IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин след рекордната си победа на изборите: Русия няма да бъде спряна

Предварителните резултати показаха, че той има 87,2% подкрепа на вота

01:42 | 18.03.24 г. 3
Путин със свои привърженици в предизборния щаб в Москва след изборите. Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK
Путин със свои привърженици в предизборния щаб в Москва след изборите. Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да бъде спряна да преследва целите си, след като постигна рекордна победа на президентските избори, чийто резултат беше предопределен, предаде Bloomberg.

"Колкото и да е искал някой да ни потисне, да потисне нашата воля, нашето съзнание, никой в историята не е успял, не успя сега и никога няма да успее", заяви Путин пред свои поддръжници в централата на предизборния си щаб в Москва късно в неделя. Всички големи "и в някои области грандиозни планове", които той изложи преди изборите, "със сигурност ще бъдат постигнати", заяви той.

Путин говори, след като предварителните резултати показаха, че той има 87,2% подкрепа на изборите, които приключиха в неделя. Това му дава още шест години като президент и надхвърля предишния му рекорд от 77% на изборите през 2018 г.

Дълги опашки се образуваха по обяд пред някои избирателни секции, включително в Москва и Санкт Петербург, след като съюзници на опозиционния лидер Алексей Навални, който почина миналия месец в арктически затворнически лагер, призоваха хората да протестират срещу избирането на Путин, като се явят по това време. Така опашките по обяд са знак на непокорство на фона на най-тежките репресии на Кремъл срещу инакомислещите от десетилетия насам.

Избирателната активност през трите дни на гласуване е 74,2%. Това е най-високата избирателна активност, откакто Борис Елцин стана президент през 1991 г. след разпадането на Съветския съюз, и значително над тази, отчетена през 2018 г., от 67,5%. Поне шест руски региона твърдят, че избирателната активност е била над 90%.

Путин благодари днес на руснаците, които са отишли да гласуват, като заяви, че резултатът от президентските избори ще позволи на руското общество да се консолидира и да стане по-силно, предадоха Ройтерс и БТА.

Путин каза, че приоритет на Русия трябва да бъдат задачите, свързани с това, което Москва нарича "специална военна операция" в Украйна. Според него руската армия трябва да стане по-силна. Той отбеляза, че ще направи всичко по силите си, за да реши тези задачи и да постигне целите, които той и неговата администрация смятат за приоритет.

По думите му руските въоръжени сили напредват ежедневно в Украйна и имат инициатива на бойното поле.

Путин заяви, че протестът на опозицията, организиран срещу него, не е имал никакъв ефект, но заяви, че хората, които са попречили чрез вандалски действия на гласуването на други хора, трябва да бъдат наказани.

Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK Снимка: БГНЕС/EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK

В бъдеще не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но в такъв случай светът ще бъде на крачка от трета световна война, от която никой не е заинтересован, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

На пресконференцията в предизборния си щаб той каза, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. Путин посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Президентът нарече Навални по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие. "Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане", каза той на пресконференцията в предизборния си щаб. "Не се ли е случвало това и в Съединените щати?", парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на блогъра в затвора с нивото на демокрация в Русия. Подобно развитие на събитията "се е случвало и в Съединените щати, и то многократно", каза Путин.

Той посочи също, че е готов за разговори по френското предложение за прекратяване на огъня в Украйна по време на Олимпийските игри, но трябва да държи сметка за интересите на Русия на фронтовата линия.

На пресконференцията руският президент похвали Китай за успехите му на световната сцена и прогнозира, че руско-китайските отношения ще станат по-силни през следващите години.

Отношенията между Русия и Китай са стабилизиращ фактор, а добрите лични отношения с китайския президент Си Цзинпин дават възможност за тяхното развитие, заяви още Путин, цитиран от ТАСС и БТА.

Според него Русия и Китай имат "много припокриващи се интереси както в сферата на икономиката, така и във външната политика".

Китай се развива с много бързи темпове, много уверено. И което е много важно - структурата на китайската икономика се променя в посока на иновациите, в посока на това икономиката да стане по-иновативна. И ние се опитваме да направим същото в рамките на страната. Пред нас стоят абсолютно същите задачи в Русия", добави Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 18.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 1 месец
До: 0pk кво чакаш резултата от украйна,, там е избран с поне 120% от гласовете .. :))) в молдова и прибалтийските... също. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
0pk
преди 1 месец
Този нямаше ли да го измита опозицията с масови протести? Можеше все пак да каже едно "тенькю НАТО", че ми вдигна рейтинга. А търсачите на диктатура като тоа отдолу, ги чакаме да разясняват изборите в украйна - как са там нещата с демокрацията, свободата и правата на човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 17
evlogi
преди 1 месец
Много характерно за диктаторите е да смесват и да заместват интересите на държавата, която съсипват, със своите.При този д.е,бил това е много силно изразено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още