IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Генеративният изкуствен интелект - най-големият двигател за раждането на компании еднорози

Финансирането на европейски и израелски стартъпи в областта е достигнало 1 млрд. долара за година

23:05 | 17.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Компаниите за генеративен изкуствен интелект се превърнаха в основен двигател на еднорозите (стартъпите, достигащи оценка от 1 млрд. долара), като 60% от новите такива попадат в тази категория. Това показва доклад на компанията за рисков капитал Accel, цитиран от Ройтерс.

Финансирането на европейски и израелски стартъпи за генеративен изкуствен интелект е било близо 1 млрд. долара за последните 12 месеца, спрямо над 14 млрд. долара в САЩ, макар и изкривено поради финансирането от 10 млрд. долара само за OpenAI, допълва докладът.

По думите на Филип Ботери, който е партньор в Accel, в случая се наблюдава „много ограничен брой компании, които са привлекли непропорционално голямо количество капитал“.

Основните модели на изкуствен интелект, разработени от подкрепената от Microsoft OpenAI, от Meta и други, са в състояние да генерират текст, изображения и друго съдържание в отговор на заявки.

Според доклада към края на третото тримесечие технологични гиганти, вариращи от Microsoft до Nvidia, са прибавили 2,4 трлн. пазарна капитализация за предходните 12 месеца, подкрепени именно от потенциала на изкуствения интелект.

Ботери очаква специализираните приложения с AI, свързани с киберсигурността, здравеопазването, строителството и правните въпроси, да наберат популярност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още