IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова, Казахстан или Прибалтийските републики - коя е следващата амбиция на Путин?

Тактиката на руския президент е или дипломатическа окупация, или нападение с оръжие, смята Володимир Зеленски

08:12 | 09.03.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една от целите на руския президент Владимир Путин вероятно е изпращането на войски в Молдова. В опасност са още Прибалтийските републики и Казахстан, коментира украинският президент Володимир Зеленски пред италианския телевизионен канал Rai 1.

В края на февруари самообявилата се Приднестровска република поиска помощ от Русия срещу оказвания икономически натиск от страна на правителството на Молдова. Кишинев въведе такси върху износа на републиката, която след началото на пълномащабната война няма друг транспотен коридор, освен през Молдова.

Това силно напомни предисторията с нахлуването на руските войски в Украйна - Москва получи молба за подкрепа от проруската администрация в самообявилите Луганска народна република (ЛНР) и Донецка народна република (ДНР). Тогава руският държавен глава нареди на войските си, за които твърдеше, че участват в съвместно обучение с Беларус, да нахлуят в Украйна. Очакванията както в Москва, така и на Запад бяха за бърза окупация на Киев.

Тъсещите незаисимост от Украйна днес са част от територията на Руската федерация, а сепаратистки настроената адмнистрация беше официално назначена от Кремъл да управлява новоприсъединените територии в Донбас.

Или политика, или оръжие

През изминалата седмица Путин разговаря и с представител на друга размирна зона в Молдова - губернаторът на Гагаузия Евгения Гуцил пристигна в Сочи за среща с руския президент на 7 март. Според анализите на Института за изучаване на войната (ISW) руският президент използва Приднестровието и Гагаузия, за да дестабилизира Молдова. Страната започва преговори за членство в ЕС, а през есента предстоят президентски избори.

През миналото лято украинският президент предаде на своя молдовски колега Мая Санду информация от своето разузнаване относно готвени действия за дестабилизацията на страната. Това помогна на Кишинев да се подготви, коментира днес Зеленски пред Rai 1.

Тактиката на Путин е или чрез политика, или чрез силата на оръжията да овладее държавата, която е неговата цел. Това се случи с Беларус, смята украинският президент. "Без насилие и кръв" той пое управлението на Беларус и въведе руски войски на територията на страната. "Това е дипломатическа окупация и Беларус загуби своята независимост", заяви Зеленски и припомни още, че в първите дни на войната Русия атакуваше с ракети и с войски от територията на Беларус..

Колкото до Украйна, подобна тактика не сработи, въпреки множеството проруски политици и дори депутати във Върховната Рада. "Когато се провали неговия политечски план, започна план за окупирането на страната с войска", каза украинският държавен глава. Той не смята, че руският президент ще се задоволи с отделни територии - "няколко места и села", че дори и Крим и Донбас, а желае пълното унищожение на страната и превръщането ѝ в зависима държава.

Хората имат право на свободен избор къде да живеят, какво да работят и украинците искат да бъдат част от Европа, а не от Руската федерация, допълни още Зеленски. За този избор украниците в момента плащат най-високата цена - загиват хора.

Зеленски коментира, че в много държави има хора, които не подкрепят Украйна, а Русия, но това е защото те не познават Владимир Путин.

Украинският държавен глава разказа и за удара с балистична ракета на пристанището в Одеса преди няколко дни. Това се случи по време на визита на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в града, докато двамата бяха на пристанището.

Ракетата падна на 300-400 м от нас и Мицотакис беше много изненадан, че Русия обстрелва града по време на посещението му, а аз не, защото познавам Путин, обясни още Зеленски. Той допълни, че не може да каже дали именно те са били цел на руската ракета.  "Смятам, че Путин е болен човек, който или не разбира какво прави, или не може да контролира своята армия, която обстрелва цивилни обекти, дипломати и лидери на чужди държави", заяви украинският президент.

Руското Министерство на отбраната потвърди за ракетния обстрел на пристанището, но заяви, че целта е бил склад с морски дронове, а атаката е била запланувана отдавна. Бившият президент на Русия Дмитрий Медведев написа в своя канал в Telegram, че е жалко, че "Нейно величество случайността" не е решила по друг начин съдбата на Зеленски.

„Тактическа изненада“

През последните седмици руските сили са подобрили тактическите си способности и са използвали тактическа изненада в района на Авдиевка в Донецка област, според Института за изучаване на войната (ISW).

На 8 март руснаците са успели да се прегрупират и да изместят фокуса на своите настъпателни операции от северната част на Авдиевския коксов завод. „Заслужава да се отбележи способността на руските сили да постигнат елементи на тактическа изненада в такава оперативна среда практически без камуфлаж“, обясняват експертите на ISW.

Според анализаторите на института обаче това не означава непременно наличието на някакви по-широки възможности за руснаците.

През изминалото денонощие руските сили са направили опит да пробият украинската отбрана 18 пъти в новопавловското направление, а 14 атаки са отбити в авдиевското направление, според Генералния щаб на Украйна.

Министерството на отбраната на страната посочва, че украинската армия продължава с изграждането на отбранителни линии на фронта.

Същевременно на територията на Русия, в Таганрог, е имало атака с дронове на авиационно предприятие, което е част от научно-технически комплекс. Жители на Таганрог съобщават за множество силни експлозии на различни места в града. Задействани са системите за противовъздушна отбрана на място.

„Силите за противовъздушна отбрана в Таганрог отблъснаха масова атака с дронове, последствията на земята се изясняват“, казва Голубев, губернаторът на Ростовска област, цитиран от украинската агенция „Униан“.

Жители на Курск също са чули експлозии. Властите са призовали населението да се укрие в стаи без прозорци и със здрави стени. С подобно съобщение – че „последствията на земята се изясняват“, излизат и от местната областна управа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 5
aldy
преди 1 месец
Делянка пак имитира "Работническо дело". Там така пишеха на ангро. А истината е друга. Балтийските шавки скоро може да изхвръкнат от натото. И кво прайм с техните "войски" от по 5000 души? Макарона с неговите 200 хиляди кво ще прави в ***? Ще произвежда "товар 200". Как ще ги докарат до заветните 444 хиляди убити урки? Юропата няма повече от стотина хиляди за жертвената клада. Няма откъде да ги вземе. А за ядрената тояга на Жужо май никой не се сеща. Нямало да посмее? Ще посмее и ще се смее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 9
julian12
преди 1 месец
поредната пропагандна повърня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 13
khao
преди 2 месеца
Молдова щеше да е следващата, но не и след грандиозния провал в Украйна. Казахстан вече е китайска територия, късия няма да посмее да пипа там.... тошо, малоумнияяя си ти, никога Запада не е искал русия на колене, опорките в широкия ти задддник... веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 13
Tikva007
преди 2 месеца
А ако плановете на целокупния Запад са да пребие и сложи на колене Путин и Русия в украйна, каквито са и ежедневните закани и решителни декларации на лидерите Му, то WTF е целта на такива маллоуммни статии, освен хуманитарна, разбирай - изхранването на екипа на Инвесторp.bg за сметка на оредяващата му публика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*Молдова, Казахстан или Прибалтийските републики - коя е следващата амбиция на Путин?* - Да разбираме ли, че заглавия и разсъждения в тази посока индикират факта, че съдбата на украйна е вече решена в полза на Путин, той е задоволил тази си амбиция и вече се оглежда за нова такава, а ние вече гадаем, каква би могла да е тя в плановете му? Защото, едва ли някой с повече от две мозъчни клетки може да вярва, че при перспективата да бъде пребит в украйна, Путин замисля нападение над Молдова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
Damian12
преди 2 месеца
Ако пипне Казахстан, ще го пляскат китайците, ако пипне Прибалтика, НАТО ще паркира самолетоносачите пред Кьонигсберг. Вероятно ще е Молдова. Крайно време е Румъния и Молдова да станат една държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още