IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OpenAI засилва европейското си присъствие с нов офис в Дъблин

Компанията се присъединява към Meta Platforms, Alphabet и Apple в установяването на офис в Ирландия, привлечена от най-ниските корпоративни данъци в Европа

11:52 | 14.09.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Създателят на ChatGPT OpenAI Inc. планира да отвори офис в Дъблин, като това ще бъде втората централа на компанията, този път извън САЩ, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Сам Алтман похвали „впечатляващия растеж и напредък“ на технологичната и стартъп екосистемата на Ирландия в изявление в сряда. През юли компанията обяви, че открива офис в Лондон, първи извън САЩ.

Базираната в Сан Франциско фирма също публикува девет обяви за работа в Ирландия на страницата си за кариери и заяви, че планира да разшири екипа. Това ще „задвижи нашата дейност, доверие и безопасност, излизане на пазара, инженеринг по сигурността и правна работа като част от нашия текущ ангажимент за по-добро обслужване на европейския пазар“, изтъкват от OpenAI.

Компанията се присъединява към технологични гиганти, включително Meta Platforms Inc., Alphabet Inc., LinkedIn Corp. и Apple Inc. в установяването на офис в Ирландия - привлечена от най-ниските корпоративни данъци в Европа, от позицията на страната в Европейския съюз (ЕС) и съществуващата газа от технологични таланти.

Компанията е набрала повече от 10 млрд. долара, а Алтман е прекарал значителна част от годината в международни срещи, разговаряйки с регулаторите за рисковете от развитието на изкуствения интелект (ИИ) и обсъждайки перспективата за откриване на офиси в техните юрисдикции. 

В началото на септември компанията за анализи Similarweb публикува проучване, което показва, че ChatGPT записва спад на посещенията в уебсайта си за трети пореден месец през август, макар че има сигнали, че понижението е към своя край. Световните посещения през настолни компютри и мобилни устройства в уебсайта на ChatGPT са намалели с 3,2% до 1,43 млрд. през август след приблизително 10% спад във всеки от предходните два месеца. Времето, което посетителите са прекарали в услугата, също се понижава всеки месец от март насам – от средно 8,7 минути до 7 минути през август.

Все пак завръщането на децата в училище през септември може да помогне на трафика и ангажираността с ChatGPT, а някои училища вече започнаха да използват инструмента. Трафикът в ChatGPT през август нарасна леко, след като американските училища отново отвориха врати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още