IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С данъци за богатите Путин ще опита да финансира войната си в Украйна

През февруари дефицитът в руския бюджет достигна 1,5 трилиона рубли

14:41 | 14.03.24 г. 6
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

На 29 февруари 2024 г. руският президент Владимир Путин се изправи пред Федералното събрание (горната камара на руската Дума) с реч за състоянието на федерацията. В нея обаче преобладаваха плановете за следващия мандат на президента. Според анализи на Bloomberg те ще костват най-малко 130 млрд. долара, които не са предвидени никъде в бюджетните планове. Тогава руският държавен глава анонсира и че е поръчал на правителството да разработи "по-справедливо разпределение на данъчното бреме".

След продължилото малко повече от два часа изявление, миинстърът на финансите Антон Силуанов потвърди пред журналисти, че се работи по промени в данъчната система, пише ТАСС. Без да навлиза в подробности, той съобщи, че принципът на по-справедливо разпределение ще бъде фиксиран до 2030 година, тоест до края на следващия мандат на Путин.

Целта е да бъдат събрани допълнителни 4 трлн. рубли (44 млрд. долара) в следващите месеци, необходими за финансиране на войната в Украйна, пише Bloomberg. Агенцията припомня, че руският бюджет още през февруари почти достигна предвидения годишен дефицит. Данните на Министерството на финансите показват, че дефицитът към края на февруари е 1,5 трлн. рубли при очаквани 1,6 трлн. за цялата 2024 година.

Дефицитите се покриват от националния фонд за благосъстояние, който се пълнеше с приходите от петрол и газ. Данните на финансовото министерство обаче показват, че не малка част от резервите в този фонд вече са похарчени. Преди войната в него имаше 8,9 трлн. рубли, а в края на 2023 година достигат 5 трлн. рубли. Пред журналисти Силуанов коментира, че ако има проблем с приходите във фонда, то ще бъдат намерени други мерки за балансиране на бюджета.

"Ясно е, че нямаме интерес да занулим този фонд и да останем без копейка в резерв", коментира той, цитиран от Bloomberg. Тогава предположенията бяха, че Москва може да предприеме приватизация на държавни компании или емитиране на държавни книжа за вътрешния пазар.

В началото на новия мандат на Владимир Путин правителството обаче вижда възможност за непопулярни мерки, допълва агенцията и припомня, че през 2018 година, когато Путин спечели четвърти мандат начело на Русия, Кремъл вдигна възрастта за пенсиониране, както и данък "Добавена стойност" (ДДС) от 18% на 20%.

Двама източници съобщават, че сега плановете на правителството са да бъдат увеличени данъците на богатите и корпоративните данъци. Промяната ще бъде обявена след изборите, насрочени за 15-17 март. Публикация в руското издание "Важные истории" се казва, че данъчната ставка за хората с доходи над 5 млн. рубли годишно (почти 55 хил. долара) ще се увеличи от 15% на 20%. За руснаците с доходи от 1 млн. до 5 млн. рубли също ще има увеличение - от 13% на 15%. Доходите до 1 млн. рубли се облагат с 13%.

По данни на Росстат средната заплата за 2023 година (по предварителни данни) е 73,4 хил. рубли (798 долара). Заради недостига на работна сила обаче заплатите на висоокбразованите служители растат със средно 8-20% (в зависимост от сферата на дейност), сочат данни на Bloomberg. Справка в "Росстат" показва, че през декември 2023 година средната заплата в страната вече е 88 хил. рубли.

Освен данъците върху физическите лица ще има и увеличаване на корпоративния данък - от 20% на 25%.

Министерството на финансите на Русия не е отговорило на исканията за коментар на Bloomberg.

Руският икономист Александър Исаков коментира пред агенцията, че този план вероятно ще генерира приходи в бюджета в размер на между 0,5% и 1% от брутния вътрешен продукт (БВП). Тези средства ще могат да бъдат използвани за финансиране на войната в Украйна, но пари са необходими още и за обещаните от Путин програми за насърчаване на раждаемостта, които са от съществено значение за Русия, ако иска да се справи с демографската криза.

Освен това ще бъде ограничено изтичането на капитали, което ще намали и натиска върху курса на рублата, казва още Исаков. Преди ден въпреки всички мерки, които предприема централната банка, курсът на руската валута отново премина нивото от 100 рубли за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 7
mr. Yoda
преди 1 месец
Балът на вампирите приключва. В. Путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
mavericos4
преди 1 месец
На военнопрестъпното джудже терорист Путин му е разпуути бюджета!? Заради този иззрроодд измряха над половин милион руснаци и още толкова са осакатени в тежест на руската социална система. Бюджетните проблеми на Путинистан тепърва започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 16
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 с никакви пари не ги финансираме, дали сме им 40годишни ръждиви бтр-и от тошово време, но пък украинците купуват щедро снаряди наше производство, което храни хиляди семейства от подбалкана! За сметка на това построихне една тръба на руснаците, с държавна пара до която нямаме достъп и никога няма да се избие.. .. ето сега знаеш защо пенсията ти е ниска, заради вааатенките!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
Julius_BG
преди 1 месец
Тия козируващи *** ще си счупят вратовете от раболепие.... пффф...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 25
Tikva007
преди 1 месец
*С данъци за богатите Путин ще опита да финансира войната си в Украйна* - Ако приемем, че прогресивното облагане, което готви Путин, е по-справедливо финансиране на войната с парите на богатите, то би следвало, чрез несправедливия плосък данък до сега, да е финансирал войната с парите на бедните. В такъв случай става крайно неудобен въпросът, при нашия плосък данък от 10%, с чии пари българското правителство на сглобката финансира щедрите дарове за украйна, с които се хвали постоянно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
RoyBatty
преди 1 месец
Много странна позиция на главата на гвардееца на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още