IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безизходната битка - шест фактора, които могат да гарантират решение на войната

Волята на Украйна да се съпротивлява е силна, но и стремежът на Кремъл да завладее страната е силен. Какво да правим оттук нататък?

20:16 | 27.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА

4. Какво става с морала на Украйна?

„Трябва да направим всичко възможно, за да оцелеем тази зима, независимо колко е трудна", каза Зеленски в началото на декември. Думите му са насочени не само към военнослужещите и жените на фронтовата линия, но преди всичко към населението. Напоследък Русия насочва атаките си главно срещу гражданската инфраструктура, като въздушните удари засягат доставките на вода и електричество. 

„На всички вече е ясно, че руската стратегия е да се оставят цивилните да замръзнат до смърт, нали?", коментира наскоро руските атаки Карло Масала, професор по международна политика в Университета на германските въоръжени сили. Големите проблеми със снабдяването, които сега възникват за цивилното население, вероятно ще поставят безпрецедентни предизвикателства пред обществото. 

Засега обаче моралният дух на украинците остава несломим, което според наблюдатели и военни експерти има една основна причина: Украинските цивилни граждани и въоръжените сили се сражават за страната си с пълна убеденост - за разлика от руските войници, които често не знаят защо всъщност са изпратени на война. За това свидетелстват например сведенията за дезертирали войници, но също и документите, оставени от руската армия в Харковска област.

На всички вече е ясно, че руската стратегия е да се оставят цивилните да замръзнат до смърт, нали?
Карло Масала
професор по международна политика в Университета на германските въоръжени сили

5. Колко стабилна е Русия?

Друг фактор, който оказва значително влияние върху хода на войната, е вътрешната стабилност на Русия. Докато лидерът на Кремъл Путин е на власт, всички признаци сочат, че конфронтацията ще продължи. 

В момента е трудно да се прецени вътрешният баланс на силите. Ясно е обаче, че хиляди войници, които вече са изпратени на фронта, няма да се върнат оттам. Много руснаци са силно обезпокоени от слуховете за нова мобилизация през новата година. Руската армия няма да изчерпи кадровите си ресурси толкова бързо, но Кремъл трябва да следи отблизо нарастващото недоволство.

Към това се прибавят и санкциите, наложени от Запада, които лишават Русия от дългосрочни перспективи за растеж, както анализира Василий Астров, икономист във Виенския институт за международни икономически изследвания (Wiener Institut für internationale Wirtschaftsvergleiche). Пълният ефект обаче може да се прояви едва след две-три години, смята Астров. Затова той говори за „криза на вноски“. Едно е сигурно: колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще бъде за Русия да продължи агресията си.

6. Ще обърнат ли западните танкове хода на събитията?

Войната е в задънена улица с настъпването на зимата; нито Русия, нито Украйна са успели да постигнат значителни успехи на терен след повторното превземане на големия град Херсон. Според военните експерти през зимата е малко вероятно да настъпи промяна, дори ако украинските войски преминат в настъпление в някои райони. Жени шият камуфлажни мрежи за мъже, мобилизирани да участват в обявената от руския президент "специална военна операция" в Украйна, в доброволчески център в Лобня. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV Жени шият камуфлажни мрежи за мъже, мобилизирани да участват в обявената от руския президент "специална военна операция" в Украйна, в доброволчески център в Лобня. Снимка: EPA/YURI KOCHETKOV

Без западни бойни танкове обаче за тях би било почти невъзможно да прогонят Русия от собствената си страна. Постигането на успехи на терен би било възможно само с големи загуби. 

Ако Украйна иска да напредне, за да си върне територията, тя ще се нуждае от защитата на танкове, заяви наскоро генералът в оставка Ханс-Лотар Домрьозе. Като бивш командир на командване на НАТО той е отличен експерт по военна тактика.

Ефективността на бойните танкове беше демонстрирана по време на първата голяма офанзива на Украйна в източната част на страната. С целенасочена атака те пробиха отбранителните линии южно от Харков с няколко танка и принудиха руснаците да бягат.

В това отношение Русия има ясно предимство пред Украйна, тъй като въоръжените сили на президента Владимир Путин разполагат със значително повече бойни танкове от тези на Киев. Въпреки това украинците са намалили значително запасите им: Според изчисленията на експертите от Oryx 1429 от 3417 действащи руски танка са унищожени. Oryx оценява публично достъпни кадри. Според информация от средите за сигурност данните вероятно отразяват по същество съотношението на загубите.

Въпреки това Москва все още има по-голяма нападателна мощ. За да промени това, украинският президент Володимир Зеленски призовава за западни бойни танкове. Само няколко от тях, според един германски генерал, биха променили баланса на силите на бойното поле: Независимо дали става дума за германския Leopard 2, френския Leclerc или американския Abrams, всички те превъзхождат руските бойни танкове във всяко отношение.

Военното ръководство в Москва е наясно с този недостатък. Затова президентът Путин заплашва с ескалация в случай на такива доставки. Досега нито една от страните от НАТО не е доставила бойни танкове със западен дизайн; на Украйна са предадени само модернизирани съветски модели. Но тези стари оръжейни системи стават все по-голяма рядкост. В един момент Украйна ще трябва да премине към други видове резерви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС мазен шизофреник, хареса ли си джанка с изглед на североизток? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 19
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - кyхич, вече и клoунът-нарkoманчик признава с половин уста, че ykpопите са тия, които ядат бой и без постоянни помощи от западът, ще рухнат. Колкото и да е надрyсан, осъзнава го - само ти не можеш !!! Иначе според такива като тебе "вaтниците" свършиха ракетите още март, а снарядите - още май.... толкова си зле, че сигурно имаш 100% ТЕЛК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
khao
преди 1 година
ква безизходица бе, бойчо... бият ги като тууупан на сииганска сватба. да не си мислиш че вааатниците имат ресурс за втора година война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
До: grainisЗначи, да разбираме ние сме една от най-богатите страни в света. Да не говорим във военно отношение там няма никаква кокуренция на военната ни мощ. Снабдяваме цялата си промишленост и съседните държави с оксиводород и SGB-биогорива. /каквото и да значи това/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 23
grainis
преди 1 година
Преди десетина години ни посети делегация от украински военни и инженери , за да се запознае с нашите технологии за добив на оксиводород и SGB-биогорива. Останаха силно впечатлени от нашите демонстрации, и обявиха готовност за незабавен старт на сътрудничество, но при условие, че ще се работи единствено и само на украинска територия - което отказахме . Ако бяха приели нашите условия, сега Украйна щеше да е една от най-богатите и мощни във военно отношение страни в света, и нямаше да има война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
Както казах преди доста време - времето не е на страната на РФ. Трябва им спешно символичен успех в Бахмут, който да се използва за вътрешни цели. Другия вариант е да си "изиграят" атентати от украински нацисти е Москва и Санкт Петербург, за да настроят стадото срещу Украйна. Чакаме и се готвим да пуснем брояча за Януари - Сватове или Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още