IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI представи новата версия на инструмента за генериране на изображения Dall-E 3

Той пристига с някои ограничения, включително такива, свързани с ползването на лицата на известни личности

09:48 | 21.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американската технологична компания OpenAI представи Dall-E 3, най-новата версия на своя инструмент за превръщане на текст в изображение, който използва нейния изключително популярен чатбот с изкуствен интелект ChatGPT, за да помогне за изпълняването на заявки, предава Ройтерс.

Dall-E 3 ще бъде достъпен за клиентите на ChatGPT Plus и Enterprise през октомври, обяви компанията. Потребителите могат да въвеждат заявка за изображение и да я променят чрез разговори с ChatGPT.

„DALL-E 3 може да превръща нюансирани заявки в изключително подробни и точни изображения“, се казва в изявление на компанията.

OpenAI твърди, че най-новата версия на инструмента ще има повече защити, като например ограничаване на способността му да генерира съдържание с насилие, съдържание за възрастни или съдържащо омраза.

Инструментът също така ще може да отхвърля заявки, които изискват изображение на публична личност по име или тези, които искат изображения в стила на жив художник.

OpenAI твърди, че създателите на съдържание могат да се откажат от използването на част или цялата им работа, използвана за обучение на бъдещи инструменти за превръщане на текстови заявки в изображения.

Усилията на OpenAI да създава точни инструменти от този тип се изправят пред няколко конкурента, включително Tongyi Wanxiang на Alibaba, Midjourney и Stability AI, които продължават да усъвършенстват своите модели.

Въпреки това има някои опасения около генерираните от изкуствен интелект изображения. През август съд във Вашингтон постанови, че произведение на изкуството, създадено от изкуствен интелект без човешка намеса, не може да бъде защитено с авторски права съгласно законите на САЩ.

OpenAI е изправена и пред няколко съдебни дела. Търговска група от американски автори съди лидера на компанията от името на писатели, сред които Джон Гришам и автора на "Игра на тронове" Джордж Р. Р. Мартин, обвинявайки OpenAI, че незаконно е обучила своя чатбот ChatGPT върху тяхната работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 21.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още