IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сенатът на САЩ одобри помощта за Украйна, но пътят напред е неясен

Законопроектът трябва да бъде приет и от доминираната от републиканците Камара на представителите

16:52 | 13.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Сенатът на Конгреса на САЩ, контролиран от демократите, прие законопроекта за отпускане на помощ за Украйна, Израел и Тайван в размер на 95 млрд. долара. Сега проектът е изпратен за одобрение в доминираната от републиканците Камара на представителите на Конгреса, съобщи Ройтерс. Агенцията допълва, че там шансовете за приемането на документа остават ниски.

Законопроектът е одобрен със 70 срещу 29 гласа. Освен от демократите, той е подкрепен и от 22 сенатори от Републиканската партия.

„От години, може би десетилетия, Сенатът не е приемал законопроект, който да има такова влияние не само върху националната ни сигурност, не само върху сигурността на нашите съюзници, но и върху сигурността на западната демокрация“, заяви лидерът на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър. Той изрази увереност, че документът ще получи също толкова силна двупартийна подкрепа в Камарата на представителите.

Преди да бъде подписан от президента Джо Байдън и да стане официално закон, законопроектът трябва да се бъде приет и от Камарата на представителите, но според Ройтерс това ще стане трудно. Председателят ѝ, представителят на републиканците Майк Джонсън го разкритикува, че няма да спре рекордния поток от мигранти през американско-мексиканската граница.

Президентът демократ Джо Байдън призоваваше в продължение на няколко месеца Конгреса да побърза с новата помощ за Украйна и партньорите на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион, включително Тайван. След нападението на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври 2023 г. той също така поиска средства за съюзника на САЩ, заедно с хуманитарна помощ за палестинците в Газа.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства приемането на законопроекта от Сената. Конкретно за Украйна в него се предвижда помощ в размер на 61 млрд. долара.

„Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят“, заяви той в социалната мрежа X.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Оооо скъсан, много кротки сме нещо днес, що тъй? Да не изядеш пак някой бан? А иначе - помощта може да мине, а може и да не мине, за ужаст на лудите псевдо атлантици! 50 на 50 .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
А иначе по темата, ще мине и през Камарата на представителите, сред републиканците има доста ветерани, които подкрепят помощта. За ужас на плоскоземните петолъчки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka, Я, моето ментенце с високите k пак се е появило. Горкото, такова чувство за малоценност го гони, че трябва да дрънка от чуждо име, за тежест. Копейник, к'во да го правиш - или е глуппак или е лузър. Мице и двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
Финалът ви е Уникален, Американската помощ ще ПРИБЛИЖИ мира до Украйна и ще Възстанови глобалната Стабилност, което ще доведе до засилена Сигурност и Просперитет за Всички американци и за Целия Свободен свят Поздравления :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 9
Pomberto
преди 2 месеца
Американската помощ ще приближи мира до Украйна и ще възстанови глобалната стабилност, което ще доведе до засилена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят... с тези нива на корупция в Украйна сигурно едва 5% от помощите стигат до армията... да я дават на Русия тая територия и да се приклюва целия този цирк..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още