той е намерил своя модел за попълване на армията и увеличаване на размера ѝ. Причините да не се потърси нова мобилизация е, че руската икономика няма да може да издържи“, коментира експертът.

Той напомни, че Владимир Путин заяви, че в бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО и в такъв случай светът ще бъде на крачка от Трета световна война, от която никой не е заинтересован.

Безлов обясни, че основното опасение на Путин е до каква степен НАТО би се ангажирал във войната в Украйна, особено след като президентът Еманюел Макрон заяви, че при определени обстоятелства Франция може да участва, включително със сухоземни части. „Смята се, че има такова крило в НАТО, което е склонно да се включи, заедно с Франция. Това за Путин е изключително рисково, защото очевидно оценките и калкулациите са за една Украйна, която няма ресурси (нито човешки, нито материални), да продължи дълго. За Путин това е голям риск – едно по-значително западно присъствие в Украйна“, посочи анализаторът.

По думите на Безлов Путин ще продължи да използва ядрения коз, защото той е много „важен инструмент“ за него. „Според различни изтекли разузнавателни източници вероятно най-рисковият момент досега е изтеглянето на руснаците от Херсон. Ако се прибегне до тактическо използване на ядрено оръжие, е горе долу ясно какво ще последва. САЩ и съюзниците заявиха какви ще са последиците за Русия – включително удари по руския флот и авиобази“, отбеляза експертът.

Какво сочат данните от оскъдните социологически проучвания на общественото мнение и нагласи, които се провеждат в Русия и стигат до Западния свят? Подкрепя ли елитът политиката на Путин? Какви са нагласите сред върховете на руската армия? Какво ще последва на българската политическа сцена след изострянето на политическите настроения у нас?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 1 месец
До: mr. Yoda след като се втвърди, най много да му влезе от към гърба на късия гнооом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 1 месец
То нещо след като се втвърди, следва бой и сръбска музика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 1 месец
интервю пълно с клишета и заучени фрази... може да го пропуснете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още