IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай, САЩ и ЕС ще работят заедно за безопасност на изкуствения интелект

Ръководители на технологични компании и политически лидери се събраха за среща на върха във Великобритания, за да обсъдят регулации за AI

23:16 | 01.11.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай прие да работи със САЩ, ЕС и други страни за колективно управление на риска от изкуствения интелект. Това се случи на среща на върха във Великобритания в сряда, която цели да очертае безопасен път напред за бързо развиващата се технология, пише Ройтерс.

Някои ръководители в технологичния сектор и политически лидери предупреждават, че бързото развитие на изкуствения интелект създава екзистенциална заплаха за света, ако не бъде контролирано, предизвиквайки надпревара от правителства и международни институции за установяване на предпазни мерки и регулации.

За първи път от началото на западните усилия за управляване на безопасното му развитие китайски заместник-министър се присъедини към лидерите на САЩ и ЕС и технологични ръководители като Илон Мъск и Сам Алтман от ChatGPT в Блечли парк, дома на британските кодоразбивачи от Втората световна война.

Представителите на над 25 страни, включително САЩ и Китай, както и ЕС, подписаха „Декларацията от Блечли“, като заявиха, че страните трябва да работят заедно и да създадат общ подход към наблюдението.

Декларацията очертава дневен ред, съсредоточен върху установяването на рискове, будещи общо притеснение, и изграждането на научно разбиране за тях, като в същото време се създадат политики за смекчаването им.

Китайският заместник-министър за науката и технологиите У Джаохуей каза в откриващата сесия на двудневната среща, че Пекин е готов да засили сътрудничеството по безопасността на AI, за да помогне за създаването на международна „рамка за управление“.

„Страните, независимо от размера и мащаба им, имат еднакви права да разработват и използват изкуствен интелект“, каза той.

Опасенията относно последиците от изкуствения интелект върху икономиките и обществото се засилиха през ноември м. г., когато подкрепената от Microsoft OpenAI направи ChatGPT наличен за широката публика.

Използвайки инструменти за обработване на естествена реч с цел създаване на диалог като при хората, той предизвика опасения, включително сред някои пионери в изкуствения интелект, че след време машините може да постигнат по-голям интелект от хората и това да доведе до безгранични, нежелани последици.

Правителства и ръководители се опитват да очертаят път напред наред с компании за изкуствен интелект, които се опасяват, че ще бъдат обременени с регулации преди технологията да достигне пълния си потенциал.

„Не зная какви непременно са справедливите правила, но трябва да започнете с вникване в същността преди да упражнявате надзор“, каза пред репортери Илон Мъск и допълни, че може да бъде използван „рефер трета страна“, за да привлича вниманието, когато възникнат рискове.

Макар че Европейският съюз насочи надзора си над AI върху защитата на личните данни и наблюдението и възможните последици от тях върху човешките права, срещата на върха във Великобритания насочва поглед към т. нар. екзистенциални рискове от модели с общо предназначение и голям капацитет, наричани „граничен AI“.

Мустафа Сюлейман, съосновател на Google Deepmind, заяви пред репортери, че според него сегашните гранични модели AI не нанасят „значителни катастрофални щети“, но допълни, че има смисъл да се планира занапред, тъй като индустрията подготвя все по-големи модели.

Срещата се провежда по инициатива на британския премиер Риши Сунак, който иска да извоюва роля след Brexit за страната си като посредник между икономическите блокове на САЩ, Китай и ЕС.

Британският министър на науката, иновациите и технологиите Мишел Донелан заяви, че дори самото събиране на толкова много ключови играчи в една зала е постижение. Тя обяви още две срещи за безопасността на AI – едната ще се проведе в Южна Корея след шест месеца, а другата във Франция шест месеца след това.

„За първи път имаме страни, които са съгласни, че трябва да гледаме не само независимо, а и колективно на риска около граничния AI“, каза Донелан пред репортери.

Докато технологичните компании се конкурират за доминация в изкуствения интелект, правителствата се опитват да проправят пътя към регулациите.

Китай е ключов участник в срещата предвид ролята на страната в разработването на изкуствен интелект. Но някои британски депутати се усъмниха дали страната трябва да бъде представена на срещата предвид ниското ниво на доверие между Пекин, Вашингтон и много европейски столици що се отнася до китайското участие в технологиите.

Само няколко дни след като американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед за изкуствения интелект, правителството му използва британската среща, за да обяви, че ще създаде Американски институт за безопасност на изкуствения интелект.

Вицепрезидентът Камала Харис ще се срещне със Сунак в сряда, включително за вечеря, и ще присъства на втория ден от срещата в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
evlogi
преди 6 месеца
САЩ,ЕС ,Китай...Безаналоговите въобще не се и споменават...Тяхната роля китайците вече са я определили:най-ниско ниво доставчици на суровини...Нещо като Конго, но по-студено и по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
ewxbawvfp
преди 6 месеца
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много спеpма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> https://s4.lv/xbio
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още