IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI обмисля продажба на акции, която може да я оцени на 90 млрд. долара

Компанията зад ChatGPT планира да продаде налични книжа и да не емитира нови

17:38 | 27.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Технологичната компания OpenAI води преговори с инвеститори за продажбата на акции, която би оценила стартъпа за изкуствен интелект, който стои зад ChatGPT, на между 80 млрд. и 90 млрд. долара. Това е почти три пъти повече спрямо оценката по-рано тази година, пише Wall Street Journal.

OpenAI, 49% от която са собственост на Microsoft, е казала на инвеститори, че очаква да достигне 1 млрд. долара приходи тази година и да генерира още повече през 2024 г., твърдят източници, запознати с разговорите.

Очаква се сделката да позволи на служителите да продадат наличните си акции, вместо компанията да емитира нови, за да набере допълнителен капитал. Представители на OpenAI са започнали да насочват инвеститорите, допълват източниците, но допълват, че е възможно условията да се променят.

OpenAI разпали сегашния интерес на Силициевата долина към изкуствения интелект, като през ноември пусна ChatGPT. Въпреки че базовата версия на приложението е безплатна, компанията успя да генерира приходи, основно като таксува за достъп до по-мощната версия на ChatGPT и лицензира големите езикови модели, стоящи зад чатбота, към бизнеса.

Оценка от 80 млрд. долара или повече ще направи OpenAI един от най-високо оценените стартъпи в света, след SpaceX на Илон Мъск и TikTok на ByteDance. Сумата подчертава степента, в която OpenAI успя да промени пейзажа в Силициевата долина и да принуди дори по-богати и по-утвърдени технологични гиганти да преразгледат продуктовите си планове и да последват примера на компанията.

Google, която е пионер в някои от технологиите за изкуствен интелект зад ChatGPT, в момента подготвя Gemini – програма с общо предназначение, която да се конкурира с GPT-4, най-напредналия голям езиков модел на OpenAI.

Meta работи по модел с отворен код, който се надява да има същите възможности. Лидерите и на двете компании се ангажират все повече с тези усилия, докато напреварата в сферата на изкуствения интелект става все по-голяма.

OpenAI се стреми да продаде налични акции на стойност няколкостотин милиона долара на инвеститори от Силициевата долина. В миналото компании за рисков капитал, като Sequoia Capital и Khosla Ventures, купиха книжа на OpenAI, въпреки че по-голямото външно финансиране на стартъпа е от Microsoft.

На хартия това веднага би донесло огромна печалба на Microsoft. През януари технологичният гигант инвестира милиарди долари в стартъпа, за да му помогне да финансира големите си разходи за изчисления, необходими за обучаване на напредналите модели с изкуствен интелект. По това време OpenAI беше оценена на малко под 30 млрд. долара.

Компанията, управлявана от главния изпълнителен директор Сам Алтман, започна да генерира значителни приходи едва след пускането на ChatGPT през ноември, а бързият ѝ растеж говори за скоростта, с която компаниите се насочват към продуктите с генеративен изкуствен интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още