IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са отхвърлили предложение на Путин за примирие в Украйна

Вашингтон няма да участва в преговори, които не включват Киев, казват американски източници

22:11 | 13.02.24 г. 15
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Предложение на руския президент Владимир Путин за примирие в Украйна, което да замрази войната, е било отхвърлено от САЩ след контакти между посредници, съобщават трима запознати с разговорите руски източнизци пред Ройтерс.

Провалът на подхода на Путин насочва най-кървавия конфликт в Европа от Втората световна война към третата му година и показва колко раздалечени остават двете най-големи ядрени сили в света, отбелязва агенцията.

Американски източник отрече да е имало официални контакти и допълни, че Вашингтон няма да участва в преговори, които не включват Украйна.

Путин е изпратил сигнали към Вашингтон през 2023 г. – публично и в тесен кръг чрез посредници, включително чрез арабските партньори на Москва в Близкия изток и други, че е готов да обмисли спиране не огъня в Украйна, съобщават руските източници.

Той предлагал конфликтът да бъде замразен на сегашните линии и е заявил, че не е готов да отстъпи украинска територия, контролирана от Русия, но според представители на Кремъл сигналът предлагал най-добрия път към някакъв вид мир.

„Контактите с американците нямаха резултат“, казва високопоставен руски източник, запознат с разговорите в края на 2023 и началото на 2023 г.

Втори руски източник, запознат с контактите, коментира пред Ройтерс, че американците са уведомили Москва чрез посредници, че няма да обсъждат възможно примирие без участието на Украйна, затова контактите са приключили с провал.

Трети запознат с разговорите източник заяви: „Всичко с американците пропадна“. Той допълва, че САЩ не са искали да притискат Украйна. За мащаба на контактите и за провала им не е съобщавано до момента.

Те стават ясни в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън от месеци притиска Конгреса да одобри помощ за Украйна, но е изправен пред съпротивата на съюзници на фаворита за президентска номинация на Републиканската партия Доналд Тръмп.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че никога няма да приеме Русия да контролира украинска земя. Той обяви за незаконни всякакви контакти с Москва.

Официален представител на САЩ, пожелал да остане анонимен, е заявил, че Вашингтон не е участвал в никакви неофициални разговори с Русия и че Вашингтон е последователен в отказа си да действа зад гърба на Украйна.

Представителят е допълнил, че изглежда е имало неофициални разговори сред руснаци, които не са в правителството, но САЩ не са участвали в тях. Според него предложението на Путин, въз основа на публичните информации, е било непроменено спрямо минали искания Русия да запази украинска територия. Представителят е отбелязал, че в Москва изглежда има разочарование, че Вашингтон многократно е отказал да приеме предложението.

Миналата седмица Путин заяви пред американския тв водещ Тъкър Карлсън, че Русия е готова за „диалог“.

Посредници са се срещнали в Турция в края на 2023 г., съобщават тримата руски източници. Четвърти дипломатически източник допълва, че е имало неофициални контакти между Русия и САЩ чрез посредници за инициативата на Русия, но те изглежда не са довели до нищо.

Американският представител е заявил, че не са му известни неофициални контакти чрез посредници.

Според тримата руски източници сигналът на Путин е бил предаден на Вашингтон, където са се срещнали високопоставени американски представители, включително съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, директорът на ЦРУ Бил Бърнс и американският държавен секретар Антъни Блинкен.

Идеята е била Съливан да разговаря със съветника на Путин по външната политика Юрий Ушаков и да очертаят следващите стъпки, казва един от руските източници.

Но когато разговорът бил проведен през януари, Съливан казал на Ушаков, че Вашингтон са готови за разговори за други аспекти на отношенията, но няма да говорят за спиране на огъня без Украйна, казва един от руските източници.

Един от руските източници е изразил разочарование от САЩ заради настояването им, че няма да тласнат Украйна към разговори, като се има предвид, че САЩ помагат за финансирането на войната.

„Путин каза: Зная, че няма да направят нищо. Те отрязава корена на контактите, за чието създаване бяха нужни два месеца“, разказва друг от руските източници.

Друг руски източник е заявил, че САЩ изглежда не вярвали, че Путин е искрен.  „Американците не вярваха, че Путин е искрен за примирие, но той беше и е, готов е да обсъди примирие. Но също така той е готов да продължи да воюва, колкото е необходимо, и Русия може да воюва, колкото е необходимо“, е допълнил руският източник.

Кремъл не вижда смисъл за нови контакти със САЩ по въпроса, затова войната ще продължи, коментират руските източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 месеца
До: Pomberto не може... там са само копейки, изсъхнаха ми топките от вашето смучене....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 2 месеца
не е ли редно редакцията да изтире тоя фейк и да ни поднесе извинения, че разпространява лъжлива и не проучена информация??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
Pomberto
преди 2 месеца
До: Импeраторът "САЩ да отказали, защото не са страна в конфликта и искат на преговорите да участва Украйна. Просто е." - ти май си по-***. Ходете се пипайте с Ушанката някъде другаде, не в коментарите. Какво друго да очакваш от ЛГБТ хомо бандити...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 6
Импeраторът
преди 2 месеца
До: Скъсана_Ушанка е това го знае всяко хлапе :D но нали трябва да оправдаем някак си, защо боксува, тридневната операция :D толкова са нелепи копейниците, че тях да ти е тъжно да се шегуваш с тях ... то вече не е шега, а гавра :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Горките копейчици, квиччат си опорките една след друга. Но истината е съвсем различна. За тази война е виновна единствено пPaccия, която бапада Украйна от 2014. ПPaccия не воюва нито с НАТО, нито със САЩ, ако воюваше с тях, отдавна да се е приключило и с вийната и с пPaccия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Хехе, нагло джудже, примирие, ама докъдето са се домъкнали, да си останешо заьтях??! Наглост па руски, както обикновено. И така до следващото нападение. Жужето съвсем е изперкало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 9
sssaaa
преди 2 месеца
До: Импeраторът, не сме ти виновни ние, че не можеш да разбереш какво се случва. Стой си там в детската стая на родителите си и не се показвай много навън да не облъчваш и други скъсаняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 11
Импeраторът
преди 2 месеца
До: Амеба007 спряха му помощите :-( от няколко месеца:-/ факт ... но нали копейници твърдят, че Рашистан, Иран и Северна Корея са във война със САЩ, не с Украйна :-? как така Зеленски отказва, няма помощи, а войната е със САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 13
Импeраторът
преди 2 месеца
САЩ да отказали, защото не са страна в конфликта и искат на преговорите да участва Украйна. Просто е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 2 месеца
*САЩ са отхвърлили предложение на Путин за примирие в Украйна* - Една жена каза днес на опашката за наливно олио друга версия: след провала на контраофанзивата, САЩ през август-септември 2023 са преговаряли за примирие с Русия за времето на изборите и в двете страни, и са постигнали условно съгласие за замразяване на бойните действия при моментното статукво на териториите. Затова и привикаха Зеле във Вашингтон през септември, но той категорично е отказал. Затова и му спряха помощите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още