IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи прогнозите си за икономиката на България за 2023 г. и 2024 г.

В последния доклад за световната икономика очакванията за ръста и на развитите, и на развиващите се икономики е силно занижен

17:30 | 10.01.23 г.
Снимка: Fadel Dawod/Getty Images
Снимка: Fadel Dawod/Getty Images

Световната банка понижи прогнозите си за разширяването на българската икономика през 2023 г. и 2024 г., сочи доклад на институцията, публикуван днес. 

БВП на България вече се очаква да нарасне с 1,7% през 2023 г., което е понижение с 2,2 процентни пункта спрямо оценката на банката от юни миналата година. Прогнозата за 2024 г. е ръстът да се ускори до 3,3%, като корекцията за следващата година е по-малка - с 0,4 пр. пункта.

Ревизия на ръста на БВП във възходяща посока (с 0,5 пункта) е направена за 2022 г., като оценката е за повишение на БВП на страната с 3,1 на сто.

Световна икономика

Световният растеж се забавя остро на фона на ускорената инфлация, по-високите лихвени проценти, намалените инвестиции и сътресенията, предизвикани от инвазията на Русия в Украйна, се казва в доклада.

Предвид крехките икономически условия всяко ново негативно развитие – било то по-висока от очакваното инфлация, рязък ръст на лихвите, за да я удържат, повторно засилване на пандемията от Covid-19 или ексалиращи геополитически напрежения – може да тласне световната икономика към рецесия. Това би бил първият път от над 80 години, в който две глобални рецесии се случват в рамките на едно десетилетие.

Според прогнозите световната икономика ще се разрасне с 1,7% през 2023 г. и с 2,7% през 2024 г. За сравнение, в предишните си очаквания от юни 2022 г. банката прогнозираше ръст от 3,0% и за двете години, което показва рязка корекция надолу.

Очаква се острото забавяне на растежа да бъде широкоразпространено, като прогнозите за 2023 г. са ревизирани надолу за 95% от развитите икономики и за почти 70% от нововъзникващите и развиващите се икономики.

„Кризата, пред която е изправено развитието, се засилва, докато перспективите пред световния растеж се влошават“, казва президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

„Нововъзникващите и развиващите се страни са изправени пред няколкогодишен период на слаб растеж в резултат на тежко дългово бреме и слаби инвестиции, тъй като световният капитал се поглъща от развитите икономики, сблъкващи се с изключително високи нива на държавен дълг и растящи лихвени проценти“.

Очакванията са растежът в развитите икономики да се забави от 2,5% през 2022 г. до 0,5% през 2023 г. В предишния доклад очакванията бяха за ръст през настоящата година от 2,2%. През последните две десетилетия забавяния от този мащаб предвещаваха световна рецесия.

По отношение на САЩ Световната банка очаква ръстът да се забави до 0,5% през 2023 г. - с 1,9 пр.п. под предишните прогнози и най-слабото представяне извън официалните рецесии от 1970 г. насам.

През 2023 г. очакванията за еврозоната са икономиката ѝ да остане без промяна, което е низходяща корекция спрямо ръста от 1,9% в предишните прогнози. За Китай се прогнозира растеж от 4,3% през 2023 г. - с 0,9 пр.п. по-малко спрямо предишния доклад.

Без Китай ръстът на нововъзникващите и развиващите се икономики ще се забави от 3,8% през 2022 г. до 2,7% през 2023 г., отразявайки значително по-слабото външно търсене в резултат на високата инфлация, валутните обезценявания, по-затегнатите финансови условия и други местни насрещни ветрове.

До края на 2024 г. нивата на БВП в нововъзникващите и развиващите се икономики ще бъде с около 6% под нивата, очаквани преди пандемията. Макар че според доклада световната инфлация ще се забави, тя ще остане на предпандемичните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още