IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова за ядрена война

Руският президент обаче заяви, че не бива да се прибързва с подобен сценарий и че не вижда необходимост от използване на ядрени оръжия в Украйна

08:50 | 13.03.24 г. 5
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин. Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада в сряда, че Русия е технически готова за ядрена война и че ако САЩ изпратят войски в Украйна, това ще бъде счетено за значителна ескалация на войната, предава Ройтерс.

Путин говори само няколко дни преди изборите на 15-17 март, които вероятно ще му дадат още един шестгодишен мандат, и заяви, че не трябва да се „прибързва“ със сценария за ядрена война и че не вижда необходимост от използване на ядрени оръжия в Украйна.

„От военно-техническа гледна точка ние, разбира се, сме готови“, заяви 71-годишният Путин пред телевизия „Россия-1“ и осведомителната агенция „РИА Новости“ в отговор на въпрос дали страната наистина е готова за ядрена война.

Путин отбеляза, че САЩ са разбрали, че ако изпратят американски войски на руска територия или в Украйна, Русия ще счита хода за намеса.

„(В САЩ) има достатъчно специалисти в областта на руско-американските отношения и в областта на стратегическото сдържане“, каза Путин. „Затова не мисля, че тук нещата са се втурнали към (ядрена конфронтация), но сме готови за това“, допълни той.

Войната в Украйна предизвика най-дълбоката криза в отношенията на Русия със Запада от Кубинската ракетна криза през 1962 г. и Путин предупреди многократно, че Западът може да предизвика ядрена война, ако изпрати войски да се сражават в Украйна.

Руският президент, който е последната инстанция при вземането на решение за използване на ядрени оръжия, повтори, че използването на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Кремъл - политиката, определяща обстоятелствата, при които Русия може да използва своите оръжия. „Оръжията съществуват, за да ги използваме. Имаме наши собствени принципи“, изтъкна Путин.

Русия и САЩ са най-големите ядрени сили в света, контролиращи над 90% от ядрените оръжия.

Путин каза още, че е готов за сериозни разговори за Украйна. „Русия е готова за преговори за Украйна, но те трябва да бъдат основани на реалност, а не блянове след използването на психотропни вещества“, заяви той.

Ройтерс съобщи миналия месец, че предложение на Путин за спиране на огъня в Украйна и за замразяване на войната е било отхвърлено от САЩ след контакти между посредници.

Ако САЩ извършат ядрени опити, Русия може да направи същото, заяви руският президент в интервюто, обхващащо различни теми. „Не е необходимо..., трябва да помислим за това, но не изключвам, че можем да направим същото“, каза Путин.

CNN съобщи в събота, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е била разтревожена конкретно през 2022 г., че Русия може да използва тактически или бойни ядрени оръжия в Украйна.

Американската медия съобщи, че разузнавателните служби в страната са получили информация за комуникация сред руски ръководители, които открито обсъждат ядрен удар през 2022 г.

Но Путин заяви, че Русия никога не е имала необходимост да използва ядрени оръжия в Украйна, където конфликтът бушува от февруари 2022 г. „Защо ни е да използваме оръжия за масово унищожение? Никога не е имало такава необходимост“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 1 месец
не вижда необходимост от използване на ядрени оръжия в Украйна === Че КОГА Путин е казвал, че ще използва ядрени оръжия В ***? Той говори за "центрове, приемащи решения", а те са на друго място, доооста далечко. Но напълно достъпни за руските "анимации".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
wart
преди 1 месец
Путин не е слабо..умен да използва Ядрените си ракети срещу Украйна (в началото на войната Американците допускаха ) когато те са Руски земи , територии. Но това трябваше да го каже много отдавна и да подчертае - червените линии -- в случай предаване на Украйна тежко военно оборудване като танкове, артилерийски установки, ракети с голям обсег и т.н. Всичко това можеше да не продължи до сега , иначе те не само армия Украйна ще изпратят, но и Атомна бомба биха дали - имам предвид Англия би го нап
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 на никой нормален не му пука какво искат крадци и убийци.... иначе на всички е ясно какво искат - да поробят отново бившия Източен блок! Единственото удивително нещо е как може да си толкова тъъъп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 месец
Хехе, защо Франция да не воюва с РФ, след като РФ няма готовност за незабавен ядрен отговор? И то по територията на петлите (недокълвани още). Ядрените заряди стоят по складовете и координати на обекти не са въведени. Какви ги приказва Жужо, не знае ли какво е положението? Обезоръжаващ удар ще го свари по бели гашти (***). И гейропейците естествено не вярват, че РФ ще посмее да ги притеснява с ЯО, та се репчат и се държат гаменски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
Tikva007
преди 1 месец
След зачестилите от половин година насам *удивления* на запад от несбъднатите планове и прогнози за неминуемия военен и икономически колапс на Русия, дано вече е събрало критична маса някакво общество от хора с мозък и най-вече - с политическо влияние, което да започне да чува какво казва Путин и какво искат руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още