IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна започна подготовката за следващия етап от войната

Старите руски танкове изглеждат по-надеждни от новите модели, смятат украински военни анализатори

08:01 | 12.02.24 г. 6
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

През уикенда украинският президент Володимир Зеленски изпълни своята заявка за генерална промяна в армията и след освобождаването на главнокомандващия ген. Валерий Залужний смени и цялото ръководство на армията - в основата си офицери, които доскоро участваха в бойните действия на предна линия. Това, заедно с изявленията на главнокомандващия, че към войниците на предна линия приоритетно ще бъде насочвано най-ефективното западно оръжие, подсказва, че Украйна се подготвя за следващата фаза и нов щурм.

Решението за тази промяна все още предизвиква големи спорове и коментари в Украйна. Според анализатори с този крайно непопулярен ход Зеленски слага на карта своето политическо оцеляване, но е и възможност за тотална промяна на ситуацията на бойното поле и в крайна сметка - да донесе успех. Страната на този етап няма подкрепата на САЩ и очевидно ще разчита все повече на собственото си производство - на дронове, муниции за дронове, снаряди и ракети.

В своите коментари след смяната на ръководството на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Зеленски маркира и още няколко съществени проблема, които чакат решението на новите началници, сред които и логистиката. "Авдиевка не може да чака, докато генералите изясняват къде в складовете са дроновете", каза той и допълни, че на първа линия трябва да бъдат изпращани единствено обучени военни, както и да има ефективна система на ротации.

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Украйна все повече обръща внимание и на разработката на оръжия за електронна борба, с които да бъдат неутрализирани вражеските ракети и дронове. "Това е един от приоритетите за тази година", отбеляза още Зеленски във вечерното си изявление за 718-я ден от началото на пълномащабната война и допълни, че от началото на годината силите на Военновъздушните сили на Украйна (ВВС) са унищожили или прихванали 359 дрона.

Данните на ВВС показват увеличаване на използваните дронове през февруари - само за първите 11 дни са използвани над 170 дрона, от които са свалени 120.

Министърът на цифровизацията Михайло Федоров отчете в интервю за Дiа, че се работи за максимално отваряне на пазара и създаване на силна конкуренция, с което да бъде повторен успехът при дроновете по отношение и на средствата за радиоелектронна борба. Вече има сключени договори за доставка от местни производители, допълни още министърът.

Украйна - буферната зона между Русия и НАТО

Украйна не трябва да бъде член нито на ЕС, нито на НАТО, а трябва да остане буферна зона, смята премиерът на Унгария Виктор Орбан, цитиран от украинската агенция "Униан". Той не вярва, че Русия ще се реши на атака срещу държава от Алианса, тъй като в него влизат мощни военни сили.

В същото време обаче най-вероятният кандидат на републиканците в следващите президентски избори Доналд Тръмп е категоричен - който не си плаща, няма да получи защитата на НАТО. В среща с избиратели в Южна Каролина той заяви, че дори ще насърчи Русия "да прави каквото, по дяволите, си иска" с който е да е член на НАТО, ако той не покрива изискванията за военни разходи (в размер на 2% от БВП) на организацията, пише CNN.

Едва десетина държави изпълняват целите и Унгария е една от тях. Полша, Гърция и Естония превишават изискванията, като Варшава отделя 3,9% от БВП за отбрана. Сред останалите държави, които изпълняват целите, са още Финландия, Литва, Латвия, Румъния, Словакия и Великобритания.

Всяка атака срещу НАТО ще бъде посрещната с обединен и силен отговор, се казва в изявление на генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг след коментара на Тръмп. "Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитят един друг подкопава нашата сигурност, включително и тази на САЩ, и поставя под риск американските и европейските войници", допълни още той.

В първия си мандат Доналд Тръмп на няколко пъти заплаши, че ще извади САЩ от НАТО.

Старите руски танкове изглеждат по-надеждни от новите модели

Руският военно-промишлен комплекс може и да не е толкова продуктивен, но все още покрива нуждите на войната, пишат украински военни анализатори. Константин Машовец отбелязва, че през септември 2023 г. секторът достига своя пик на производството - с почти 40% повече спрямо средното за 2022 г. Но оттогава започва да намалява, страдайки най-вече от недостиг на средно- и висококвалифицирана работна ръка, оборудване и резервни части, за да поддържа този темп на производство.

Руските заводи в предишните години закупиха западно оборудване, което в момента трудно се поддържа, а китайските производители не доставят своите машини, посочва още Машовец. Тази констатация се поддържа и от Института за изучаване на войната (ISW).

Руските данни за производството на танкове през последните месеци отговарят по-скоро на ремонтираните и модернизирани танкове, а не толкова за производството на нови, допълва и Олександър Коваленко. Според него основният производител на танкове  - "Уралвагонзавод", произвежда годишно около 60-70 танка Т-90, но производството днес е между 3 и 6 на месец и като цяло всички усилия на производителите сега са насочени по-скоро към ремонт и реновиране на танковете от складовете (основно Т-54/55 и Т-62, тоест прозвежданите преди повече от 60 години). По-рядко се модернизират Т-72 и Т-80.

Анализаторите обаче подчертават, че с модернизираните танкове Русия получава предимство на бойното поле - новите модели като "Армата" например са с по-лошо качество, докато Т-72 изглежда са по-надеждни на бойното поле.

Къде е ген. Герасимов?

Все по-често военните анализатори отбелязват липсата на информация за главнокомандващия руската армия ген. Валерий Герасимов. Последните официални съобщения за него са от 29 декември, когато връчи награди на частите, окупирали напълно разрушената Маринка. От Министерството на отбраната отбелязват, че церемонията е била в зоната на бойните действия, но без да уточняват къде.

Няколко дни по-късно Украйна унищожи команден център на руснаците в Севастопол (Крим) и се появиха спекулации, че сред жертвите може да бъде и Герасимов. Нито руската, нито украинската страна официално потвърдиха или отрекоха тези слухове. Оттогава обаче няма информация за генерала - нито в институциите, нито в медийното пространство на Русия.

Улични боеве в Авдиевка

Руските военни настъпват в Авдиевка и се водят улични боеве в крайните квартали на града, съобщават военните кореспонденти. Украинците удържат позициите си в индустриалната зона. В района през последните дни се отбелязват най-видимите руски успехи на фронтовата линия. Украинските военни анализатори предупреждават за опасност от обкръжаване на части около града заради липсата на жива сила и снаряди, още повече, че руските военни ги превъзхождат и упорито атакуват, за да постигнат целите си в Авдиевка.

Ръководителят на Таврийското направление, в което попада града, ген. Олександър Тарнавский коментира, че руснаците увеличават бронираната техника и щурмови групи, използвани в този регион. Целта е възможно най-скоро да бъде превзета Авдиевка и върнати загубените през лятото позиции.

Украинците трудно, но успяват да стабилизират позициите си около Новомихайловка  - в направлението около Маринка. Според сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 718-я ден от началото на пълномащабната война това, заедно с Победа и Краснохоривка, е едно от най-горещите места на фронта - има отблъснати повече от 30 атаки.

Най-тежки са боевете във и около Авдиевка - през изминалото денонощие има отблъснати над 40 атаки в региона, посочват от ВСУ.

Руски военни кореспонденти съобщават за позиционни бойни действия по останалите части на фронтовата линия. В края на седмицата украинците са успели да удържат височините около Клищиевка и около Бохдановка (Бахмут) и да си върнат инициативата около Роботине и Вербово (Запорожка област). След превземането на Крахмално и Табиевка ВСУ успява да стабилизира позиците си и да удържа щурма в тази част на Луганска област.

Геолокализирани данни потвърждават напредък на украинците в района на Кринки на левия бряг на Днепър. Въпреки трудностите с логистиката през реката украинците успяват да удържат и разширяват позициите си в този район.

Като цяло през изминалото денонощие има 100 директни бойни сблъсъка, а повече от 130 населени места в близост до фронтовата линия са под артилерийски и минометен обстрел.

Военни анализатори отбелязват, че смяната на ген. Валерий Залужний е свалила бойния дух на украинската армия, но данни на руски военни кореспонденти сочат, че украинските сили успяват да стабилизират позиции на фронта в края на изминалата седмица..

15 хил. непалци се бият на страната на Русия в Украйна

15 хил. непалци наемници се бият на страната на Русия в Украйна, разказва CNN, позовавайки се на свои източници и коментари на бившия външен министър на страната Бимала Рай Паудял. Москва плаща по 2 хил. долара на месец заплата и обещания за руски паспорт по бързата процедура.

 По данни на Световната банка Непал е една от най-бедните държави в света с брутен вътрешен продукт на човек от населението от 1336 долара през 2022 година. Консултантската фирма Henley & Partners поставя непалския паспорт даже и след севернокорейскияте в своята класация. Според оценката документът за самоличност от хималайската държава отваря достъп до минимален брой държави в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
Само като ви погледна глупостите и дрънканиците на копейнишките троолове отдолу и ми става ясно що за неудачници в живота са, озлобени и диво завиждащи на всички успвващи и свободни. Те ще си останат същите плъхове и винаги ще се чудят, че каквото и да става, пак ще са на дъното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 11
Alex Silver
преди 2 месеца
Наглосаксите са страшно доволни, че сбиха два братски славянски народа. Родителите на ген. Сирски живеят в Русия, а той се сани да я унищожава. Колбаската щяла да воюва с РФ. Как? Ами като има прости урки, да се подлагат на трепане за чужди интереси, защо не? Макар че Израел би бомбил страни, доставящи оръжие на ХАМАС. А Русия си трае, подвила опашка от страх. Бомбете и вие, бе серррсеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Pomberto
преди 2 месеца
Пълна порнография....палячовци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
sssaaa
преди 2 месеца
36-годишен войник почина 8 дни след мобилизацията. Тернопол на 1 февруари е мобилизиран мъж, роден през 1988 г., а на 9 февруари той вече е починал. Кметът Сергей Надал написа за смъртта му. В коментарите под некролога хората са шокирани, че Николай Ирзайкин е отведен във въоръжените сили на Украйна малко повече от седмица преди смъртта си. Хората също така пишат, че болният Израйкин е бил принуден да тренира на тренировъчното игрище. Скапаните Наццистчета, принуждават дори болните да се бият!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 18
0pk
преди 2 месеца
Следващият етап - капитулация. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още