IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI проучва възможностите сама да прави чиповете си

Стартъпът дори води преговори за придобиването на други компании

13:26 | 06.10.23 г.
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P.
Сам Алтман. Снимка: Bloomberg L.P.

OpenAI, компанията зад чатбота с изкуствен интелект ChatGPT, проучва възможностите за създаване на свои собствени чипове с изкуствен интелект и е стигнала дотам, че оценява потенциална цел за придобиване, твърдят източници, запознати с плановете на компанията, предава Ройтерс.

Стартъпът все още не е решил дали да действа, сочат скорошни вътрешни дискусии. Въпреки това поне от миналата година обсъжда различни варианти за решаване на проблема с недостига на скъпи чипове с изкуствен интелект (AI), на които OpenAI разчита, твърдят източници, запознати с въпроса.

Тези опции включват изграждане на собствен AI чип, по-тясно сътрудничество с други производители на чипове, включително Nvidia, както и разнообразяване на доставчиците отвъд Nvidia.

OpenAI е отказала да коментира въпроса.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман превърна придобиването на повече AI чипове в основен приоритет за компанията. Той публично се оплака от недостига на графични процесори - пазар, доминиран от Nvidia, която контролира повече от 80% от световния пазар за чипове, които са най-подходящи за работа с AI приложения.

Усилието да се сдобие с повече чипове е свързано с две основни опасения, идентифицирани от Алтман - недостиг на модерни процесори, които захранват софтуера на OpenAI, и огромните разходи, свързани с работата на хардуера, необходим за захранване на неговите усилия и продукти.

От 2020 г. OpenAI разработва своите технологии за генеративен изкуствен интелект върху масивен суперкомпютър, конструиран от Microsoft и използващ 10 хил. графични процесора на Nvidia.

Поддържането на ChatGPT е много скъпо за компанията. Всяка заявка струва около 4 цента, твърди анализаторът на Bernstein Стейси Расгън. Ако заявките към ChatGPT нараснат до една десета от мащаба на търсенето в Google, това ще изисква първоначален процесор на стойност около 48,1 млрд. долара и чипове на стойност около 16 млрд. долара годишно, за да може услугата да продължи да работи.

Ерата на персонализираните чипове

Усилието да се разработят собствени AI чипове ще постави OpenAI сред малка група големи технологични играчи като Google и Amazon.com, които се стремят да поемат контрола върху проектирането на фундаментални за техния бизнес чипове.

Не е ясно дали OpenAI ще продължи с развитието на плана за изграждане на персонализиран чип. Това би било голяма стратегическа инициатива и тежка инвестиция, която може да възлиза на разходи за стотици милиони долари годишно, твърдят ветерани от индустрията. Дори OpenAI да ангажира ресурси за задачата, това не би гарантирало успех.

Придобиването на компания за чипове може да ускори процеса на изграждане на собствен чип на OpenAI, както стана с Amazon.com и покупката на Annapurna Labs през 2015 г.

OpenAI е обмислила този вариант и дори е направила надлежна проверка на потенциална цел за придобиване, твърдят източници, запознати с плановете. Не е ясно коя е компанията, към която OpenAI се е насочила.

Дори и OpenAI да действа по плана за собствен чип, включително и с придобиване, усилията ѝ вероятно ще отнемат няколко години, което междувременно ще остави компанията зависима от други играчи като Nvidia и Advanced Micro Devices.

Част от големите компании изграждат собствени процесори от години с ограничен резултат. При Meta например тези усилия са изпълнени с проблеми, което накара компанията да се откаже от част от своите AI полупроводници, посочва Ройтерс. Компанията майка на Facebook сега работи по по-нов чип, който ще обхваща всякакви видове работа с изкуствен интелект.

Основният поддръжник на OpenAI – Microsoft, също разработва персонализиран AI чип, който стартъпът тества, съобщи по-рано The Information. Новите планове може да сигнализират за по-нататъшно отдалечаване между двете компании.

Търсенето на специализирани AI чипове скочи след пускането на ChatGPT миналата година. Необходими са специфични полупроводници, за да се обучи и управлява най-новата технология за генеративен изкуствен интелект.. Nvidia е един от малкото производители на чипове, които правят точно такива AI чипове и доминират на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още