IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският съюз готви по-строги регулации за големите системи с изкуствен интелект

Новите мерки включват задължителни оценки на риска от компаниите и идентифициране на дълбоки фалшификати

09:36 | 07.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Преговарящите от страните членки на ЕС подкрепиха план за налагане на допълнителни ограничения върху най-големите системи с изкуствен интелект (ИИ), в рамките предстоящия Закон за изкуствения интелект, съобщава Bloomberg.

Представители на Европейската комисия, Европейския парламент и страните от ЕС обсъждат подход, който да се справи с опасенията, предизвикани от мощни големи езикови модели - технологията, която е в основата на чатботовете с изкуствен интелект- като популярния модел GPT-4 на OpenAI, и същевременно гарантира, че новите стартиращи компании в областта няма да са засегнати от силни регулации, съобщиха източници, запознати с въпроса. Това споразумение е предварително, все още не е представено в писмен вариант, и може да бъде променено, заявиха хората, като пожелаха да останат анонимни.  

Този многостепенен модел прилича на наскоро въведения от ЕС Закон за цифровите услуги (DSA). Въпреки че според DSA всички платформи и уебсайтове трябва да предприемат действия за защита на потребителските данни и да следят за незаконни дейности онлайн, най- строгият контрол е предназначен за най-големите компании, в това число и Alphabet Inc. и Meta Platforms Inc.

Държавите членки на ЕС ще бъдат първите западни страни, които ще въведат задължителни правила за изкуствения интелект със своя Закон за ИИ. Съгласно него, компаниите в сферата ще трябва да извършват оценки на риска и да идентифицират т.нар. дълбоки фалшификати (deepfakes), наред с други изисквания. Преговарящите искат да финализират приемането на закона до края на годината и се стремят да постигнат окончателно съгласие на следващата си среща на 25 октомври.

Все още има редица ключови въпроси, които остават нерешени, включително това как точно да се регулира генеративният ИИ и дали да се забрани напълно сканирането на лица на живо в тълпата. Европейският парламент подкрепи пълната забрана на това биометрично наблюдение - нещо, което много държави от ЕС заявиха, че ще отхвърлят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 07.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още