IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безизходната битка - шест фактора, които могат да гарантират решение на войната

Волята на Украйна да се съпротивлява е силна, но и стремежът на Кремъл да завладее страната е силен. Какво да правим оттук нататък?

20:16 | 27.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА

Обръщението на руския външен министър към Украйна беше същевременно и огромна заплаха. „Въпросът е много прост: изпълнете исканията на Москва за ваше собствено добро", заяви Сергей Лавров пред руската информационна агенция ТАСС в интервю, публикувано в нощта срещу вторник. „В противен случай въпросът ще бъде решен от руската армия“. 

По този начин Лавров повтори старите си познати искания: признаване на окупираните територии, които съставляват около една пета от територията на Украйна. И „демилитаризацията" на останалата част от Украйна.

Украинският президент също обрисува ситуацията като ожесточена, безизходна война. „Окупаторите използват всички средства, с които разполагат, а те са значителни, за да постигнат какъвто и да било напредък", заяви Володимир Зеленски в последното си видеопослание.

Десет месеца война опустошиха цели райони на Украйна. Разрушените градове на изток са скелети от руини, а полетата на километри от тях приличат на кратерни пейзажи. Десетки хиляди войници са загинали и от двете страни.

Руските ракети разпространяват смъртта и разрушенията и далеч отвъд фронта. Икономиката е застрашена от колапс; посред зима в Украйна продължават да се нарушават доставките на електроенергия, вода и топлинна енергия. В последното си видеообръщение Зеленски заяви, че почти девет милиона души са останали без електричество.

Но волята за съпротива на украинците остава несломима. Техните въоръжени сили успяват да направят това, което едва ли някой е смятал за възможно в началото на войната: да се противопоставят на руското превъзходство и да отблъснат нашествениците.

Но и руснаците не се отказват; след частичната мобилизация в края на септември те хвърлят нови сили на фронта. Военното ръководство продължава да се надява на пробив при Бахмут - бомбардиран град в Донбас, който все още се държи от украинците. Украинското правителство очаква руската армия да започне нова офанзива, вероятно още през януари.

Дали това ще бъде последен отпор, преди изтощението да принуди двете страни да седнат на масата за преговори? Има ли изобщо надежда за украинска победа? Или в крайна сметка Русия ще триумфира? 

Отговорът на тези въпроси зависи от няколко фактора. Германският икономически всекидневник Handebsblatt обобщава шест особено важни въпроса за изхода от войната. 

Последна актуализация: 20:07 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС мазен шизофреник, хареса ли си джанка с изглед на североизток? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 19
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - кyхич, вече и клoунът-нарkoманчик признава с половин уста, че ykpопите са тия, които ядат бой и без постоянни помощи от западът, ще рухнат. Колкото и да е надрyсан, осъзнава го - само ти не можеш !!! Иначе според такива като тебе "вaтниците" свършиха ракетите още март, а снарядите - още май.... толкова си зле, че сигурно имаш 100% ТЕЛК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
khao
преди 1 година
ква безизходица бе, бойчо... бият ги като тууупан на сииганска сватба. да не си мислиш че вааатниците имат ресурс за втора година война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
До: grainisЗначи, да разбираме ние сме една от най-богатите страни в света. Да не говорим във военно отношение там няма никаква кокуренция на военната ни мощ. Снабдяваме цялата си промишленост и съседните държави с оксиводород и SGB-биогорива. /каквото и да значи това/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 23
grainis
преди 1 година
Преди десетина години ни посети делегация от украински военни и инженери , за да се запознае с нашите технологии за добив на оксиводород и SGB-биогорива. Останаха силно впечатлени от нашите демонстрации, и обявиха готовност за незабавен старт на сътрудничество, но при условие, че ще се работи единствено и само на украинска територия - което отказахме . Ако бяха приели нашите условия, сега Украйна щеше да е една от най-богатите и мощни във военно отношение страни в света, и нямаше да има война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
Както казах преди доста време - времето не е на страната на РФ. Трябва им спешно символичен успех в Бахмут, който да се използва за вътрешни цели. Другия вариант е да си "изиграят" атентати от украински нацисти е Москва и Санкт Петербург, за да настроят стадото срещу Украйна. Чакаме и се готвим да пуснем брояча за Януари - Сватове или Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още