IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствено пари няма да помогнат за възстановяването на заминираната Украйна

170 хил. кв. км площ в страната са заминирани, а според сегашните темпове почистването им ще отнеме 1000 години

09:31 | 18.12.22 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Нов План "Маршал" за Украйна, основаващ се само на отпускането на пари - дори и по достатъчно прозрачен и честен начин, просто няма да сработи за Украйна, пише в коментар за Politico британският ветеран Мат Уотли, който е бивш ръководител на мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Украйна.

През 1945 година Планът "Маршал" имаше ефект за разбитата от Втората световна война европейска икономика, посочва той. Има обаче една огромна разлика в случая с Украйна - противопехотните мини, пръснати на територията на страната. Тези "капсули на разрушението" поставят почти непреодолими предизвикателства за възстановяването на страната - особено за сектора на селското стопанство и транспортната мрежа. Без план за изчистването на мините, реконструкцията на страната дори не може да започне, категоричен е бившият военен.

Огромни райони около Киев са гъсто минирани. Същото се отнася и за регионите, в които сега се водят най-тежките боеве - на юг и на изток, но които са и плодородните почви, на които разчита селското стопанство, включително и зърнената промишленост. На юг са и големите индустриални центрове - например град Мариупол, който е почти изравнен със земята. А Черно море, което е критична артерия за украинския износ, е минирано с морски мини.

Припомняме, че в наскоро освободения от руска окупация Херсон сградата на полицията беше толкова сериозно минирана от отиващите си руски военни, че се наложи разрушаването ù с цел гарантиране на безопасността на хората в града.

Според сегашните оценки към 170 хил. кв. км площ са заминирани. През 2021 година в световен мащаб са били разминирани 153 кв. км, или с тази скорост ще са необходими 1000 години, за да се разчисти територията на Украйна от мините.

Индустрията просто не може да се развива в минирани зони. Затова и Уотли препоръчва дейностите по прочистване на територията да бъдат част от всеки план за реконструкция на страната. Нужни са безопасни транспортни линии - от местата за добив на суровини до предприятията, както и между населените места, по които ще се придвижват работниците и произведената продукция, за да може да бъде възстановено производството.

Селското стопанство също е съществена част от украинската икономика и също не може да бъде развивано в терени, в които има противопехотни мини. А търговията ще бъде сериозно ограничена, без прочистването на морските пътища.

Инвестициите на първо време трябва да бъдат насочени към нови технологии за картографиране на минните полета, обучение на сапьори и покупката на роботи за разчистване на мини. Действията трябва да бъдат координирани - от местните власти и организациите, които помагат на терен, за да се отключат на първо време големи участъци от земеделски земи.

Възстановяването на Украйна не започва и не завършва само с пари - и за да успее, преди всичко друго, трябва да започнат мащабни координирани усилия за разминиране, коментира в заключение експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 18.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още