IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безизходната битка - шест фактора, които могат да гарантират решение на войната

Волята на Украйна да се съпротивлява е силна, но и стремежът на Кремъл да завладее страната е силен. Какво да правим оттук нататък?

20:16 | 27.12.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА
Украински военни в близост до Бахмут. Снимка: ЕРА

1. Кой пръв ще изчерпи запасите си?

Интензивността на сраженията надхвърля всичко, което Европа е виждала след края на Втората световна война. Според оценки на американското правителство руската артилерия изстрелва по 20 000 снаряда на ден, което е много повече, отколкото може да замени. 

„Нашето впечатление е, че те не са в състояние да произвеждат на вътрешния пазар това, което консумират в момента", заяви наскоро директорът на разузнаването на САЩ Аврил Хейнс. Това се дължи и на факта, че руската оръжейна индустрия все по-силно усеща санкциите на Запада. Армията е принудена да използва остарели боеприпаси от съветската епоха и да внася патрони от Северна Корея.

Нашето впечатление е, че Русия не е в състояние да произвежда на вътрешния пазар това, което консумира в момента.
Аврил Хейнс
директор на разузнаването на САЩ

От известно време доставките за Украйна са на привършване. Поради това въоръжените сили на страната трябва да бъдат много по-икономични в артилерийските двубои, като според източници от Пентагона изстрелват около 4000 снаряда дневно. Украйна обаче използва все повече западни гаубици и ракетни установки, които са много по-точни от руските оръжия. 

Украинците почти не могат сами да произвеждат боеприпасите си. Особено що се отнася до най-точните им оръжейни системи, като самоходната гаубица 2000 и многоцелевите ракетни установки Mars и Himars, те са напълно зависими от доставките от Запада. Коледни подаръци за украинските военни на фронта. Снимка:  EPA/SERGEY KOZLOV Коледни подаръци за украинските военни на фронта. Снимка: EPA/SERGEY KOZLOV

Но и тук има проблеми: В Европа производствените мощности за боеприпаси са ограничени, а запасите на американците са на изчерпване. Ето защо съществена част от новия американски пакет за помощ е осигуряването на доставки.

„Подготвяме се за доста драматично увеличение на производството на конвенционални артилерийски боеприпаси за период от три години", подчертава Дъг Буш, министър на отбраната, отговарящ за снабдяването. Ако американците запазят доставките си, предимството при боеприпасите вероятно постепенно ще се измести към Украйна.

2. Доколко Америка ще продължи да участва?

Централен фактор за по-нататъшния ход на войната е американската вътрешна политика - а тя трудно може да бъде прогнозирана. Подкрепата на правителството за Украйна не подлежи на съмнение. Когато украинският президент Володимир Зеленски споменава пред Конгреса съпротивителния дух на страната си, той получава бурни овации. 

Но през януари опозиционните републиканци поемат мнозинството в Камарата на представителите. Това затруднява изготвянето на допълнителни пакети за помощ. Националистическото крило на републиканците открито разкритикува скъпите доставки на оръжие; депутати като Лорън Бобърт и Тейлър Грийн не се трогнаха от речта на Зеленски и демонстративно останаха на местата си. 

И дори от умерената част на партията се чуват призиви за по-голяма отговорност на европейците. Републиканците критикуват президента на САЩ Джо Байдън, че е позволил на Европа да се скрие зад САЩ и да допринесе значително по-малко за военната подкрепа на Киев. Кевин Маккарти, лидер на републиканците в Камарата на представителите, предупреждава, че в бъдеще няма да има повече „празен чек" за Украйна.

Не е изключено завръщането на Доналд Тръмп, който никога не е крил симпатиите си към руския президент Владимир Путин. Със сигурност бившият президент има конкуренция в собствения си лагер, например от страна на Рон ДеСантис, губернатора на Флорида. Но част от републиканската база остава вярна на Тръмп.

3. Сигурни ли са енергийните доставки в Европа?

Енергийната сигурност, от друга страна, е от решаващо значение за устойчивостта на европейците. Ако руският природен газ, който тече на запад по тръбопроводите, може да бъде заменен с втечнен газ от Норвегия, САЩ и Близкия изток, никоя страна от ЕС в скоро време вероятно няма да постави под въпрос подкрепата за Украйна. Ако обаче има недостиг, може да се стигне до ефекта на доминото и подкрепата за Украйна да се срине.

Европейската комисия очаква доставките на газ да бъдат сигурни тази зима. Брюкселският орган обаче е притеснен за предстоящата година. Руската държавна компания „Газпром" намали драстично доставките си за Европа. Ако Русия спре и останалата част от доставките на газ и в същото време търсенето на газ в Китай отново се увеличи, през 2023 г. ЕС ще бъде изправен пред недостиг на газ в размер на 27 милиарда кубически метра, предупреждава Международната агенция по енергетика IEA. Това съответства на около една трета от годишното потребление на природен газ в Германия.

Втечненият петролен газ ще може да запълни само част от този недостиг на доставки; потреблението също ще трябва да намалее, а разширяването на възобновяемите енергийни източници ще трябва да се ускори. Германското правителство е изправено пред въпроса дали да се придържа към отказа от ядрена енергия въпреки риска от недостиг.

Последна актуализация: 20:07 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС мазен шизофреник, хареса ли си джанка с изглед на североизток? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 19
Р?мператоръ
преди 1 година
До: khao - кyхич, вече и клoунът-нарkoманчик признава с половин уста, че ykpопите са тия, които ядат бой и без постоянни помощи от западът, ще рухнат. Колкото и да е надрyсан, осъзнава го - само ти не можеш !!! Иначе според такива като тебе "вaтниците" свършиха ракетите още март, а снарядите - още май.... толкова си зле, че сигурно имаш 100% ТЕЛК...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
khao
преди 1 година
ква безизходица бе, бойчо... бият ги като тууупан на сииганска сватба. да не си мислиш че вааатниците имат ресурс за втора година война?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
Моабет да става
преди 1 година
До: grainisЗначи, да разбираме ние сме една от най-богатите страни в света. Да не говорим във военно отношение там няма никаква кокуренция на военната ни мощ. Снабдяваме цялата си промишленост и съседните държави с оксиводород и SGB-биогорива. /каквото и да значи това/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 23
grainis
преди 1 година
Преди десетина години ни посети делегация от украински военни и инженери , за да се запознае с нашите технологии за добив на оксиводород и SGB-биогорива. Останаха силно впечатлени от нашите демонстрации, и обявиха готовност за незабавен старт на сътрудничество, но при условие, че ще се работи единствено и само на украинска територия - което отказахме . Ако бяха приели нашите условия, сега Украйна щеше да е една от най-богатите и мощни във военно отношение страни в света, и нямаше да има война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 23
Импeраторът
преди 1 година
Както казах преди доста време - времето не е на страната на РФ. Трябва им спешно символичен успех в Бахмут, който да се използва за вътрешни цели. Другия вариант е да си "изиграят" атентати от украински нацисти е Москва и Санкт Петербург, за да настроят стадото срещу Украйна. Чакаме и се готвим да пуснем брояча за Януари - Сватове или Бахмут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още