IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна получи още системи Patriot от Германия, нова серия от взривове в Русия

Летищата Домодедово и Внуково край Москва бяха затворени за кратко тази нощ заради въздушни атаки

08:06 | 10.08.23 г. 17
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия предостави още системи за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна, съобщи в своето вечерно обръщение в 532-я ден от началото на пълномащабната война президентът Володимир Зеленски. "Това е важно да защитим хората от руския терор", каза той и допълни, че новите системи ще помогнат за изгражданетона въздушен щит над небето на Украйна.

"Утре ще продължа да работя, правейки всичко по силите си, за да осигуря защита на небето", обеща украинският държвен глава.

Не става ясно колко са новите системи, които пристигат в Украйна. От публично достъпни документи е ясно, че през май Украйна имаше на разположение поне четири Patriot. Германия доставя и системи за защита Iris-T, чиято работа получава висока оценка от украинските военни.

В сряда вечерта руски ракети попаднаха в жилищен квартал в град Запорожие, при който загинаха двама души. Това е втори удар в града в рамките на десетина дни. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщават за три ракетни удара през изминалото денонощие, но няма информация за вида ракети и дали някои от тях са били унищожени от противовъздушната отбрана. От Военновъздушните сили на Украйна съобщават за обстрел с дронове в множество украински области. Изстреляни са 10 бойни дрона Shahed, от които 7 са унищожени от силите на ПВО. Местните власти в Ривненска област съобщават за разрушена петролна база в резултат на нощния обстрел.

Серия от взривове в Русия

Мощни взривове разрушиха склад за пиротехника на компанията "ПироРосс" в град Сергиев Посад, Московска област. Местните власти съобщават за един загинал и 60 ранени, както и деветима изчезнали при инцидента, чиито причини са нарушения на технологичния процес. Версията за попадение на дрон не се потвърди, става ясно от съобщение на Следствения комитет на Руската федерация.

Складът се намира в двора на "Загорски оптико-механичен завод", който също е пострадал при взрива. Според публикации в медиите в Украйна и в Русия, на базата на публично достъпни договори за изпълнение, заводът е участвал в разработка на стратегически бомбардировач под кодово име "Посланник". Работата по този проект започва през 2009 г. и плановете са новият бомбардировач, оборудван със система "стелт", да бъде на въоръжение в руската армия през 2027 г.

В ранните часове на 9 август във Владивосток също прогърмяха взривове, но информацията за това беше разпространена само в социалните мрежи от местни жители. В района има руска военна база.

Властите обаче потвърждават за взрив и силен пожар във военна база в Ставропол, Югозападна Русия. Причината за него са високите температури на въздуха, пише Андрей Зайцев, управител на Георгиевски окръг в Telegram.

Тази нощ "РИА Новости" съобщава и за горящ автосервиз в Домодедово, което за кратко затвори работата на най-голямото московско летище, което се намира в близост. Министерството на отбраната на Русия пък посочва, че са отбити атаки с дронове в Московска и Калужка област, заради които за кратко беше спряна и работата на летище Внуково.

Два дрона са унищожени над Севастопол от системите на противовъздушната отбрана, а други девет са неутрализирани с оръжия за радиоелектронна борба и са паднали в Черно море, посочат още от Министерството на отбраната.

Основните направления на фронта

Руските военни са насочили усилията си в Купянск, каза зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр и украински медии съобщават, че има призиви за евакуация от града, който беше деокупиран през есента на 2022 г. На този етап няма пробиви в отбраната на украинците, а боевете са интензивни и позициите се променят по няколко пъти на ден.

На източния фронт те имат ограничени успехи в южната част на Бахмут и укрепват завладени позиции. Руски военни кореспонденти потвърждават пробиви в това направление. На източния фронт бойни действия има още край Лиман, Авдиевка и Маринка.

На южния фронт Маляр съобщава за успехи в посока Урожайне (към Бердянск), а публикации на руски наблюдатели показват, че украинските военни навлизат в населеното място. От Института за изучаване на войната (ISW) съобщават за геолокализирани кадри, които потвърждават настъплението на украинските военни около Роботино в направлението към Мелитопол, но от тях не може да бъде оценена дълбочината на пробива.

Украинските военни потвърждават и за удар в казарма в окупираната от Русия Нова Каховка.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отбелязват 30 военни сблъсъка през изминалото денонощие.

Кирило Буданов в България

Украинските анализатори обръщат внимание на визитата на ръководителя на военното разузнаване на Украйна (ГУР) Кирило Буданов у нас на 8 август. Според тях тя е свързана с поне два основни въпроса - ескалацията на напрежението в Черно море и производството на муниции. Буданов се срещна с министъра на отбраната Тодор Тагарев и ръководителя на българското военно разузнаване ген. Венелин Венев.

България има на склад стари муниции, които могат да бъдат използвани от украинските оръжия от съветски тип. Отделно според публикация във Financial Times американското правителство е сключило договор за доставка на 155-мм артилерийски снаряди с България, които да бъдат доставени в Украйна.

Въпросът не е толкова с какво е свързано това посещение, а защо то стана публично, коментира обаче бившият съветник на началника на офиса на украинския президент Алексей Арестович.

След завръщането си в Украйна, на 9 август Буданов участва в заседание в много тесен кръг при президента Володимир Зеленски - само с главнокомандващия на въоръжените сили ген. Валерий Залужни, както и ръководителите на операциите на юг и на изток ген. Сирский и ген. Тарнавский.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Да де, нали и аз това казвам - две петилетки напред ще бачкате, за да преборите 1/5 от руската армия, която държат в украйна и ръждясалите им тенекета и анимации. А вече няколко пъти ти казвам, че проблемът ти е, че много ровиш и все в сметището на интернет - там само на рабиш ще попаднеш. Поразрови още и ще попаднеш на веселяци украинци на леопарди в Бердянск и Мелитопол. Това е хубавото на FR (Fictional Reality) - можеш да попаднеш където си поискаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 6
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... хехе , политкомисарче ... никой не се сили никъде да води преговори със зануленият детеубиец !! военнните бюджети в НАТОвските държави се удвояват за петилетка напред . никой няма да води преговори в близката година с рашибозука докато не му досмелят физиомутрата ... оня ден попаднах , някакви украински веселяци с военни униформи се разкарваха из Олешка с бронирана кола . не знам , ти казваш че е ваша , пък те джиткаха без никакви усложнения . ама сигурно е пропаганда ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 6
Tikva007
преди 8 месеца
Украйна получи не само системи патриот. Украйна изгреба складовете на НАТО и половината свят. Заради украйна се пуснаха и се пускат военни производства в САЩ и Европа. Пари се сипват с вагони за насипни материали. Това всичкото срещу едно занулено жуже, пияни крадци на фаянс и анимационни оръжия. И какво? Фронтът си е все там, където беше и преди голямото въоръжаване. Масата за преговори вече е застлана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 9
Алехандро
преди 8 месеца
Пейтриътчетата направиха на пух и прах руските безаналогови гипер хвърчащи ***, в последните седмици, всичките им най-бързи ракети "кинжал", които чак някъде във Вселената щяха да спират, са свалени, до една. Седнаха колхозниците и зяпнаха,: "Ами сега, и да стреляме с ядерно оружия, всичко ще бъде прехванато, а пък те ако стрелнат по нас, с нашето безаналогово ПВО, което всекидневно става за смях, и то покрай Масква, кво ще прайм?!"Руски ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
За ужас на всичката изтърбушена и изгърбена копейка, да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 11
danchomentata
преди 8 месеца
До: data Бившата вицепремиерка е водила преговорите за квоти за България в земеделския сектор със смъкнати ***.Очевидно вместо към България, Кунева гледа към облагите от банка Париба.https://trud.bg/ii-%D0%BC%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%B8-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 8
data
преди 8 месеца
До: dataна България което се увенчава с обявяването на пълен дефолт по външния дълг през 1990 г . Още по дразнещо е че България е единствената изтоно-европейска страна потънала до това ниво . Сега от политическа гледна точка остава напълно неразбираемо защо СССР причинява фалита на най-верният си сателит , но както настоящата ситуация показва руснаците никога не са били особено умни !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 7
data
преди 8 месеца
До: danchomentataКато пишеш е добре да се запознаеш с стопанската история на България . Ценовото изравняване на вноса на енергоносители и метали от СССР става в периода 1983-1986 по схемата 30%-30%-40% . Ако на това му казваш плавно значи нещо не е наред с познанията ти по икономика ако изобщо са налични . Огледалната ситуация е нивото на натрупване на външния дълг за същият период . Или с думи прости - едностранната промяна на търговските отношения на СССР към България води до задлъжняването
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 8 месеца
До: data Sorosogumanoidite ne sa ot dneska.Опасявайки се от недоволство в обществото, то се отказва от икономически реформи и се ориентира към взимане на кредити, главно от западни банки. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0_(1973_%E2%80%93_1978)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 8 месеца
До: data Страната временно е защитена от скока на цените на нефта, внасяйки съветски нефт на цени, по-ниски от пазарните, доколкото в рамките на СИВ годишните цени се образуват като средно претеглени от цените за последните 5 години на световните пазари. Цените на внасяния в НРБ нефт се покачват по-бавно в сравнение със световните цени, но българското правителство не успява до използва преходния период, за да адаптира икономиката към новите условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още