IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС реши да стартира преговори за присъединяването на Украйна и Молдова

Унгарският премиер Виктор Орбан не е бил в залата при окончателното гласуване, споделят източници

20:22 | 14.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Българският премиер Николай Денков (вляво) и унгарският министър-председател Виктор Орбан (вдясно) по време на среща на върха в Брюксел. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Българският премиер Николай Денков (вляво) и унгарският министър-председател Виктор Орбан (вдясно) по време на среща на върха в Брюксел. Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Лидерите на Европейския съюз (ЕС) се споразумяха да започнат преговори за членство с Украйна в историческа политическа победа за Киев, докато се сблъсква с несигурността относно бъдещата финансова помощ от САЩ и Европа, съобщава Bloomberg.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви решението по време на срещата на върха в Брюксел.

„Това е ясен сигнал за надежда за техния народ и за нашия континент“, написа Мишел в пост в социалната платформа X. Той каза, че блокът също се е съгласил да започне преговори за присъединяване с Молдова и е предоставил статут на кандидат на Грузия.

Малко преди това унгарският премиер Виктор Орбан се противопостави на започването на преговори за членство, заявявайки, че Украйна не е готова и темата трябва да бъде премахната от дневния ред на срещата на върха, което предизвика разочарование в редица европейски столици.

Орбан не е бил в залата при окончателното гласуване, твърдят източници, запознати с въпроса. Решението изисква единодушно одобрение от страните членки на ЕС, като никой не е възразил срещу решението, добавят те.

Макар Киев все още да е изправен пред препятствия при получаването на финансиране както от ЕС, така и от САЩ, напредъкът на страната към присъединяването към блока поне ще повиши морала, докато се опитва да спре инвазията на Русия.

Решението обаче е донякъде символично. Блокът няма да стартира по-официалната рамка за преговори преди март, тъй като Украйна беше помолена да изпълни няколко допълнителни условия, свързани с нейната кандидатура за членство.

Неуспешното започване на преговори за присъединяване би било тежък удар за Украйна, след като тя инвестира толкова много време, енергия и реформи в процеса. Това също можеше да навреди на репутацията на ЕС в страната, тъй като блокът не успя да реализира ключова част от своята подкрепа.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви по-рано тази седмица, че от всички въпроси на масата на срещата на върха започването на преговори за присъединяване е „майката на всички решения, най-важното решение“.

Европейската комисия (ЕК), изпълнителният орган на блока, официално препоръча през ноември започване на преговори с Украйна, както и с Молдова. По това време ЕК сподели, че ще наблюдава напредъка при Украйна и Молдова с цел да докладва на държавите членки до март.

Дори и с настоящата зелена светлина от ЕС, преговорите могат да продължат години, тъй като пътят към членството е дълъг и сложен. Хърватия беше последната страна, която се присъедини към блока и приемането ѝ продължи 10 години.

По-рано в четвъртък българският премиер Николай Денков, който присъства на срещата в Брюксел, заяви, че Унгария е изпратила официално съобщение до България, че ако страната ни не премахне таксата за пренос на руски газ, Будапеща ще наложи вето за присъединяването ни към Шенген.

"Мисля, че е добре да се знае това. Унгария изпрати официално, макар и на ниско ниво съобщение, че ако не бъде премахната таксата, те ще наложат вето на Шенген. Така че решихме да не рискуваме в този момент с важни, макар и не бих казал, че са решаващи стъпки, по отношение на Шенген", посочи Денков, цитиран от БНТ.

Преговорите за присъединяването ни към Шенген продължават. Денков беше категоричен, че не са водени разговори за разделяне на България и Румъния за шенгенското пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 4 месеца
хе ... не се подрежда пасианса на зануленият детеубиец от бункера ... нито унгарците нито словаците посмяха да въстанат против четвъртият райх ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още