IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай иска с ЕС да отговорят "заедно на глобалните предизвикателства"

Сътрудничеството между Пекин и Брюксел не бива да страда от конкуренцията между тях, каза Си Дзинпин на срещата на върха с блока

11:15 | 07.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шарл Мишел, Си Дзинпин и Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/XINHUA / Huang Jingwen
Шарл Мишел, Си Дзинпин и Урсула фон дер Лайен. Снимка: EPA/XINHUA / Huang Jingwen

Европейският съюз иска "стабилни и взаимноизгодни отношения" с Китай, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП.

Той каза това на срещата на върха ЕС-Китай, която се провежда в четвъртък в Пекин, съобщава БТА. Председателят на Европейския съвет отправи своя призив на фона на значителното увеличаване на дисбаланса в двустранната търговия в полза на Китай, отбелязва АФП.

"Съвсем естествено, ние ще поддържаме днес нашите европейски ценности, включително правата на човека и  демокрацията", допълни Шарл Мишел.

Китайският президент Си Цзинпин от своя страна се обяви за сътрудничество с ЕС с цел постигане на общи цели. "Ние трябва да отговорим заедно на глобалните предизвикателства и да работим съвместно, за да допринасяме за стабилността и просперитета по света", призова той.

Си изтъкна, че сътрудничеството между Китай и ЕС не бива да страда от конкуренцията между тях, предаде Ройтерс.

Не бива да се конфронтираме заради различията между нас, призова още той.

Китайският президент се обяви за това страната му и ЕС да бъдат партньори за взаимноизгодно сътрудничество, да укрепят политическото доверие в двете посоки, да постигнат стратегически консенсус, да засилят връзките от общ интерес, да не се месят един на друг във вътрешните си работи и да засилят диалога и сътрудничеството си за благополучието на своите граждани, съобщи Синхуа.

Тази година се навършват 20 години от установяването на всеобхватна стратегическо партньорство между Европейския съюз и Китай, отбеляза Си на 24-ата двустранна среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред поиска Брюксел и Пекин да обърнат внимание на "дисбалансите и различията" помежду им.

"Китай е най-големият търговски партньор на ЕС. Очевидно обаче има дисбаланси и различия", във връзка с които трябва да предприемем мерки, каза Фон дер Лайен.

По нейни данни търговският дефицит на ЕС с Китай се е удвоил за две години, за да достигне 390 милиарда евро миналата година.

Поднебесната империя от своя страна каза вчера, че политиката на съюза да ограничава износа на високотехнологични продукти за него е лишена от логика.

Брюксел и Пекин възобновяват дипломатическите си контакти след пандемията от новия коронавирус. Това е първата среща на върха ЕС-Китай на живо от повече от четири години, отбелязва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 07.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още