IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС настоява Китай да продължи да интервенира в действията на Русия в Украйна

Изказването на Урсула фон дер Лайен преди заминаването ѝ за Пекин имаше за цел да подготви почвата, посочи анализатор

18:40 | 14.12.23 г.
ЕС настоява Китай да продължи да интервенира в действията на Русия в Украйна

На срещата на върха ЕС - Китай нямаше голям пробив в двустранните отношения, а по-скоро преповтаряне на ключови тези и позиции от двете страни. Във фокуса на дискусиите беше дисбалансът, който Европейският съюз вижда в търговските и икономически отношения с Китай, тъй като има над 400 млрд. дефицит в двустранните отношения в полза на китайската страна. Това коментира Мариана Трифонова - програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

ЕС отдавна алармира, че това се дължи на необходимостта от преодоляване на определени дисбаланси, свързани със свръхпроизводството в Китай на стомана и електромобили.

Други големи тема бяха войната в Украйна и новосъздалият се конфликт в Близкия изток, посочи анализаторът.

"За ситуацията в Палестина двете страни излязоха с общи заключения, че трябва да се търси мирен път за разрешаване на конфликта и да се защитават цивилните граждани. По отношение на ситуацията в Украйна европейската страна твърдо настоява Китай да продължи да интервенира и да търси варианти да ограничи действията на Русия“, заяви Трифонова.

"Изказването на Урсула фон дер Лайен преди заминаването ѝ за Пекин имаше за цел да подготви почвата, но е много вероятно в бъдеще да продължим да виждаме ЕС да се възползва от инструментариума, който създаде през последните години", каза събеседникът.

Според анализатора чрез преговори няма да се постигне нещо сериозно, но има интерес и от двете страни икономическите отношения да продължат да се развиват. „Както в Европа има държави, които се намират в техническа рецесия, така и в Китай растежът е под въпрос и има силен дефлационен натиск, но не можем да говорим за преговори, които биха довели до постигане на търговско споразумение“, посочи гостът в предаването.

Китай винаги е искал да акцентират върху аспекта на сътрудничество. Общите интереси между двете страни са свързани с постигането на глобалните климатични цели, но дори по тази линия има сериозни различия, защото когато минем на ниво пазари и икономика, видяхме, че Китай много бързо успя да се превърне в глобалния доминиращ производител на соларни панели, а сега нещо подобно се случва и с електромобилите. Общ интерес е и да не ескалира напрежението на глобално равнище. В тази връзка Китай вижда шанс да интервенира Европа в отношенията си със САЩ, коментира Трифонова.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:25 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още