IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Валерий Залужний даде формулата за победа на Украйна

Украйна потопи още един ракетоносец, част от руския Черноморски флот, намиращ се край Крим

08:00 | 02.02.24 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

В свое есе, публикувано в сайта на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужний представи своето виждане за условията, които да доведат до успех на бойното поле. "През 2024 г. трябва да се фокусираме върху три точки: създаване на система за снабдяване на силите за отбрана с високотехнологични средства, прилагане на нова философия за обучение и провеждане на военни действия въз основа на ограниченията и овладяване на нови способности за водене на бойни действия в най-кратки срокове", посочва той

Украйна не може да използва конвенционални методи за постигането на тези цели, защото Русия има превъзходство, включително и да мобилизира хора, пише още украинският генерал.

Решението за него са новите технологии - дронове и други системи, които да нанасят максимални щети на руските сили. Използването на безпилотни системи обаче може да запази живота на военните, оръжията и оборудването на украинците, а в същото време да бъдат унищожени руски активи и инфраструктура.

Залужний също така предупреждава, че Украйна трябва да започне да разчита повече на собствените си сили и да се подготви за намаляването на западната помощ. Нещо повече  - Русия вероятно ще опит да предизвиква и други конфликти, които да отклонят вниманието на Запада. Неспазването на санкциите също така позволяват на руския военно-промишлен комплекс да поддържа войната на изтощение.

Сред решаващите условия за победата на Украйна генералът посочва абсолютното превъзходство във въздуха, увеличаване на мобилността, съпроводено от ограничаване на мобилността на руснаците и поемане на важните зони за контрол на терена. Това са конвенционални условия за успех, но те ще бъдат постигнати с новите технологии, отбелязва още Залужний.

Публикацията на украинският главнокомандващ идва на фона на скандала относно неговото бъдеще, който получи много широк отзвук в западните медии. Според медийни публикации президентът на Украйна Володимир Зеленски се готви да го уволни. Републиканците в американския Конгрес също така обвиняват президента Джо Байдън, че няма план за действие в Украйна и това е една от причината да замрази помощта за Киев.

Морски дронове потопиха ракетоносеца "Ивановец"

В нощта срещу 1 февруари морски дронове потопиха руския ракетоносец "Ивановец", част от руския Черноморски флот, патрулиращ край Крим, съобщиха от украинското военно разузнаване. Според оценката на украинските власти стойността на кораба е около 70 млн. долара, а в състава на флота има само три кораба от този клас - 1241.1 "Тарантула".

Въоръжението на кораба е с противокорабни ракети "Москит" ("Комар") с обсег на действие около 130 км.

Информацията за потопяването на поредния кораб на Черноморския флот беше потвърдена и от украинския президент Володимир Зеленски във вечерното му обръщение по повод 708-я ден от началото на войната. "Зрелищно попълнение към руския подводен флот", отбеляза той.

От месеци Крим е под обстрел от страна на Украйна и заради удари с ракети и дронове Русия изтегли част от корабите си, базирани в Крим, към пристанището в Новоросийск през лятото. Това беше част от украинската офанзива, чрез която страната успя да създаде и свой коридор за износ на стоки през Черно море.

В началото на седмицата полуостровът беше под масиран ракетен обстрел и по данни на руски военни кореспонденти има сериозни поражения по военното летище Белбек, като са повредени и три самолета. Официалната позиция на Русия е за известни щети, а украинското военно разузнаване коментират, че нямат достатъчно данни и се нуждаят от повече сателитни снимки, за да могат да уточнят какви са попаденията.

Взрив в склад за пиротехника през лятото може да е спрял производството на "Ланцет"

Украински дрон може да е нанесъл сериозни поражения, засягащи производството на руския дрон "Ланцет", който показва много добри резултати на бойното поле, смятат анализатори, цитирани от Forbes. Те отчитат намаления брой на тези дронове в последните месеци и припомнят мащабна експлозия в двора на "Загорски оптико-механичен завод"  в Московска област през лятото.

Тогава руските власти съобщиха, че е станал взрив в склад за фойерверки в двора на производствения комплекс, причинен от неспазването на технологичния процес и отрекоха коментарите на очевидци, че причината е попадението на дрон. Военни анализатори обаче коментират, че е напълно възможно това да е украинска операция срещу производството на ключовите за "Ланцет" камери, произвеждани в завода.

Позиционни битки на фронтовата линия и засилен артилерийски обстрел

Позиционни остават битките по голяма част от фронтовата линия през изминалото денонощие, става ясно от сводката на Генералния щаб на ВСУ за 708-я ден от началото на пълномащабната война. Регистрирани са 63 директни бойни сблъсъка, като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 150 населени места в близост до фронтовата линия. ВВС съобщава и за 11 свалени от 25 изстреляни дрона. Ниският процент на "успеваемост" при унищожаването на дронове преди дни от ВВС обясниха с промяна на целите - не към цели в тила, а близо до фронта, където системата за противовъздушната отбрана не е толкова ефективна.

Най-тежки са боевете около Авдиевка, където са отблъснати 22 атаки. Руски военни кореспонденти съобщават за водене на боеве по улиците на града. Официално и руските, и украинските военни потвърждават за позиционни боеве около Степове, коксовия завод, Первомайско и Невелске. Украинците удържат напредъка на руските военни край Маринка, където има отблъснати 11 атаки.

Геолокализирани данни показват известен напредък на украинците в Запорожка област - около Старомайорское. Украинците задържат позициите си и на левия бряг на Днепър, въпреки трудностите при логистиката през реката. От ВСУ отчитат 14 безуспешни атаки на руските части в региона.

ЕС подготвя и механизъм за допълнителна военна помощ за Украйна

Европейските лидери одобриха отпускането на 50 млрд. евро до 2027 година за Украйна, от които 33 млрд. евро под формата на заеми и 17 млрд. евро грантове. Общността също така ще отпусне допълнителна военна помощ през Европейския механизъм за подкрепа на мира.

Първоначалните предложения са Киев да получава общо 20 млрд. евро през следващите четири години, но Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел коментира преди началото на съвета в четвъртък, че ще предложи увеличаване на средствата. Войната в Украйна е най-голямата заплаха за сигурността на Европа, допълни още той.

Европейските лидери се разбраха още и за ускоряване на доставките на боеприпаси и ракети, одобрени преди година, както и да бъде насърчено увеличаването на производствения капацитет на европейската военна промишленост.

Украйна настоява за трибунал под егидата на ООН за престъпленията от войната

Създаването на специализиран международен трибунал под егидата на Генералната асамблея на ООН или по силата на международен договор, който отнема имунитета на високопоставени руски чиновници, е необходимо, за да бъде търсена отговорността за военни престъпления в Украйна. Темата беше дискутирана по време на конференция в Лондон. Участниците обсъдиха легални според международното законодателство начини за отнемането на имунитета на руски политици.

Нидерландия предложи да бъде "домакин" на трибунала, чрез  който да бъдат съдени руските президент, премиер и министър на външните работи за агресията над Украйна. Преди това обаче трябва да бъде определен по какъв модел ще работи той и Великобритания може да мобилизира международната подкрепа за това, отбелязват от Офиса на украинския президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Ndvrts
преди 2 месеца
Залужний освободителя , ще го освободят от поста му , много хубава работа върши ама като кучето на нивата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: zelka "00" ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 5
Голямото-дърво
преди 2 месеца
Списан 7.11.2012.С 15.08.1997 U156 Кременчуг.,Списан в 2023 году.C 15.03.2002 U155 Приднепровье.,тези двата са били украински,и са били по нови с10,11 години,Р-334 Ивановец ,построен за три месеца 1989 ,потопен от британски морски дрон,не е ясно кое е по скъпо,дрона или катера!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 11
penkiler1415
преди 2 месеца
До: baba_meca До капитулация няма да се стигне но до фалит-твърде вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 месеца
До: zelka007Никой няма да победи, дори победителите няма да победят. Погледни всички предишни войни - всяка война с победител и после нова война с нов победител. Всяко чудо за 3 дни. Победителите от 2рата световна къде са? Къде е Сталин, Чърчил, Рузвелт- ми там където е и Хитлер, където са всичките убити руснаци, англичани, американци, германци, японци... Тъпотия голяма. Вместо да си живея живота се занимават с войни и кой щял да победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 11
zelka007
преди 2 месеца
До: khao ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_п a ч а , само толкоз ли са ти когнитивните възможности? Все едно и също до безкрай. Явно от скъсаното ти междуушие, отдавна е излетяло и малкото, което е имало в тъпочутурата ти .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 26
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka Я, вмирисаното ми менте, зад което се крие дъpтака Тиквъ07 пак е изпълзяло. Явно много ги шомполирам копейките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кухия зеленчук или пък Зеления кухундер! Като ви чете човек само не знам - да се смее ли, да плаче ли? Или май и двете едновременно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 24
khao
преди 2 месеца
До: zelka007 Извинявам се, прав си! Днес има празник и не е редно да му се подигравам! Повече няма да му отговарям. ... нека празнИ на спокойствие! :D Утре, пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още