IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паралелната война на Украйна с корупцията ще ѝ отключи вратата към Запада

Това ще успокои западните партньори на страната, които се готвят да изпратят десетки милиарди долари помощ за възстановяването ѝ в следващите години

16:38 | 01.01.23 г. 1
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

За външен човек може да изглежда малко вероятно Украйна да засили битката срещу корупцията, докато ракети засипват населените места в страната и гражданите се борят да оцелеят.

Въпреки това агенциите за борба с подкупите възобновиха едногодишно разследване на схема която според тях е довела до надплащане на електроенергия от клиенти за над 1 млрд. долара, както и разследване, спряло през 2020 г., за предполагаема кражба на активи и парични средства от контролирана от държавата петролна компания за над 350 млн. долара, пише Ройтерс.

Започнаха и нови разследвания, вкл. задочния арест на бивш шеф на държавна банка този месец по подозрения за ролята му в присвояването на 5 млн. долара. Той отрича е извършил нарушение.

„Всяка седмица има едно или две големи събития плюс седем или осем по-малки, които са важни“, според правния експерт Вадим Валко, който наблюдава работата на антикорупционните органи в Украйна. Страната от години се бори с олигарсите и укрепва своите уязвими институции с променлив успех.

Тази дейност отразява паралелната война на Киев с корупцията на високо ниво. Тя се счита за достатъчно спешна и важна, за да отделя правителството ресурси дори по време на инвазията на Русия.

Напоследък антикорупционните агенции на Украйна напомнят за работата си почти ежедневно с множество изявления и публикации в социалните медии. Само през ноември те съобщиха, че са започнали разследвания по 44 нови наказателни дела, издали са 17 уведомления за подозрение на разследвани лица и са изпратили шест обвинителни акта в съда.

През 2022 г. прокурорите са повдигнали най-малко 109 обвинителни акта в 42 случая, съобщават от Специализираната антикорупционна прокуратура на Украйна пред Ройтерс. Постановени са 25 присъди, според данните на институцията.

Ограничаването на ендемичната корупция е от ключово значение за успокояването на западните партньори, които се готвят да изпратят десетки милиарди долари помощ за възстановяването на страната през следващите години. Затова е от решаващо значение страната да си спечели статут, който гарантира дългосрочната ѝ сигурност от всякаква бъдеща агресия. Такова би било членството на страната в Европейския съюз (ЕС), който обаче е твърд, че разкриването и наказването на корупцията е задължително условие за започване на преговори за кандидатстване.

„В момента е изключително важно Украйна да демонстрира себе си като предвидим партньор“, коментира Ярослав Юрчишин, първи заместник-ръководител на парламентарната комисия по антикорупционна политика на Украйна, като има предвид западните донори на страната.

„В действителност в Украйна се водят две войни едновременно: открита с Русия и друга - с постсъветското корупционно минало“, допълва той.

Антикорупционната кампания е подкрепена от президента Володимир Зеленски, който обеща този месец, че Украйна ще се бори едновременно с корупцията на високо ниво и инвазията на Русия. „Реформата продължава“, коментира в едно от среднощните си обръщения към нацията лидерът на страната.

Усилията за борба с корупцията, които продължиха след инвазията на 24 февруари, са засилени от лятото, след като в специализираната агенция беше назначен нов директор. Александър Клименко зае позицията през юли, след като Зеленски публично поиска назначаването му да бъде потвърдено, тъй като комисията, която го беше избрала повече от половин година по-рано, все още не беше подписала назначението му. „Без пълноправен ръководител на такава институция е невъзможно нейното пълноценно функциониране“, каза тогава Зеленски.

Клименко даде тласък на някои случаи, които събираха прах, като същевременно придвижи нови, казват служители на агенцията. Той е възобновил разследването за надценките на сметките за електроенергия на потребителите, която беше многократно отваряна и затваряна в продължение на две години поради процедурни грешки и недостатъци, по информация на прокурори.

При обявяването на възобновяването на делото от кабинета на Клименко обявиха, че досиетата по делото не са били прегледани достатъчно задълбочено от прокурорите. Агенцията назначи нов екип за разследването, което проверява поне 15 заподозрени, предимно бивши и настоящи държавни служители, за участие в схемата.

В края на октомври служителите за борба с корупцията обявиха, че са издали нови уведомления за подозрение по случая. Тогава и заподозрените са информирани, че са разследвани.

В предполагаемия заговор за отнемане на повече от 350 млн. долара от петролната компания прокурорите в началото на септември издадоха уведомления за подозрение за 8 души. Води се и разследване срещу бивш данъчен шеф, заподозрян във вземане на подкупи за над 20 млн. долара.

Говорител на антикорупционната агенция коментира, пред агенцията, че Клименко не е готов да коментира работата си. Агенцията не коментира отделните случаи по принцип, допълва говорителят. В момента институцията работи по 693 случая с дъщерната си агенция, Националното антикорупционно бюро на Украйна.

САЩ, които доставят на Украйна оръжия за милиарди долари, подкрепят стремежа на Киев да изкорени корупцията. „Активно сме ангажирани с правителството на Украйна, за да осигурим отчетност, дори в предизвикателната конфликтна среда“, посочва говорител на Държавния департамент на САЩ.

Страната има перспектива да привлече и повече пари, докато донорите претеглят мащаба на приноса си за очакваното възстановяване на Украйна - проект, който до голяма степен зависи от чуждестранна помощ. Управителят на централната банка Андрий Пишни заяви този месец, че очаква 18 млрд. евро от ЕС и 10 млрд. долара от Вашингтон през следващата година под формата на незабавна бюджетна помощ.

Според говорител на Европейската комисия финансовата, политическата и логистичната подкрепа за Украйна "ще бъдат свързани с дневния ред за присъединяване". „Референтните показатели за реформи ще бъдат ключови в този контекст“, посочва говорителят. „Първоначално те ще бъдат адаптирани и подходящи за военни времена, но трябва да се развият към укрепване по-специално на върховенството на закона и антикорупцията“, допълват от институцията.

Преодоляването на подкупите няма да е лесно в страна, в която това е норма след хаоса, последвал разпадането на Съветския съюз. Въпреки напредъка през последните години, Украйна е на 122 място от 180 държави в последния индекс на Transparency International за възприемане на корупцията.

Андрий Боровик, изпълнителен директор на офиса на Transparency в Украйна, приветства сегашната антикорупционна кампания, но коментира, че истинската мярка за успех ще е броят на присъдите и възстановяването на приходите от корупция, както и прилагането на декларациите за имущество.

Залозите никога не са били по-високи, откакто Киев започна кампания срещу корупцията, след като революцията на Майдана през 2014 г. затвърди проевропейския курс на Украйна. Антикорупционните служби на страната бяха създадени през 2015 г., а антикорупционният съд заработи през 2019 г. Заедно те съставляват ядрото на украинската правоприлагаща инфраструктура за борба с корупцията.

Служителите на тази инфраструктура са добре платени. Прокурорите от едната агенция например печелят най-малко 2500 долара на месец, или шест пъти повече от средната месечна заплата в Украйна. В момента агенцията е в процес на наемане на осем нови прокурори. Търси се и нов директор за другата агенция – позиция, която според ЕС е ключова за усилията на Киев за борба с корупцията.

Дори сред сътресенията на войната агенциите сега са по-продуктивни, отколкото в предишни години, според Олена Шчербан, заместник-изпълнителен директор на Центъра за действие срещу корупцията в Киев, мозъчен тръст с нестопанска цел, частично финансиран от западните нации, който провежда кампании за реформи и проследява напредъкът на страната.

Антикорупционните органи в Киев са наясно, че Западът наблюдава. Катерина Бутко, граждански активист, член на комисията за подбор на едната агенция, признава, че битката на Украйна с корупцията често се проваля. Тя добавя, че чуждестранните донори имат ясен стимул да осигурят успех, като продължат да предоставят силни политически насоки. Работата на нашите антикорупционни институции е гаранция, че западните пари няма да бъдат откраднати, допълва тя.

Обикновените украинци също внимателно наблюдават, тъй като победите на Киев на бойното поле вдъхват надежди, че страната може да надделее във войната и успешно да се възстанови. Проучване от октомври на Киевския международен институт по социология установява, че почти 90% от населението на страната вярва, че Украйна ще бъде проспериращ член на ЕС след 10 години.

За украинците победата във войната е важна, но също толкова важно е да се създаде справедливо общество, в което да се живее с ясното усещане, че никой не е над закона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 01.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 1 година
В Укрия корупция няма и не може да има. Ако има, значи има и в Щатовете, а също и в ЕС. А сички знаем, че това не мое да баде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още