IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски смени главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна

Напрежението между двамата започна да се покачва, когато стана ясно, че контраофанзивата няма да има очаквания успех

19:51 | 08.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинският президент Володимир Зеленски уволни главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужний, става ясно от съобщение на сайта на президентството. Постът ще заеме ръководителят на Сухопътните сили ген. Олександър Сирский.

От седмица в Украйна се говори за готвената смяна, като реакцията на обществото не е позитивна. Залужний е една от обществените фигури в страната с най-високо доверие - над 85%. Армията и доброволците на фронта са едни от малкото, които срещат доверието на украинците в последните месеци.

Володимир Зеленски също има голям процент на доверие - почти 70% и е най-популярният политик, ползващ се с най-голямо доверие. Уволнението на Залужний обаче най-вероятно ще срине доверието в него. Опасенията на анализаторите са, че смяната ще повлияе негативно и на бойния дух на армията и на фронта.

"Срещнах се с ген. Валерий Залужний. Благодарих му за двете години защита на Украйна. Обсъдихме нужното обновление на ВСУ и кой може да бъде част от новото ръководство на ВСУ. Времето за тази промяна е сега", написа Зеленски в социалните мрежи. От публикацията става ясно, че президентът е предложил нов пост на Залужний, но не става ясно дали той е приел.

В медийни публикации миналата седмица се твърдеше, че новият пост за генерала е секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна, който в момента се заема от Олексий Данилов. Според информацията Залужний е отказал.

Напрежението между двамата започна да се покачва от есента, след като стана ясно, че очакваната контраофанзива няма да постигне очакваните резултати. Според коментарите единствената точка, по която двата не могат да се разберат, е мобилизацията - Зеленски не е съгласен да бъдат мобилизирани 500 хил. души, както настояват военните.

Третата година от войната ще е критична, отчете Володимир Зеленски в специално обръщение към нацията. 

"Всяка година от тази война има своя характер. Първата година издържахме. Започнахме да си възвръщаме земята. Доказахме на света, че Русия може да загуби. През втората година от тази война спечелихме Черно море. Спечелихме зимата. Доказахме, че можем да си върнем контрола над украинското небе. Но, за съжаление, ние не успяхме да постигнем целите на нашата държава на сушата", заяви той и допълни, че застоят в южните части на фронта и загубите в Донецка област са довели до там, че "украинците все по-рядко говорят за победа".

Според Зеленски обаче духът на украинците не е победен и те вярват в победата. 

"Не става дума за имена и определено - не и за политика, а за системата на армията, управлението и привличането на командирите с боен опит в тази война", категоричен е Зеленски по повод смяната на генерала. 

В своето изявление президентът косвено потвърди, че споровете между двамата са свързани с мобилизацията. Армията на Украйна в момента наброява почти 1 млн. души, като голяма част от тях не се бият както малцината на предна линия. Бойните действия се изнасят от малък брой хора, което означава, че трябва да има по-добра политика при ротациите, различен подход към управлението на първа линия, къкто и към мобилизацията и вербовката.

"Украйна има исторически шанс и е наш дълг да го реализираме", коментира още Зеленски, представяйки още нови имена, които ще бъдат част от управлението на армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 10
sssaaa
преди 3 месеца
Преводът за 1млн на първа линия не е правен. Земенски иска да каже, че голяма част от 1млн военни не са били изобщо на фронта и че има много военни на бюро. Иска да каже също, че на първа линия трябва да се пращат само обучени военни, а не новобранци без абсолютно никаква подготовка. Инвесторът даже и да преписвате не можете, а какво остава да четем ваша статия, мнение или поглед. На коя място бяхме по Свободата на Словото и Обективните Медии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 12
ratten
преди 3 месеца
странно, очаквах да сменят наркозависимия и да се върви в посока преговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
sssaaa
преди 3 месеца
Е как бе тук Фекалната тройна коалиция ни пише, че това е Руска пропаганда и такова нещо няма как да се случи на подкрепяния с близо 90% от Народа на Украйна Главнокомандващ на Украинската Армия. Сега въпроса е Наркоса ли се чувства застрашен за поста си от Залужни или така са му казали от САЩ, защото Европа не е съгласна с това решение? Чакам отговор и на някой от Фекалната сглобка да се извини за поредната си лъжа и обвинения в Руска пропаганда тук във Форума спрямо нас Мислещите, а не Глупави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
Е и какво от това? Войната си върви, хората мрът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още